Sinds woensdagochtend – 10 januari – 09.35 uur is de Wilhelminasluis in Zaandam gestremd voor scheepvaart. De reden is dat koperdieven hebben toegeslagen bij de Beatrixbrug.

Op de Zaan liggen ter hoogte van de Papenpadsluis ondertussen verschillende schepen aangemeerd. Rijkswaterstaat vermeldt dat er herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.

UPDATE:

Zaanstad laat weten dat de Beatrixbrug niet meer open kan omdat dieven koper hebben gestolen uit de brug, “ook de verlichting, camera’s en brugsignalen werken niet meer.”

Zaanstad heeft aangifte gedaan van de koperdiefstal bij de politie.

De komende dagen is de scheepvaart op de Zaan hierdoor gestremd. De gemeente is druk bezig met een noodreparatie en naar verwachting is aan het einde van deze week het Wilhelminacomplex weer in bedrijf. Het is een complexe operatie waardoor het lastig is om precies te zeggen wanneer het complex weer helemaal open is voor de scheepvaart.

Het Wilhelminacomplex bestaat uit de Beatrixbrug, de Wilhelminabrug en de Wilhelminasluis, Zaanstad: “als een onderdeel uitvalt, in dit geval de Beatrixbrug, dan heeft dat ook gevolgen voor de andere onderdelen van het complex.”

Vanmiddag zaten er twee schepen en een duwbak vast in de sluis. Zaanstad probeert via een noodgreep de Beatrixburg vanavond even open te doen zodat deze schepen de sluis uit kunnen. Daarna gaat de brug weer dicht en gaan de reparatie verder.

Het zit de scheepvaart op de Zaan deze week niet mee. De tijdelijke Zaanbrug raakte in storing door een kapot onderdeel. De brug moest enkele keren handmatig worden geopend. Het openen duurde minimaal 1 – 2 uur, waardoor het verkeer op de weg geen gebruik kon maken van de brug. De brug is inmiddels gerepareerd.

Het complex staat overigens vol met camera’s. In hoeverre die verdachte situaties hebben waargenomen is niet bekend gemaakt.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: De Algemeene Schippers Vereeniging, Rijkswaterstaat, Zaanstad. Foto: Lena de Ronde.