In een vol sportweekend waren er lichtpuntjes (winst handbaldames) en bananenschillen (koplopers die verloren). Er werd gehuldigd, gescoord en gestreden.

Dit zijn de sportuitslagen van 19, 20 en 21 januari.

Vrijdag 19 januari

Waterpolo

Met een inhaalwedstrijd werd de Eredivisie voor de dames van ZV de Zaan hervat vrijdagavond. Dat vormde een mooie gelegenheid de speelsters te huldigen die met Nederland het EK wonnen.

WedstrijdUitslag
Eredivisie damesZV de Zaan – ZVL 188614-9
Kampioenen Britt van den Dobbelsteen, Kitty Lyn Joustra en Lieke Rogge. (Foto: Tessa Dijkman.)

Zaterdag 20 januari

Badminton

Zaterdag speelde Matchpoint 1 in Amstelveen. Dorien Schreurs stuurde ons een verslag:

‘Afgelopen weekend was de op één na laatste wedstrijd van het seizoen voor MatchPoint 1. Hierin mocht het team aantreden tegen de nummer 3 van de poule: Martinus Amstelveen.
Om zeker te zijn van handhaving zijn er nog wat punten nodig, dus er was een zekere druk.
Omdat Arianne mocht stralen in het theater, was invalster Cindy aangerukt om het team te ondersteunen. En met succes: zij wist maar liefst 2 van haar 3 partijen te winnen. In de damesdubbel was ze, samen met Dorthe, in 2 sets te sterk voor de tegenstanders. En ook de mix wist ze, samen met Jasper, in een spannende 3-setter winnend af te sluiten. De herendubbel ging na een spannende driesetter naar de tegenpartij maar gelukkig pakten de dames in de damesdubbel een punt terug: 1-1.
In de herenenkels werd door Dennis en Jasper gestreden tot aan het laatste punt. De HE1 was een revanche poging van Dennis, die helaas toch wederom naar Martinus ging.
Ook Jasper ging strijdend ten onder tegen de aanvallend en conditioneel sterke heren van Martinus. Ook Jasper wist na een sterke 2e set, toch de 3e set niet binnen te slepen: 3-1.
De enkel van Dorthe werd redelijk eenvoudig gewonnen. Vaste invalster Cindy verloor helaas haar damesenkel. Tussenstand 4-2 Na de spannende gemengd dubbel van Cindy en Jasper speelden ook Dorthe en Mitchell een gelijk opgaande driesetter. Uiteindelijk Mitchell en Dorthe hun tegenstanders te breken. Hiermee werd de eindstand een mooie 4-4. Het was een spannende strijd.’

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7Martinus Amstelveen 2 – Matchpoint4-4

Handbal

De heren van trotse koploper HV Zaanstreek reisden af naar het Friese Stiens voor een wedstrijd tegen de nummer 8 in de 2e divisie FHC ofwel de Friese Handbal Combinatie. Een flinke reis die helaas resulteerde in puntverlies. De heren staan nog wel eerste.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieFHC – HV Zaanstreek30-28

Korfbal (Zaal)

De Korfballeague is halverwege. Op Zaans vlak gebeurden er geen onverwachte zaken. KZ won thuis eenvoudig van HKC en Groen Geel was geen partij voor PKC. In de stand kwam geen verandering.

In de overgangsklasse was er alweer geen winst voor KVZ ’23 en in de 3e klasse won OKV de Zaanse derby tegen Zaandam Zuid.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – HKC23-13
PKC – Groen Geel28-14
Overgangs klasseAchilles – KVZ ’2325-16
1e klasse DODO – Roda Westzaan22-20
2e klasse FFurore – Helios16-14
3e klasse GOKV – Zaandam Zuid18-10
Topsportcentrum de Koog waar KZ zaterdagavond speelde tegen HKC.

Volleybal

In de topdivisie speelde Zaanstad heren als nummer 2 van de ranglijst tegen de hekkensluiter. Dat werd een duidelijke 3-0.

