Steun voor biomassacentrale verschrompelt

De biomassacentrale in Zaandam-Oost is klaar, maar de kans dat deze echt gaat werken, wordt met de dag kleiner.

Nadat vrijwel de gehele oppositie zich tegen de centrale had gekeerd, en nieuwe partner GroenLinks de zaak ook nog eens wilde bekijken, heeft nu ook coalitiepartner ROSA zich middels vragen aan B&W in de discussie gemengd.

Aanleiding was een vernietigend rapport van het Europese onderzoeksadvies-bureau EASAC waarin betoogd wordt dat het verbranden van biomassa (hout) niet zorgt voor minder maar voor meer CO2 in de atmosfeer: slecht voor het het klimaat en slecht voor de belastingbetaler vanwege de hoge subsidies die voor dit soort projecten wordt gegeven aldus professor Michael Norton, de directeur van EASAC. Het ‘oogsten’ van hout is schadelijk, en de verwachting dat het later gecompenseerd wordt omdat er bos wordt bijgebouwd is speculatief. Het verstoken van hout is niet klimaatneutraal volgens EASAC, en te doen alsof dat wel zo is noemt ze ‘pervers’: niet duurzaam en contraproductief.

ROSA vraagt of de conclusie van het rapport (‘Het op grote schaal energie opwekken uit biomassa is geen klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen’) ertoe heeft geleid dat er “bij het college zorgen gerezen [zijn] omtrent de ingebruikname van de biomassacentrale aan de Pascalstraat”. Ook willen ze graag weten hoeveel CO2, fijnstof en stikstof de centrale uit gaat stoten.

DZ, PvdD en SP stelden eerder kritische vragen over de centrale, ook POV, PVV en LZ zijn geen voorstander.

In Winschoten gaat de biomassacentrale voorlopig uit, Vattenfall-CEO Magnus Hall heeft in Trouw aangekondigd geen nieuwe centrales in Nederland meer te bouwen. Tegen de grote centrale in Diemen wordt een proces voorbereid.


bronnen: EASAC-rapport, vragen ROSA, SP, DZ en PvdD, brief Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan, berichten uit Trouw (Vattenval) en RTV Noord (Winschoten), persbericht actiegroep tegen biomassacentrale in Diemen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bep Hogendorp

  Mooi, opdat alle biomassa-centrales een stille dood mogen sterven.

  • Jolanda Boef

   En nu maar hopen dat de heren en dames politici in Den Haag ook willen inzien dat zij de verkeerde afslag hebben genomen en de subsidies stopzetten!

 • Bert Schaap

  Weer zo’n sprookje wat bij werkelijke feiten in elkaar stort. Ik ben benieuwd wanneer we gas weer een schone brandstof gaan noemen. In Belgie en Duitsland wil men dat iedereen een C.V. gasketel aanschaft. Zou het milieu toch bij Maastricht ophouden? Of bezit men wat meer realiteits zin.
  Het valt mij ook op dat men hier in NL dit onderwerp verspreid alsof de hele wereld er mee bezig is. Ik reis door werk over de halve wereld en werkelijk niemand is er werkelijk mee bezig. Dus Nederlanders, laat je verder in de maling nemen en ga fijn “groen” door…

 • hans van loo

  Ook electrisch rijden is alweer achterhaald……

 • Paul Kamberg

  Zijn onze buurlanden zo slim of zijn wij zo dom? En wij laten het allemaal maar gebeuren.
  Mensen open u ogen en kijk om u heen.

 • l hartman

  De centrale kan toch ook draaien op aardgas?
  Perfect, is de schoonste brandstof op het moment, minder CO2 en geen fijnstof.
  Is hij gelukkig toch niet voor niets gebouwd!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *