Te laat! Kerkenraad: geen rek in de deadline biedingen kerk

Het is te laat. Gisteren vroeg Ruud Pauw aan het College van Kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente te Zaandam, om de sluitingsdatum voor de biedingen op de Bullekerk en de Noorderkerk op te schuiven, maar dat gaat niet gebeuren.

De datum van 20 juni (ook de datum van het Cultuurcluster-referendum) is in beton gegoten.

De kerkenraad laat weten aan de bel te hebben getrokken bij de gemeente, maar daar kregen ze nul op het rekest:

‘Vanaf dat moment zijn we een eigen traject gaan volgen, met als uitkomst biedingen van andere partijen en de sluitingsdatum op 20 juni.’

Dat het nieuwe college er misschien anders over zou kunnen denken vinden ze wrang:

‘Maar wij willen een betrouwbare partner zijn voor de mensen die nu bezig zijn met het maken van plannen voor de gebouwen.’

Zaanstad kan niet meebieden, het is te kort dag en de nieuwe coalitie is er nog niet.

De foto boven van het raam is gemaakt in de Noorderkerk (De Orkaan), de kerken komen uit het gemeentearchief.

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • JBP

  De kerkenraad heeft gelijk! De gemeente heeft gewoon andere prioriteiten.

 • Ton van Harlingen

  Deze kerkgebouwen zijn iconen uit het verre en nabije christelijke verleden, toen mensen nog oprecht zochten naar de weg, de waarheid en het leven. Thans zoeken de Zaankanters liever hun heil en zegen in het democratische en kitscherige Inverdan. Wat een catastrofale vergissing! De rentmeesters hebben gelijk: Stoppen en elders verder gaan.

 • De absolute prachtzaal die De Vermaning (anno 1687) aan de Westzijde voor onze concerten was, tot een toekomst door het kerkbestuur (dat poen rook) begin 2016 onmogelijk werd gemaakt … dat had toen niks met de gemeente te maken, maar … er is een werkelijk verbluffend mooie zaal hier, waarvan de kerkfunctie bij mijn weten snel vermindert.

  • Ton van Harlingen

   Gezien de enorm hoge kosten van onderhoud van deze prachtige houten Vermaning, zal u daar wel voor een schijntje hebben geconcerteerd. Nu ook nog klagen over een kerkenraad ‘dat poen rook’, bewijst wel dat ze u er terecht hebben uitgezet.

 • Pieter Ruig

  De zaak moet daar ook rendabel blijven. De kerkenraad van onze Doopsgezinde Vereniging heeft het voor elkaar gekregen om de zaken zodanig te regelen dat in de toekomst de Vermaning voor kerkelijke en culturele doeleinden behouden zal blijven. Het heeft dus niets te maken “met poen ruiken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *