Het Groote Sloishois (by night)

Fotograaf Fred Wolf noemt het nieuwe sluishuisje bij de Groote Sluis ’t Sloishois, want dat is de naam die op het huisje staat.

Het ontwerp van het sluishuis/sloishois heeft al tot veel discussies geleid.

Fred vindt het Sloishois (ontwerp studio Kramer) best mooi, en dat komt vooral doordat het gebouwtje er bijzonder fotogeniek bijstaat in de avonduren.

Dat laatste geldt trouwens ook voor de (grote) Wilhelminasluis. Die naamgeving is natuurlijk wat verwarrend, maar het kleine sluisje (naast de Dam) heet inderdaad Groote Sluis en was eeuwenlang het belangrijkste knooppunt voor het scheepsverkeer tussen de kop van Noord-Holland en Amsterdam.

Elke week fotografeert Fred Wolf de vorderingen bij de renovatie, bekijk hier alle eerdere reportages en hieronder de foto’s van de afgelopen week. (klikken voor vergroting)

de (grote / nieuwe) Wilhelminasluis
Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Doet denken aan een soort in elkaar gezakte ouwe legertent 🙂
  Maar goed, je kunt alles kunst noemen natuurlijk.
  Maar wel heel mooi gefotografeerd Fred, zoals altijd.

 • Jan Schoen

  Het Sloishois is een lekker gekke folly, totaal nutteloos en daarom zo leuk. Een feest voor het oog. Op de achtergrond van de foto is het fraaie torentje van de Oostzijderkerk zichtbaar. Dat is, wat mij betreft, met voorsprong het mooiste bouwwerk in de Zaanstreek. De toren is prachtig van verhoudingen, priemt slank en krachtig de hemel in. In feite is de toren net zo nutteloos, maar je zou het voor geen prijs willen missen in de skyline van de stad. Onze toren kan moeiteloos de vergelijking met de campaniles van Venetië doorstaan.

 • studioKRAMER

  Dankjewel Fred voor de mooie foto’s.

  https://sluishuisje.studiokramer.nl/
  voor wie er meer van wil weten

 • Henk Brunt

  Mooie foto van het Sluyshuys. Voor diegene het niet kennen, het is een uitsnede van een kaart uit 1820. Kijk voor meer info bij het gebouwtjes of op de website van de slus

 • Bert Valk

  Fred bedankt voor je mooie reportages, waarmee het werk aan de sluis en de bruggen goed te volgen was.
  Wat het sloishois betreft, ik moest er ook erg aan wennen. Maar zeker in de avond heeft het toch wel wat. Bepaalde kunst moet je leren waarderen en architectuur is tenslotte ook kunst. Deze avondbeelden benadrukken wat mij betreft dat dit object toch meer heeft dan je misschien bij een eerste oordeel zou denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *