De dreigende instorting van de Zuidervermaning in Westzaan is afgewend nu het pand overgenomen wordt door Stadsherstel.

Stadsherstel probeert met de huidige eigenaar en plaatselijke vrijwilligers instorten te voorkomen. Daarvoor is onder meer een crowdfunding-actie gestart.

De kerk is nog eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken (SOHK). Maar die stichting is niet in staat om op korte termijn de restauratie van de fundering te financieren.

Stadsherstel probeert samen met de SOHK en de plaatselijke commissie het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor de restauratie. Dat gebeurt o.a. via een crowdfundingactie via www.mijnstadsherstel.nl.

In de actie wordt om € 50.000 gevraagd. Hij is net gestart dus er is nog niks binnen. Wie doneert krijgt een foto, lidmaatschap, placemats, een ets, een VIP-behandeling, een replica of gratis zaalhuur.

De voormalige Friese Doopsgezinde kerk was een schuurkerk/schuilkerk, door de doopsgezinden een vermaning genoemd. De Zuidervermaning is in 1731 gebouwd. het gebouw is geheel in hout opgetrokken en is een van de oudste gebouwen van Westzaan.

“De constructie van stijlen, balken, korbelen en planken rust op 49 gemetselde poeren op een slietenbos. Dat zijn bosjes van paaltjes van circa 1 ½ meter hoog die in de grond onder de gemetselde poeren aangebracht zijn. De poeren zijn vanwege houtrot aan het verzakken. Er moet een nieuwe fundering onder komen van 17 meter lange palen. Op die diepte is de grond wel stevig.”

Foto boven van Aart Jan van Mossel van de site van Stadsherstel. Op die site is ook een slideshow met foto’s van de Zuidervermaning te zien.