Mais, mais, mais en mais. Elke dag weer een kilootje of een miljoen. Wereldwijd worden koekjes, yoghurt, sauzen, veevoer of papier voorzien van zetmeel, zemelen en eiwitten uit de fabriek aan de Lagedijk in Koog aan de Zaan.

Bij de verschillende verwerkingsprocessen van mais (en mais en mais), worden grote wolken uit de gigantische schoorstenen geblazen. Een vertrouwd gezicht in de Zaanstreek, maar wie nu na zonsondergang over de A-8 rijdt, ziet dat de uitstoot spannend aangelicht is. Oranje rook, paarse gevels… het geeft een sprookjesachtig beeld.

Vorig jaar heeft het Hilversumse bedrijf HWM TV en Events in het kader van Zaansafari, onderdeel van Festival Industrie Cultuur, de verlichting aan mogen brengen. Het aanzicht beviel zo goed, dat Tate & Lyle heeft besloten om het zo te laten.

De foto linksboven is van Joeri van Wageningen van HWM (dat staat voor Het Wordt Mooi en daar zijn wij het best mee eens). HWM mag dan een bedrijf uit Hilversum zijn, Joeri is een trotse (import) Zaankanter.

Hieronder een foto uit het gemeentearchief van ZNSTD van De Bijenkorf in 1935

Tate & Lyle

In de fabriek hangt een plaquette waarover Monumenten Spreken een minidocumentaire maakte.

De foto onder is van Anne Marie Dees.

Tate & Lyle 3