Donderdagmiddag – 5 oktober – omstreeks 14.40 uur heeft er een aanrijding tussen een auto en een elektrische vouwfiets plaatsgevonden in Zaandam. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Hoofdtocht met de Ducaatstraat.

De auto kwam vanuit de Ducaatstraat en wilde de Hoofdtocht oprijden. Hoewel hij naar beide kanten van het fietspad had gekeken zag hij de fietsster te laat. De automobilist moet op deze kruising voorrang gegeven, maar de heg en de bocht in het fietspad maken het erg onoverzichtelijk. De schrik zat er bij de bestuurder goed in.

De fietsster kwam vanuit de richting Westzaan samen met 5 á 6 anderen fietsen. Op de kruising belandde zij met haar fiets tegen de voorzijde van de auto en is hierbij ten val gekomen. De fietsster is in de ambulance nagekeken. Door de taalbarrière was het voor de hulpverleners lastiger om haar klachten te begrijpen. Met behulp van een toegesnelde collega, die als tolk kon helpen, werd besloten dat mevrouw haar weg mocht vervolgen.

De elektrische vouwfiets had niet alleen trapondersteuning, zoals een normale elektrische fiets, maar ook een gashendel. Zonder dat je hoeft te trappen, accelereert deze. Daarom mag er met deze vouwfiets niet op de openbare weg worden gereden. Ondanks dit verbod is de fiets niet in beslag genomen en mocht deze door een collega worden weggebracht.

Bijdrage door Michel Schermer