Het was over het algemeen een goed weekeinde voor de Zaanse sporters. De heren van ZV de Zaan plaatsten zich voor de halve finale om de KNZB beker, KZ staat stevig in de top 4 van de korfballeague en we hebben een aantal badminton-kampioenen te feliciteren.

Helaas zette ook de valse start van Zaandijk rugby zich voort en verspeelde VV Zaanstad kostbare punten.

Dit zijn de sportuitslagen van 26, 27 en 28 januari.

Vrijdag 26 januari

Waterpolo

Dit weekend speelde ZV de Zaan heren 1 tweemaal tegen ZVL uit Leiden. Vrijdagavond ging het om een plek in de KNZB beker.

Na een comfortabele 7-2 voorsprong voor de thuisclub halverwege het duel kwam ZVL sterk terug en stond de ploeg uit Leiden tot twee seconden voor tijd zelfs met 10-11 voor. Met een verwoestend schot zorgde Daan Bakker er voor dat strafworpen de beslissingen moesten brengen, 11-11.

In die serie stopte De Zaan doelman Ted Huijsman er twee en de doelman van ZVL ééntje. De laatste ZVL strafworp werd niet meer genomen, 15 – 13 .

Opgelucht stapte De Zaan uit het water.

WedstrijdUitslag
Kwartfinale KNZB bekerZV de Zaan heren – ZVL 188615-13
De Griek Andreas Miralis, coach van ZV de Zaan heren 1.

Zaterdag 27 januari

Korfbal (Zaal)

De tweede helft van het zaalseizoen begon dit weekend. KZ staat er goed voor in de korfballeague met een gedeelde eerste plek. De ploeg van Tim Bakker moet in de top 4 eindigen om play-offs te halen voor het landskampioenschap en staat nu zelfs zes punten los van plek 5.

Groen Geel kon niet tot winst komen bij directe concurrent DOS ’46 en blijft op plek 9 staan.

Helaas moeten we melden dat KVZ ’23 in de overgangsklasse nog steeds op jacht is naar de eerste overwinning in de zaal. Zaterdag werd van Vitesse verloren met een doelpunt verschil.

WedstrijdUitslag
KorfballeagueKZ – Fortuna21-19
DOS ’46 – Groen Geel19-22
Overgangs klasseKVZ ’23 – Vitesse22-23
1e klasse DRoda Westzaan – Fiducia18-23
2e klasse FApollo – Furore13-15
3e klasse GDKV – OKV11-11
Zaandam Zuid – DTS8-16

Volleybal

Deze week waren er alleen uitwedstrijden voor de Zaanse volleyballers. Zaanstad stond 2e en bezocht de nummer 8 van de topdivisie. Daar werd helaas verloren. Daardoor zakt Zaanstad naar plek 3.

In de eerste divisie ging koploper Compaen uit Oostzaan op bezoek bij de nummer 11 USV Protos. Daar lagen de setstanden erg dicht bij elkaar maar er werd toch knap gewonnen. Het verschil met nummer 2 Dordrecht is nu vijf punten. Vanuit Utrecht kregen we van Compaen het volgende verslag doorgestuurd:

Compaen is zaterdag langs de poort van de Protos’ Hel geglipt. Het vagevuur was al hoorbaar, voelbaar, ruikbaar en zichtbaar en klaar voor verslinden toen de ontsnapping kwam. Voor de Oostzaanse volleyballers bleef de schade beperkt tot brandwonden door de zege van 2-3 na een achterstand met 2-0 in sets.

De formatie van coach Mark Schoonen heeft deze competitie nog geen nederlaag met 3-1 of 4-0 hoeven lijden. Rond half zes in sportcomplex Olympos leek dat dan toch te gebeuren. Net als in het voetbal was hier weer het bewijs dat sportteams uit Utrecht onvermoede krachten weten los te maken in confrontaties met tegenstanders uit Amsterdam en omgeving. De studenten uit de Domstad legden een arbeidsethos aan de dag dat hoopvol stemt voor de BV Nederland.

Compaen had uit de vele onderlinge ontmoetingen van de afgelopen seizoenen kunnen weten dat Protos altijd iets meer kan. Half oktober wisten de Oostzaners nog vier sets ternauwernood met enkele punten verschil in hun voordeel te beslechten. Het kwam dus allemaal nog goed voor de koploper in de eerste divisie. Compaen moest daarvoor tot op de bodem gaan, maar wist de balans in alweer de zevende vijfsetter deze competitie naar vier zeges te doen doorslaan. Voor de eerste keer kwam er een positief einde na een achterstand van 2-0. 
De lijstaanvoerder acteerde lauw, mogelijk mede door een matige trainingsweek als gevolg van afwezigen door blessures of werkverplichtingen. Te vaak moest het in sets van een enkele uitblinker komen. Onvoldoende om de nummer 11 op de ranglijst hardhandig tegen de muur te kunnen zetten. Eigenlijk was er gedurende het duel maar één constante factor: middenblokkeerder Evert Hankes. Zelfs aan de andere kant van het net was hij waarschijnlijk nog een van de jongste spelers van het team geweest. Met vier aanvalspunten en zeven killblocks liet hij zien dat hij misschien wel de ‘next big thing’ uit de talentenkas van Compaen wordt.

In de openingsset was het Koen van de Wetering die zijn ploeg op sleeptouw nam. Toch waren de liefst tien aanvalspunten van zijn hand onvoldoende. De Oostzaners lieten vier setpoints onbenut waardoor het enthousiast spelende Protos, fel aangemoedigd door een studentenlegioen, met 32-30 zegevierde.
Bij Compaen ging het daarna van kwaad tot erger. Schoonen benadrukte voor de wedstrijd nog dat de tegenstander niets te verliezen had, maar toch konden de bezoekers onvoldoende weerwerk aan het onbevangen spel bieden. Protos had steeds enkele punten voorsprong en hield deze tot het einde vast (25-22).
In de derde set zette het herstel zich in. Invaller Jelmer de Jong liet zes rake smashes noteren en liet met zijn saves in het achterveld een vonk bij zijn ploeggenoten overslaan. David Bes kwam ook lekker los en dat was voldoende voor winst met 22-25.
Bij 14-18 in de vierde set leek Compaen overtuigend naar een wedstrijdverlenging te wandelen. Ketsers op de opslag van Protos bracht de spanning weer terug. Op 23-23 was de thuisploeg maar twee punten van een sensatie verwijderd. Die kwam er niet doordat De Jong keurig een noodbal op setpoint verzilverde.
In de vijfde set gaven beide teams elkaar lange tijd nauwelijks iets toe. De veldwissel was er bij 8-7 en ook op 11-12 was nog ongewis wie als winnaar uit de bus zou komen. Een killblock van Bram Bekebrede zorgde voor de break, waarna Protos zich eindelijk gewonnen gaf (11-15). Met de winst via 2-3 verspeelde Compaen maar een punt van de voorsprong op Next Volley. Fijn was dat de rivalen Limax 2 en Huizen 2 in hun onderlinge duel ook tot een vijfsetter kwamen. Zaterdag wacht Compaen de topper tegen Limax 2 in eigen huis.’

In de damescompetitie kreeg vooral Zaanstad 2 het niet makkelijk. Zij gingen op bezoek bij de koploper en het verschil werd zoals verwacht gemaakt door de thuisploeg.
Zaanstad dames 1 wist wel te winnen en Compaen kwam net te kort.

De stand ziet er nu zo uit, de beide damesteams van Zaanstad staan nu gelijk in de stand.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BTaurus – Merkala Zaanstad3-1
Eerste divisie heren BUSV Protos – Compaen2-3
2e divisie dames CUSV Protos – Compaen3-2
Armixtos – Merkala Zaanstad1-3
Kalinko – Merkala Zaanstad 24-0
Compaen ging tot het uiterste in Utrecht.

