Tuin der Neo-landen

In augustus 2019 schreven over de bouwplannen voor de ‘Tuin der Nederlanden’, het bedrijventerrein bij Oostzijde 192 dat vernoemd is naar de stolpboerderij die daar staat. Het ging destijds om 11 grondgebonden woningen en 5 appartementen.

Volgens de website van Thijssen Makelaars komt de Tuin der Nederlanden ‘binnenkort in verkoop’. Het aantal woningen is opgevoerd: 12 appartementen, 1 maisonnette en 8 eengezinswoningen.

De stijl is ‘neo-Zaans to the max‘ (over the top?). Hierbij verbleken Zaans Hout, Inntel, Noorderkerkstraat, C&A, Douglas, De Industrieel, Febo, Zaanhotel, De Makelaar, Et Buut/Westerkim, stadhuis en Stadhuisplein.

“Binnenkort in verkoop” lijkt wat voorbarig, volgens Zaanstad is

“de vergunning nog niet verleend en nog in behandeling. De aanvraag zit wel in de eindfase dus de verwachting is dat Zaanstad binnenkort de besluitvormingsprocedure in zal gaan en dat het plan daarna ter inzage zal worden gelegd.”

De stolpboerderij, een van de laatste in Zaandam, blijft staan. Het gemeentearchief heeft een foto uit 1930 waarop de boerderij rechts te zien is.

“Tuin der Nederlanden van veehouder De Boer aan de Oostzijde, hier industrieterreintje. Op het gras leden van de afdeling Zaandam van de Nederlandse Arbeiderssportbond, die ten aanschouwe van veel publiek een gymnastiekdemonstratie gaven.”

In 1916 stond tijdens de watersnoodramp het hele gebied onder water (foto’s boven en onder Gemeentearchief Zaanstad)

Hieronder de kaart van het Kadaster, het rode pand is De Tuin der Nederlanden (meer daarover onder de kaart).

De Tuin der Nederlanden (uit 1840) is geen gemeentelijk monument. De boerderij staat inmiddels wel aangegeven op de Noord-Hollandse stolpenkaart.

In 2018 telden we de laatste boerderijen in Zaandam, we kwamen toen tot 12.

Hieronder het terrein nogmaals (Google Streetview) met op de achtergrond de stolpboerderij.

De ‘Tuin’ heeft een lange geschiedenis. Ooit was de Tuin de Nederlanden een ‘buitensociëteit’ van A. Keyzer. Hieronder een reclameprent uit het archief.

“Bovenin een afbeelding van het Czaar Peterhuisje aan het Krimp en daaronder de tuin De Nederlanden. Rondom guirlande’s van druivenranken en wilde rozen. De Tuin der Nederlanden heeft gelegen waar thans de Prins Bernhardbrug ligt.”

De afbeelding helemaal boven is te vinden bij Thijssen Makelaars.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Hilda van Straten

  Het is jammer dat de twee bedrijven niet worden meegenomen in de woningbouwplannen, zo blijft het een achterafbuurtje , zonde voor de wijk die zolangzamerhand echt opknapt.

  • Kick van der Horst

   Die bedrijven zijn toch een paar jaar geleden afgebrand? Of bedoel je andere?

   Ik vind het trouwens een heel leuk plan. Ik hou wel van neo Zaans. De garage die er eerst stond was bepaald geen architectonisch hoogstandje. Dit is een leuk kleinschalig buurtje, scholen vlakbij, een mooie kans voor de Rosmolenbuurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *