Bedieningsfout: Tesla ‘slaat op hol’ in Wormerveer, bestuurster (70) aangehouden

Een Tesla S-model is vanmiddag onbestuurbaar geworden in Wormerveer. Er werden ook een andere auto, een fietser en een scooterrijder geraakt. Een 43-jarige vrouw uit Wormerveer raakte gewond.

UPDATE: uit een verklaring (zie hier onder) die de politie ’s avonds op haar website zette, ging het om een ‘bedieningsfout’ en niet om een ’technisch mankement’ zoals eerder gemeld. De 70-jarige bestuurster werd aangehouden, haar rijbewijs is ingenomen.

Het ongeluk gebeurde aan de Johan Vermeerkade in Wormerveer, een zijstraat van de Provincialeweg.

De politie sprak aanvankelijk van een technisch mankement. Eerder gebeurden er ook al ongelukken met een automatisch bestuurde Tesla, waaronder één dodelijk ongeval in de VS. Dat is hier dus niet het geval te zijn. De automatische besturing functioneert alleen op snelwegen omdat daarvoor belijning noodzakelijk is. Deze auto had overigens geen Autopilot volgens Tesla:

“We zijn in contact met de autoriteiten en verlenen onze volledige medewerking om vast te stellen wat er precies gebeurd is. In tegenstelling tot wat in de media werd gesuggereerd, is de betreffende auto niet uitgerust met het optionele Autopilot systeem.”

De politieverklaring van 22:12:

“Op donderdagmiddag vond er een verkeersongeval plaats op de Jan Vermeerkade in Wormerveer waarbij een 43-jarige vrouw uit Wormerveer gewond raakte. De 70-jarige bestuurster van de personenauto werd aangehouden.

Omstreeks 14.30 uur stond de verdachte in een elektrische auto in een parkeervak op de Jan Vermeerkade. Toen de vrouw weg wilde rijden, maakte zij mogelijk een bedieningsfout. De auto schoot weg, ramde een paar paaltjes en botste tegen de fiets van het slachtoffer. De vrouw kwam door de klap hard op de auto en daarna op het wegdek terecht. Zij liep letsel op en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De auto van verdachte reed nog door en botste tegen een andere personenauto, die op zijn beurt tegen een bromfiets botste waarvan de bestuurster en een passagier ten val kwamen. daarna kwam de auto van de verdachte nog in botsing met een fiets.”

Het rijbewijs van de verdachte in ingenomen. De politie stelt een nader onderzoek in.”

Foto’s: Ron Swart. Op de Facebook-pagina van Ron Zwart – Kijk op Nieuws – zijn meer foto’s te zien.

Gewonde wordt afgebvoerd

Links fiets onder Tesla, rechts de andere auto die werd geraakt en de scooter

gezicht vanaf boven

 

Brandweer in actie bij gestrande Tesla

Hulpverleners troosten kind dat in wandelwagen zat

De politie had graag sneller ter plekke willen zijn…

Deel dit artikel:

8 reacties

 • hans van loo

  Gelukkig zat Marco Bakker er niet in.

  • paul rikmans

   De opel waar marco bakker in reed, had een technisch mankement. is altijd ontkend, maar weet dit van iemand anders: de auto ging er zomaar ploseling vandoor. Was niet te stoppen…

   • Peut

    Paul van wie weet je dat? Stond het in de fabeltjeskrant? Want aan de auto van de heer Bakker mankeerde niets. Marco lalde na de aanrijding, duidelijk onder invloed, over een “rode sportknop” maar die zie je alleen als je ook roze olifanten op een eenwieler ziet fietsen.
    Mensen maken fouten maar willen hiervoor nooit de verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zie je wel vaker, zoals iemand die geen loten betaalt en toch wil winnen, of op een rode (sport?) knop drukt bij de Miljoenenjacht en vervolgens de zender aanklacht omdat hij een verkeerde keuze heeft gemaakt wat uiteraard niet zijn eigen fout is…..

 • Dwarsligger

  Er is ook al eerder in Nederland een dodelijk eenzijdig ongeval gebeurd met een Tesla: https://www.ad.nl/amersfoort/dodelijk-ongeval-met-tesla-op-hilversumsestraatweg-in-baarn~a2f9beca/

 • Ad van der Meer

  Het verhaal blijkt dus volledig anders. Ik hoop dat jullie ook het fatsoen hebben om een rectificatie te plaatsen.

  https://www.facebook.com/search/top/?q=politie%20noord-holland%20-%20district%20zaanstreek%20waterland

  • De Orkaan

   Volledig anders? In plaats van een ’technische fout’ (zoals de politie meldde) een ‘bedieningsfout’ (zoals de politie dat later meldt)? En die aanvulling is er gewoon later bijgezet.

   • De titel van het stuk blijft tendentieus en blijkt uiteindelijk ook nog onjuist. Dat een Tesla op hol slaat klinkt natuurlijk lekker, maar uiteindelijk heeft mevrouw gewoon het verkeerde pedaal ingedrukt. Hij sloeg niet op hol. Die titel mogen jullie dus best rectificeren.

 • Jaap

  Inderdaad een bedieningsfout. Maar wat zal daar mee bedoeld worden ?
  Tesla heeft maar twee pedaaltjes, rem en stroom.
  Je kunt het in zo’n bak wel druk hebben met dat gigantische iPad bedieningspaneel natuurlijk.
  En ja, die dingen schieten inderdaad weg.

  Laten we het beste hopen voor de slachtoffers, dat is belangrijker. Daar lees ik niets over in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *