Subsidie voor POV, ROSA en DZ

Ook lokale partijen – zoals POV, ROSA en DZ – kunnen in de toekomst subsidie krijgen voor partijactiviteiten zoals ledenwerving, scholingsactiviteiten of voor de verkiezingscampagne.

Tot dusver kwamen alleen landelijke partijen in aanmerking voor die ondersteuning maar een Kamermeerderheid heeft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) de opdracht gegeven op zoek te gaan naar € 10 miljoen en de steun per wet te regelen.

De wet zou per 1 januari 2024 in moeten gaan.

Partijen die landelijk actief zijn krijgen samen nu € 25 miljoen. Daarvan financieren ze ook vaak een wetenschappelijk bureau, een jongerenafdeling en gebruiken het voor werving, selectie en begeleiding van politieke ambtsdragers. Die € 10 miljoen komt daar bovenop.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de nieuwe wet. Ook in de raad van Zaanstad is eerder gepleit voor ondersteuning van lokale partijen.

In de nieuwe wet komt waarschijnlijk ook de verplichting om giften openbaar te maken.

Juliëtte Rot (DZ) is blij met de nieuwe wet (als die er komt), maar:

“Er is nog steeds sprake van ongelijkheid. Uit het voorstel begrijp ik dat de lokale partijen mogelijk €10 miljoen toebedeeld krijgen vs €25 miljoen die de landelijke partijen krijgen. Misschien is het beter om die €25 miljoen in tweeën te delen, dat is eerlijk en voorkomt aanvullende lasten die opgebracht moeten worden door de belastingbetaler. Giften openbaar maken lijkt ons helemaal prima, zoveel valt er niet te melden 🙂

Harrie van der Laan (POV) is “benieuwd of het ook waargemaakt gaat worden” maar heeft geen problemen met het openbaar maken met giften: “deze ontvangen wij niet.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *