Toermalijn op Noordeinde

De nieuwbouw van de basisschool De Toermalijn in Wormerveer moet op het Noordeinde komen volgens B&W van Zaanstad. Daarmee vallen Krommenieërpad/Markstraat en Tulpstraat af. De gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen.

Het Noordeinde (voormalig Klinkenbergterrein) is onbebouwd en moet dus nog ontwikkeld worden. Aanvankelijk zou er woningbouw komen, nu wordt er dus ook een school gebouwd.

Stichting Agora heeft in 2012 al een vergunning voor nieuwbouw van de Toermalijn aangevraagd. De nieuwbouw werd echter aangeboden als een ‘verbouwing’ die volgens een ‘reguliere procedure’ gebouwd zou moeten worden. De bezwaren van omwonenden werden door de rechter gehonoreerd, waardoor de ontwikkeling gestaakt moest worden (er was al gesloopt, nieuwbouw ontworpen, de eerste paal geslagen, asbest verwijderd, en de biljartvereniging voor veel geld uitgekocht).

Als de gemeenteraad akkoord gaat, moet de gemeente in gesprek met de ontwikkelaar over de aankoop van de grond. Welke extra kosten hiermee gemoeid zijn is nog onbekend.

noordeinde plan

Lees het hele Toermalijn-dossier hier.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Boon

  Als de school nu op de Zaanoever past dan kan dat mooi het geluid van Gerkens opvangen opdat er op het stuk aan de andere kant van de weg woningen gebouwd kunnen worden. Woningen aan de Zaan zal Gerkens blijven bestrijden en gelijk hebben ze.

  • TheMX

   U weet overigens wel dat een school in de WgH(Wet geluidhinder) ook een geluidgevoelige bestemming is, die aan de zelfde grenswaarden moet voldoen als een woning?

   • Boon

    Ja maar een buitenzijde die dicht is aan de Zaanzijde haalt het geluid wel weg . Appartementen willen juist aan die Zaan zitten. Ik weet het niet precies maar zoiets heet geloof ik een dovemuur.

 • De Orkaan

  De gemeente zegt twee dingen: er wordt zodanig gebouwd dat het geluid opgevangen wordt en Gerkens heeft geen wettelijk basis om te procederen. Of dat laatste waar is moet natuurlijk nog blijken. Maar bezwaren kunnen pas ingediend worden als het daadwerkelijke plan er ligt.

  • Barend

   Het gearceerde gebied op de tekening is toch niet het gehele voormalig Klinkenberg-terrein? Klinkenberg was de druppel in het gearceerde deel van de tekening (links onder). De rest was o.a. houthandel konijnenberg. Of gaat het nou om het gehele Noordeinde zoals het gearceerde laat zien? Dan zou men nogeres iets aan de weg moeten doen die er nu middendoor loopt, verleggen ofzo?

 • Barend

  En het is Cor Bruijnweg, niet Cor de Bruynweg, toch?

 • De Orkaan

  Het hele gebied is inderdaad groter, we noemden Klinkenberg om de herkenbaarheid wat te vergroten.

 • Rienk Spiekstra

  Op de website van de gemeente zijn de stukken met het gehele rapport en veel antwoorden op de vragen te vinden. zie https://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=33684.
  In januari en februari zal het besproken worden volgens de planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *