Volgende week woensdag, 6 november, staakt het onderwijzend personeel. Ouder Jeroen de Glas staakt mee en roept ook andere ouders op dat te doen.

“Nog geen jaar geleden begonnen wij als Zaanse ouders een actie tegen het lerarentekort. Op de basisschool van onze kinderen werden groepen kinderen, verspreid over de week, naar huis gestuurd. Door middel van ‘kunst en vliegwerk’ probeerden ouders opvang te regelen, want het gewone werk gaat ook gewoon door.”

Door Jeroen de Glas

Maar dat is nog het minst erge. Veel en veel erger was dat wij zagen dat onze kinderen de dupe waren van falende politiek. Wij hebben gedemonstreerd en hebben via de landelijke pers aan de bel proberen te trekken. Over media-aandacht hadden we niet te klagen, maar ondertussen doet dit kabinet nog verdraaid weinig.

Wij Zaanse ouders van de Tamarinde steunen de leerkrachten. Wij zien dat zij elke dag werken aan een goede toekomst voor onze kinderen. Wij zien dat zij elke dag werken aan een veilige omgeving. Wij zien dat zij steeds weer geconfronteerd worden met een tekort aan leerkrachten. Wij zien dat zij te kampen hebben met werkdruk. Wij zien dat het geven van goed onderwijs een expertise is.

Wij vinden dat zij niet genoeg betaald worden. Maar wij vinden vooral ook dat het afknagen van allerlei arbeidsvoorwaarden het vak van leerkracht uitgehold hebben. Regeldruk. Een gebrek aan tijd. Bureaucratie. Protocollen. Het ondermijnt de individuele invulling en deskundigheid van leerkrachten. Het ondermijnt de persoonlijke aandacht voor kinderen. Onze kinderen.

Het is natuurlijk zo dat parttimers (het aantal parttime krachten in het onderwijs is groot) meer kunnen gaan werken werken, maar dat lukt alleen als je dag-in-dag-uit met plezier je werk kan doen. En daar is investering voor nodig. Maar minister Slob weigert de portemonnee te trekken. Onze kinderen zijn voor hem kennelijk geen prioriteit.

Op 15 maart hebben wij de acties van stakende leerkrachten van harte ondersteund. Op 6 November doen wij dat weer. In Amsterdam, op De Dam. Daarom zeg ik tegen Zaanse ouders, maar ook alle andere ouders in Nederland: als de school van jouw kinderen op deze 6e november ook staakt, maak dan gebruik van dit moment als ouder en staak! Demonstreer! Laat Slob zien dat het zo niet langer kan. Over 4 jaar zijn er ruim 6000 leerkrachten te weinig. De problemen die onze kinderen nu ondervinden zijn pas het begin. Er moet nu wat gebeuren. Wij roepen ouders op om ook te demonstreren! Zij aan zij met alle leerkrachten!

Maak gebruik van de schoolvrije dag van uw kinderen van 6 november en kom samen met uw kinderen naar Eindhoven, Leeuwaren of Amsterdam!

En als u naar Amsterdam komt  en u gezamenlijk op wilt trekken, kunt u ons als actievoerende ouders mailen via geenvierdaagse@gmail.com. Dan laten we u onze locatie weten! Dat geldt voor andere Zaanse ouders, maar eigenlijk voor ouders in heel Nederland.

Dus, maak een spandoek! Neem je toeter mee! Het wordt zo langzamerhand tijd dat ouders en kinderen, met z’n allen, meer van zich laten horen dan tot nu toe het geval is geweest.

Namens alle ouders van Actiecomité www.geenvierdaagse.nl