Volgens de Turkse president Erdogan zit zijn rivaal Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep. Deze beschuldiging heeft ook in Nederland consequenties.

Op sociale media circuleert een lijst met bedrijven en instellingen die zouden sympathiseren met Gülen en daarom geboycot moeten worden. Op die lijst staan ook Zaanse bedrijven en instellingen.

De overzicht bevat Partycentrum Sade dat gevestigd in aan het Mahoniehout in Zaandam, islamitische Basisschool De Roos, het Cultureel Educatief Centrum Stichting De Regenboog en Stichting de Witte Tulp.

Deze twee laatste instellingen zijn gevestigd op hetzelfde adres aan De Weer in Zaandam waar Stichting Animo zit. In de nacht van 15 op 16 juli werden daar de ramen ingegooid. Stichting de Witte Tulp houdt zich bezig met bijles op locaties in Haarlem en Amsterdam.

Ook de Amsterdams ondernemersvereniging Agiad die ook actief is in Zaandam, komt op de lijst voor evenals als Sensa Zorg, dat ook een vestiging in Zaandam heeft.

Verder staan en restaurants en voedselgroothandels, fietsenwinkels, schoonmaakbedrijven en advocatenkantoren op de lijst.

Foto boven: screenshot uit NOS-reportage over de boycot.