Toch blauwe zone Zuiddijk?

Donderdag wordt er in de gemeenteraad opnieuw over de motie van SP, POV en ZIP gestemd waarin Zaanstad gevraagd wordt de betaald parkeervakken op de Zuiddijk te vervangen door parkeervakken met blauwe zones.

Tijdens de vorige vergadering van 3 september toen de motie werd ingediend, staakten de stemmen omdat Inge Hendandez van DZ ontbrak. Anders was de motie aangenomen.

Volgens de drie oppositiepartijen hebben de winkeliers op de Zuiddijk het nog steeds erg zwaar. Zij willen, net zoals winkelgebieden in Koog aan de Zaan, Wormerveer en Krommenie, graag een blauwe zone. In Wormerveer, Krommenie en Koog aan de Zaan zijn de winkeliers daar tevreden over.

De winkeliers van de Zuiddijk hebben tijdens een rondleiding voor raadsleden uitdrukkelijk opgeroepen om een blauwe zone in te voeren. Een blauwe zone invoeren is een eenvoudige manier volgens ZIP, SP en POV om de kleine ondernemers in hun bestaan te ondersteunen.

Het college is geen voorstander van Blauwe Zones op deze plek. Wethouder Verschuren wil liever de Parkeernota die in december komt afwachten en voert daarbij de druk op coalitiepartij VVD op. Twee VVD’s stemden voor de motie, maar fractieleider Gerard Ram zei tegen Dagblad Zaanstreek: “De VVD wil het regelen, maar als we het beter doen door nog twee maanden te wachten, doen we dat liever. De wethouder moet met een goed verhaal komen.’’

Het college vreest dat de Blauwe Zones zich als olievlekken over Zaandam zullen uitbreiden. Wethouder Verschuren had al verzoeken van Rozengracht en de Westzijde binnen:

“En als we nu voor de Zuiddijk een uitzondering maken dan betekent het dat we daarmee natuurlijk die heldere keuze daarmee breken. En dat betekent dat we dan serieus moeten gaan nadenken over de andere verzoeken van de andere straten die al bij mij op mijn bureau liggen.”

Ook oppositiepartij GroenLinks vreesde een “sneeuwbaleffect”. Het inkomstenverlies op de Zuiddijk zelf zou op jaarbasis niet meer dan € 100 zijn. Maar voor 1 november zou het zeker niet lukken.

Aart Molenaar van DZ: “Ik stel voor dat een paar sterke jongens naar de Zuiddijk gaan want in een in half uur tijd rukken we die twee parkeermeters eruit.”

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *