Biomassacentrale in december tijdelijk dicht

Bio Forte Zaanstad legt de biomassacentrale aan de Gouw in Zaandam in december tijdelijk stil omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht.

Door het zelf stil te leggen voorkomt het bedrijf dat de norm wordt overschreden. De gasgestookte HulpWarmteCentrales (HWC’s) in de Brandaris en Perim nemen de warmteproductie tijdelijk over.

Directeur Han Beckmann va Bio Forte zegt in het persbericht va het bedrijf:

“De enige manier om dit jaar binnen de norm te blijven, is door de centrale enkele weken uit te zetten. Maar daar zullen de bewoners van de flats niets van merken. Met de hulpketels als achtervang wordt de levering vanuit het warmtenetwerk doorlopend gegarandeerd. Zodra we de centrale in januari 2022 weer opstarten, wordt de warmte weer gewoon door de biomassacentrale geleverd.”

“De exacte datum waarop we de grens bereiken, is nog onduidelijk. Dit hangt samen met de buitentemperatuur en het daardoor benodigde vermogen van de centrale. We zullen de tijd van de ingelaste stop nuttig besteden om extra onderhoud te verrichten en kleine verbeteringen versneld door te voeren.”

De emissies van de biomassacentrale zijn in maart dit jaar gemeten. De uitkomsten waren volgens Bio Forte “ruim binnen de eisen van het gemeentelijke maatwerkbesluit”. Beckmann:

“Voor wat betreft de uitstoot van ammoniak lag deze uitkomst echter hoger dan onze eigen streefwaarde. Daarom hebben we de installatie aangepast en de ammoniakuitstoot verder verlaagd. Door de uitstoot ook zelf te meten, voorkomen we overschrijding van de toegestane normen.”

Bio Forte wilde 55.000 gigajoule duurzame warmte per jaar leveren, maar de provinciale vergunning maakt een productie tussen de 35.000 en circa 39.000 gigajoule mogelijk. “Dat zou normaal gesproken genoeg moeten zijn, maar door het relatief koude voorjaar is het plafond eerder bereikt”, aldus Beckmann.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Piet Zwart

  Het Biocrematorium van Zaandam moet voorgoed dicht en afgebroken worden om de oerbossen te redden en om te voorkomen dat er CO2 vrij komt.
  Het is diep treurig dat Gemeente Zaanstad toestaat die deze Bomencrematorium open blijft

 • Bert Versteeg

  m.a.w. dit is dus de truc van de gemeente Zaanstad om aan de afgesproken hoeveelheid uitstoot van de CO2 te voel doen?
  Indirect geeft de gemeente dus toe dat deze biomassacentrale teveel schadelijke stoffen uitstoot.
  Ik ben het er ook mee eens dat deze vervuilende centrale per direct dicht moet en dat de vergunning veranderd moet worden? Het is nogal hypocriet door te zeggen dat de centrale tijdelijk wordt gesloten als de maximaal toelaatbare hoeveelheid wordt bereikt. Stel dat deze hoeveelheid volgend jaar al in oktober
  wordt bereikt, wordt dat ding dan ook gelijk gesloten?

 • Cees Bier

  Een biomassa centrale produceert een hoeveelheid afvalstof in gasvorm van het rookgas en as als vaste stof.
  Daarnaast fijnstof van het transport en maken van houtsnippers, waarbij dit in de groei fase aardig met een complex aan stoffen beladen kan zijn langs de kant van de weg.
  Het rookgas wordt behandeld met bv Ureum of Urean oplossing of 25% Ammonia of 100% Ammoniak, dit alles op de NOx uitstoot te reduceren naar 0% NOx
  Bij dit proces wordt de Ureum of Urean familie gebruikt welke voor 30% Ammoniumnitraat bevat wat weer gemaakt wordt van Ammoniak en Kooldioxide, NH3 & CO2
  Chemisch gezien geldt alles wat ik in het proces stop kan ik niet 100% neutraliseren, zo kan ik over een emissienorm op bv jaar basis gaan.

 • Paul Kempenaar

  Ik dacht dat deze biomassacentrale ook de verwarming voor de nieuwbouw bij het ZMC (“Gouwpark”) voor zijn rekening neemt, en dat er inmiddels ook warmtenetbuizen worden gelegd richting de nieuwbouw op het Oostzijderveld (bij Station Kogerveld).

  Wordt dat in December niet lastig in het Gouwpark, en hoe moet dit in de toekomst dan met een uitgebreide warmtevraag, als het nu al over de limiet is gegaan?

 • En rustig slapen mensen… Volgens wethouder Baerveldt D66 is de uitstoot van de biomassacentrale niet vervuilender dat een houtkacheltje.
  Inmiddels zijn voor de zoveelste keer vragen over deze biomassacentrale onderweg naar het College.
  Wij blijven als Democratisch Zaanstad ons sinds 2014 verzetten tegen deze subsidie slurpende vuiluitstotende ‘Duurzame’ biomassacentrale.

 • nico kuilman

  Niet meer met biomassa gaan stoken, na december gewoon voorgoed afgelopen overgaan op gas of anders steenkool is altijd nog schoner dan biomassa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *