Tandartsenpraktijk gesloten na ‘ernstige openbare ordeverstoringen’

Het bezoek aan de tandarts is over het algemeen geen pretparkuitje. Maar bij een tandartsenpraktijk aan de Mahoniehout in Zaandam werd het wel heel onprettig. 

We ontvingen zojuist een persbericht waarin de gemeente meldt dat de burgemeester de praktijk voor vier weken gesloten heeft: 

‘Aanleiding zijn meerdere ernstige openbare ordeverstoringen waarbij de praktijk telkens het doelwit leek. Afgelopen dinsdagnacht (12 oktober) was er nog een ontploffing, waarschijnlijk van een vuurwerkbom, die de volledige voordeur van de praktijk uit zijn voegen heeft geblazen.’

De eigenaar moet maatregelen nemen om te voorkomen dat er weer wat gebeurt:

‘Dit is niet de eerste keer dat bij de tandartsenpraktijk incidenten hebben plaatsgevonden. Op 18 en 23 mei 2022 zijn er ook twee ernstige, impactvolle incidenten geweest waarbij de praktijk beide keren beschoten is met een vuurwapen. Naar aanleiding van deze incidenten is toen tijdelijk cameratoezicht ingesteld.’

Dit was in mei van dit jaar:

Door: Merel Kan

Deel dit artikel:

6 reacties

 • l. Boonstra

  Dit is toch een zwaktebod van de overheid. De bedreiger krijgt zijn zin en de bedreigde trekt aan het kortste eind omdat de burgemeester niet de veiligheid wil bewaken.

 • Ruud Bozua

  Dit is toch wel heel bizar dat iemand die hard werkt voor zijn geld en tracht een goede zaak op te zetten de dupe wordt door andermans handelen. #omgekeerde wereld en zo onterecht.

 • Joop de Levende

  Er zijn veiligheidsmaatregelen door Hamming genomen. Hamming plaatste aan beide kanten camera’s. Dat is goed van Hamming. Maar blijkbaar werkt dat niet gegeven de nieuwe ellende. Dat kan. Maar in plaats te reflecteren op eigen falen. Hamming faalt in zijn beschermende rol. Legt Hamming zijn eigen falen bij de bedreigde tandartsenpraktijk. Hamming wil niet geassocieerd worden met zijn eigen falen en hoe makkelijk is de afleiding daarvan, je sluit de zaak. Als er een BOA bedreigt wordt, wat overigens net zo erg is, dan is niets te dol maar als het buiten de eigengelederen van de gemeente is, dan zoek je het maar uit en sluit Hamming de boel en is het probleem weg. Hoe kan een burger als de overheid zelf met zijn wettelijke mogelijkheden faalt het falen van diezelfde overheid verbeteren. Niet specifiek voor dit geval maar dit geval kan gebruikt worden. Je kunt de locatie aldaar op het Mahoniehout makkelijk insluiten en ook de wijk Westerwatering als Hamming nou eens 4 weken insluiten in plaats van sluiten op zet zodat de geweldsplegers opgepakt worden. En de volgende keer weer. Zodat een afschrikkende werking ontstaat want de pakkans is groot in Zaanstad. Het werkt hebben we gezien in Antwerpen waar een particulier initiatief gewoon zat te wachten en de aanslagplegers staande hield. Misschien helpt het om eens een symposia over te slaan, kijken wat simpele oplossingen uit de praktijk zijn en die met het uitgespaarde geld van het overslaan van een symposium financieren. Daar wordt de gemeenschap echt beter en veiliger van. En Hamming wordt in plaats crime facilitator een crime fighter.

 • Jaap Meeuwsen

  Is inderdaad niet eenvoudig zomaar op te lossen Joop.
  Panden dichtspijkeren is niet de oorzaak wegnemen maar wel makkelijker natuurlijk.
  Bij de BOA’s is het een stuk simpeler, BOA bedreigd of aangevallen ?
  BOA’s afschaffen, klaar.

 • R langenberg

  Dus heel simpel, wanneer ik een vuurwerk bom bij het gemeentehuis of politie buro laat afgaan, worden deze ook voor een bepaalde periode gesloten. Hoe krom is dit gemeente beleid?
  Dit beleid geeft de dader zijn zin en de onschuldige moet boeten. Is het niet zo dat je pas schuldig bent als de rechter een uitspraak heeft gedaan?
  Dat het een landelijk beleid is, is ook zo krom als een hoepel. de dader gaat zolang hij niet gepakt is vrij uit en het slachtoffer heeft samen met zijn werknemers geen inkomsten meer. precies wat de dader voor ogen had.
  Burgemeester van Zaanstad GA JE SCHAMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *