Tien jaar geëist voor doodslag in Assendelft

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag – donderdag 8 september – tegen de 29-jarige Hamid B. tien jaar cel en TBS geëist voor doodslag op de 22-jarige Lauranio Bronne uit Assendelft. Dat gebeurde in maart vorig jaar bij station Krommenie-Assendelft. De verdachte heeft daarna geprobeerd het lichaam van ‘Lau’ Bronne te laten verdwijnen.

Tegen Jamal N. en Justin D. werd een celstraf van achttien maanden geëist omdat zij zouden hebben geholpen met met wegmaken van het lichaam.

Op 12 maart 2021 werd een lichaam gevonden van een 22-jarige man uit Assendelft in een sloot in Amsterdam Nieuw-West. De man was door een misdrijf om het leven gekomen maar ergens anders doodgeschoten. Drie mannen werden aangehouden: de nu 29-jarige hoofdverdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats, een inmiddels 21-jarige man uit Krommenie en een 22-jarige man uit Assendelft. Het OM stelt:

“De 29-jarige man wordt ervan verdacht het slachtoffer door zijn hoofd te hebben geschoten. De twee andere mannen worden ervan verdacht dat zij hebben geholpen bij het wegmaken van het lichaam.

Er was sprake van een conflict tussen de verdachte en het slachtoffer. Ze zaten met zijn tweeën in de cabine van het busje van een van de medeverdachten om de ruzie uit te praten. De medeverdachten stonden naast het busje toen zij een knal hoorden. Toen bleek dat het slachtoffer door de mond was geschoten door de hoofdverdachte. De hoofdverdachte zelf geeft aan dat het een ongeluk was.

De mannen besloten het lichaam ergens anders te dumpen waarop ze naar Antwerpen vluchtten “waar ze hun kleren én het busje probeerden te ontdoen van het bloed van het slachtoffer. In de Antwerpse hotelkamer werd het paspoort van het slachtoffer verbrand. Omdat het niet lukte het busje goed schoon te maken werd het uiteindelijk – terug in Amsterdam – in brand gestoken.”

De verdachte stelde dat het om een ‘ongeluk’ ging endat hij niet wist dat het wapen geladen was maar de officier van justitie gaat daar niet in mee.

Volgens eerdere berichtgeving in het Parool heeft Hamid B. verklaard dat zowel hij als Bronne onder invloed van lachgas zouden zijn geweest, en dat Bronne B. zou hebben uitgedaagd om te schieten. Deze verklaring werd pas afgelegd ruim nadat het einddossier compleet was. Daardoor, zo zei de officier, had hij dus uitgebreid de tijd om zijn verklaring af te stemmen op het dossier en op de verklaringen van de medeverdachten. De officier van justitie:

“Het slachtoffer was pas 22 jaar toen hij om het leven werd gebracht. De hoofdverdachte heeft een vuurwapen in zijn mond afgeschoten. En waarom? Een dolletje? Voor de nabestaanden is dit niet te begrijpen. Hun verdriet is onmetelijk en niet in woorden te vatten. (…)

Verdachten hebben in gezamenlijkheid het lichaam van de overledene in een sloot gelegd en zijn vervolgens naar Antwerpen gereden om zichzelf een alibi te verschaffen. Ondertussen hebben zij geprobeerd de sporen van het misdrijf te vernietigen zodat zij uit handen van justitie zouden blijven. Ik houd verdachten hier in gelijke mate verantwoordelijk voor.”

Op vrijdag 9 september is de tweede zittingsdag, dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *