De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag in de zaak van een steekpartij in Wormer de 21-jarige verdachte schuldig bevonden aan poging tot moord. 3 augustus vorig jaar werd een medewerkster in de Hema neergestoken. Het slachtoffer was een 23-jarige vrouw. Zij raakte door meerdere steekwonden ernstig gewond.

De verdachte is nu volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard vanwege ernstige psychische stoornissen. Daarom is de maatregel van TBS met dwangverpleging opgelegd.

De jonge vrouw trok samen met haar ouders in de periode voor het incident 7 (!) keer aan de bel bij de GGZ. Daar kregen ze keer op keer te horen dat haar klachten niet erg genoeg waren om haar op te laten nemen.

De rechtbank baseerde haar oordeel op het Pro Justitia* rapport van de psycholoog en psychiater. Beide deskundigen constateerden ernstige psychische stoornissen bij de verdachte, waaronder schizofrenie, een licht verstandelijke beperking, autismespectrumstoornis en PTSS. De psycholoog schatte het risico op herhaling van een soortgelijk strafbaar feit als zeer hoog in en adviseerde een langdurige intensieve klinische behandeling binnen een gespecialiseerde setting. De psychiater bevestigde deze bevindingen en adviseerde de maatregel van TBS met verpleging van overheidswege.

De rechtbank nam de conclusies van de deskundigen over en oordeelde dat de gruweldaden de verdachte wegens haar stoornissen niet kan worden toegerekend. Daarom is zij ontslagen van alle rechtsvervolging.

Wel moet zij een schadevergoeding van ruim €67.000,- aan het slachtoffer betalen en ook ruim €1.500,- aan de Hema. 

* Pro Justitia rapporten zijn onderzoeken door een onafhankelijke psychiater of psycholoog naar een persoon die betrokken is in een rechtszaak.

Door: Merel Kan, Orkaan-archief en uitspraak Rechtbank Noord-Holland