De mannen van Compaen staan trots aan kop in 1e divisie, tegenstander Jokers VC werd met 4-0 verslagen. Van de club ontvingen we een verslag:

Compaen heeft met een ondubbelzinnige overwinning van 4-0 op De Jokers zijn titelaspiraties onderstreept. De Oostzaners lijken voor de eerste keer op eigen kracht promotie naar de topdivisie te bewerkstelligen. Het zou zo maar kunnen dat dat via een kampioenschap gebeurt. De afstand naar de concurrentie groeit met de week. In de voorlaatste wedstrijdronde van de eerste seizoenshelft moest Compaen de koppositie nog met twee rivalen delen. De eigen positieve resultaten en nederlagen van andere titelkandidaten – Limax 2 verloor bijvoorbeeld zaterdag verrassend bij Volley Zuid – zorgen er voor dat het gat naar de nummers 2 en 3 al zes punten is.
De vijfpunter in Sporthal Oostzaan kwam geen moment in gevaar. De setstanden van 25-17, 25-15, 25-22 en 25-16 spreken wat dat betreft boekdelen. Compaen speelde geconcentreerd en onbevangen, hoewel voor de wedstrijd al bekend was dat naaste concurrent Limax 2 onderuit was gegaan. Eerder haalden de Oostzaners een zwaarbevochten uitzege met 2-3 op De Jokers, maar dat was tegen een team met een sterkere bezetting. Ongetwijfeld zal de heenreis van 234 kilometer ook bij de ploeg in Maastricht in de benen hebben gezeten.
Compaen had in de confrontatie voortdurend de overhand. Alleen in de derde set was er even enige spanning toen de marge boven de twintig steeds op twee punten bleef hangen. De Oostzaners maakten in dit spelbedrijf zelf maar dertien punten. Dus bijna de helft van de productie kwam rechtstreeks vanaf de overkant van het net. Vooral in de opslag grossierden de Limburgers in missers.

Aan het net was er een hoofdrol voor Jelmer de Jong. Perfect bediend door spelverdeler Nikita Artamonov wist hij 16 van de 24 set-ups te verzilveren. Mogelijk op basis van zijn voor volleybalbegrippen geringe lengte liet De Jokers de rechtdoor open liggen. Met zijn imposante sprong- en slagkracht wist de blonde Amsterdammer echter talloze keren langs de zijlijn te scoren.
Verder pakte David Bes de draad weer op. Dat deed hij dit keer als diagonaal in een team, vol met multifunctionele spelers. Als de lange ex-jeugdinternational niet scoorde met een harde smash dan waren er wel slimme shots in braakliggend gebied. Zijn oplossend vermogen groeit met de week.
Compaen vervolgt de competitie in de Hel van Protos, waar het de harten van de mannelijke en vrouwelijke studenten probeert te veroveren.’

In de competitie met de damesploegen waren er ook drie thuiswedstrijden. Alleen Zaanstad dames 1 wist niet te winnen. De ploegen staan nog steeds dicht op elkaar in het klassement.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – VCN3-0
Eerste divisie heren BCompaen – Jokers VC4-0
2e divisie dames CCompaen – Sovoco3-2
Merkala Zaanstad – VOLEVO2-3
Merkala Zaanstad 2 – Armixtos4-0
Compaen heren 1.

Zondag 21 januari

Handbal

Dames van HV Zaanstreek hadden zondag een vroegertje in Utrecht. Bij de puntloze nummer laatst (en directe concurrent) werd gewonnen.

WedstrijdUitslag
Dames zaal 2e klasseHandbal Domstad – HV Zaanstreek23-25

Rugby

Vorige week begon voor Zaandijk de 2e fase van de competitie met helaas een verlies thuis tegen Spakenburg. Zondag werd de wedstrijd in Hilversum afgelast.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)RC Hilversum – Zaandijkafg

Door Edwin Kleiss.