De SP en de belangenbehartigers van ‘Kom er Uit’ zijn wel klaar met het aanvullend vervoer van BIOS. Na 4 jaar klachten en niet nagekomen toezeggingen gaat de SP vanavond in een rondvraag in het Zaanstad Beraad de wethouder nogmaals om opheldering vragen.

Al in april 2017 stelde de SP vragen over de “vele en ernstige klachten van Zaanse AOV-gebruikers over de kwaliteit van het aanvullend openbaar vervoer.” Toenmalig wethouder Olthof deed de toezegging de kwaliteit van het vervoer te verbeteren.

“Helaas moet de SP en de belangenbehartigersgroep ‘Kom er Uit’ constateren dat de klachten niet zijn verholpen. In tegendeel zelfs, de gemeente erkent niet meer dat er iets structureel mis is met de klachtenafhandeling bij zorgtaxi BIOS-groep.”

De klachten betreffen onheuse bejegening, seksuele intimidatie en problemen met ophalen. De mensen die gebruik maken van de diensten voelen zich niet serieus genomen door de Bios groep en de gemeente.

Ombudsman

De ombudsman heeft volgens Roland van Braam van de SP al opgemerkt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen. Maar omdat gevraagde gegevens van Bios niet verstrekt worden kan er niet gecontroleerd worden of het goed gaat en of afspraken worden nagekomen.

Naar aanleiding van klachten heeft de SP vragen aan wethouder Groothuismink. De partij wil onder meer weten hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat de klachtenafhandeling verbeterd. Ook vraagt Van Braam zich af hoe kan dat er geen controle vanuit de gemeente is op de klachten. En gaat de gemeente onderzoek doen naar de onheuse bejegening en seksuele intimidatie? (hier alle vragen)

Annemieke Goudsmit, pleitbezorger van Rolstoelrijders Zaandam zei eerder tegen De Orkaan dat het gedrag van Bios ‘vreselijk’ is: “passagiers worden heel vaak haar onheus bejegend en zelfs beledigd. Het komt voor dat mensen ’s nachts ergens stranden.” Ze zegt wel ‘moegestreden’ te zijn, vooral om het erg moeilijk is gegevens over stipsheid boven water te krijgen, “en de gemeente steekt de kop in het zand, ze geven de schuld aan Bios.”

Het Zaanstad Beraad is vanavond om 22:20 uur, live meekijken kan hier.