Waterpolo

Zaterdag voor de competitie ging het wat eenvoudiger voor ZV de Zaan heren 1 tegen ZVL in Leiden.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZVL 1886 – ZV de Zaan5-11
ZV de Ham – GZC Donk13-17
DamesPSV – ZV de Zaan4-19
ZV de Ham – GZC Donk (25 jan)9-5

Zondag 28 januari

Badminton

In het badminton werd dit weekend de laatste slag geslagen. Dorien Schreurs doet ons kond van de ontknopingen voor Matchpoint 1 en 2:

‘Matchpoint 1 dat uit speelde tegen van Zijderveld 5 en Matchpoint 2 dat speelde bij Gaasperdam 5, hun directe concurrent in het klassement. Hoewel beide teams wat zijn geklommen in het klassement, liggen de eindscores zo dicht bij elkaar en is ook de laatste wedstrijd nog van belang voor handhaving.
Team 1 bleek al veilig te zijn voor degradatie volgend jaar. Mogelijkheden voor een 4e of 5e plaats, maar daar hield het dan ook op. De dubbels werden gewonnen, na een sterke come-back van de dames, waarin invalster Ilse zich kranig weerde. Doordat 3 van de 4 enkels werden verloren (alleen Dorthe kon haar 1e dames enkel in winst omzetten), ging het team met 3-3 gelijkspel de mixen in.
Ook de mixen werden eerlijk verdeeld, wat de eindstand bracht op 4-4. Dit team heeft het jaar prima afgesloten met een etentje naderhand, dat verdienden ze wel!
Team 2, dat op de helft van de competitie in de 5e divisie nog de laatste plek in het klassement bezette, won dit weekend met ruime cijfers van Gaasperdam. Het werd maar liefst 6-2, waarmee ze de 5e plaats in het klassement van Gaasperdam overnemen. Ook team 2 stelt dus hun plek in de 5e divisie veilig.
Hiermee is de competitie ten einde gekomen en begint er een periode met vooral toernooien.
In september begint het nieuwe competitie seizoen weer.’

WedstrijdUitslag
4e divisie afd 7BV van Zijderveld – Matchpoint4-4

Ook kregen we jubelberichten in de bus van een andere vereniging, de Shuttle, uit Wormer. Zij vierden dit weekeinde maar liefst drie kampioenschappen. Hun 2e, 5e en 6e team mochten zich de beste noemen in respectievelijk de zesde, zevende en achtste divisie.

Handbal

Vorige week werd er puntverlies geleden door de mannen van Zaanstreek. Gelukkig konden ze het wat de stand betreft aan, ze staan nog steeds aan kop. Zondag gingen ze weer volle bak in eigen huis om de koppositie wat te verstevigen tegen de hekkensluiter uit Almere. Dat lukte zeker. Zo blijkt ook uit het verlag van speler Wouter van Lienen:

‘Vandaag een wedstrijd tegen de rode lantaarn van de competitie die met een krappe selectie kwam opdagen. Door een lichte overmoedigheid konden ze tot rust bij blijven 19-15 maar na 20-18 ging de turbo erop en liepen we uit naar 31-18 met als einduitslag 35-21’

WedstrijdUitslag
Heren 2e divisieHV Zaanstreek – Havas 235-21

Rugby

Een valse start voor Zaandijk in fase 2 van het rugbyjaar. De eerste wedstrijd tegen Spakenburg werd verloren op eigen veld en vorige week ging de wedstrijd in Hilversum niet door vanwege ijs op het veld. Zondag verloren de Zaankanters weer punten in Deventer.

WedstrijdUitslag
2e klasse noord (H)DRC the Pickwick players – Zaandijk29-0
Zaandijk trainde deze week in de regen voor de wedstrijd van zondag.

Waterpolo

WedstrijdUitslag
Eredivisie damesHet ravijn – ZV de Zaan6-20

Door Edwin Kleiss.