Medaille voor Mounir! (held!)

Mounir El Mourabit, ook wel bekend als de ‘redder van de Wilhelminasluis’ krijgt voor zijn heldhaftige redding van een 36-jarige Portugees die in het water van de sluis was gevallen een zilveren medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Vandaag reikt burgemeester Jan Hamming in het Stadhuis de medaille uit aan Mounir. De heldendaad werd op vrijdag 3 maart 2023 verricht.

De Portugees raakte na zijn val zwaargewond maar was na enkele dagen weer aanspreekbaar. Hij is inmiddels teruggekeerd naar Portugal. Zaanstad heeft aangekondigd alles over de toedracht te willen weten en heeft het incident ook gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er wordt onder andere onderzocht of het brugopeningsproces correct is verlopen. Het onderzoek zal naar verwachting deze of volgende week naar de raad wordt gestuurd.

3 reddingen in 1 jaar

Tijdens zijn gesprek met de burgemeester, vertelde Mounir dat hij bij casino De Flamingo liep toen hij plotseling geschreeuw hoorde. Hij ging direct naar de Wilhelminasluis en dacht in de eerste instantie dat er een hond of kind in het water was gevallen. Zonder enige aarzeling sprong hij in het ijskoude water en kwam erachter dat het een volwassen persoon was. Door omstanders zijn de mannen uit het water geholpen. Drie dagen na het ongeval was het slachtoffer bij kennis en aanspreekbaar. Hij zou graag in contact willen komen met de persoon die hij heeft gered.

Er is nog niemand die met mij contact heeft opgenomen. Ik zou graag willen weten hoe het nu met hem gaat.”

Naast het redden van het leven van de Portugese man, heeft Mounir dit jaar ook nog twee andere personen gered. Bij een voetbalwedstrijd kreeg een persoon een hartstilstand. Mounir sprong in een sloot om de passerende politie aandacht te trekken en hen te waarschuwen, aangezien ze eigenlijk door zouden rijden.

Hij redde ook het leven van iemand die onwel werd tijdens het roken in een café. Toen de persoon bleek werd en niet reageerde op aanspreken, plaatste Mounir hem op de grond en verleende hij EHBO. Later werd ontdekt dat de persoon last had van hartproblemen. Beide personen overleefde het uiteindelijk. Ondanks zijn zilveren medaille is Mounir niet zo’n fan van alle aandacht.

“Ik hou er niet van om mezelf een held te noemen. Als mensen doen we gewoon wat gedaan moet worden om iemand te redden.

Eerder Interview met Mounir

We zochten meteen na het ongeluk (6 maart) en de redding contact met Mounir om te vragen wat hem bewoog. Hij stond niet te springen om in beeld te komen. Ook niet op de rug met capuchon op (“Nee, man, dan is het net Opsporing Verzocht”), daarom hoor je hem wel, maar zie je hem niet.

Lees ook:

Door Nick Boeske, Merel Kan & Piet Bakker. Bronnen: interview Mounir (Orkaan), contact politie en gemeente, persbericht, verslag bijeenkomst. Eigen foto’s Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *