De vier moeders die volgens basisschool De Roos een hetze voeren tegen de school waarbij ouders onder druk gezet worden hun kinderen van school te halen, zouden zijn bijgestaan door een Erdogan-lobbyiste.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag in een artikel over de jacht die het Erdogan-bewind heeft geopend op de Gülen-aanhangers in Nederland.

Fethullah Gülen zou volgens Erdogan de staatsgreep in Turkije hebben georganiseerd. Zijn aanhangers worden als terroristen beschouwd.

In Nederland zouden een aantal scholen, waaronder de Zaandamse islamitische basisschool De Roos, onderdeel uitmaken van het Gülen-netwerk.

Sükran Ince

De Turks-Nederlandse juriste Sükran Ince was kandidaat voor de parlementsverkiezingen in Turkije voor AK-partij van Erdogan.

In augustus stuurde zij een lijst van 109 leerlingen van De Witte Tulp – een Amsterdamse basisschool die ook tot het Gülen-netwerk zou behoren – naar de gemeente Amsterdam. Deze leerlingen zouden volgens haar de school willen verlaten. Ouders zouden zich geïntimideerd voelen.

De actie in Zaandam vertoont veel gelijkenis met die in Amsterdam. In Zaandam zou de actie via Whatsapp-groepen worden gevoerd. Op haar Instagram-account bleek ook dat Ince betrokken was bij de actie van de Zaanse ouders volgens Elsevier.

Volgens de Volkskrant zouden inmiddels 151 leerlingen en 9 docenten De Roos hebben verlaten.

De Lange Arm van Ankara

De intimidatie van vermeende Gülen-aanhangers wordt onder meer georganiseerd via het Twitter-account De Lange Arm van Ankara waarop de namen bekend gemaakt worden van sympathisanten van Gülen. Deze namen worden doorgegeven aan de Turkse overheid.

De lijst van Gülen-organisaties die door het Turkse persbureau AA is opgesteld zou mede tot stand zijn gekomen door de medewerking van dit Twitter-account.

Erg betrouwbaar is de lijst overigens niet, zo staat er ook een Amsterdamse openbare basisschool op die ook De Roos heet.

aa lijst gülen

De Lange Arm van Ankara geeft de namen door en zegt dat er vervolgens om uitlevering gevraagd gaat worden door Turkije, Gülen-aanhangers in het buitenland zullen bij vakantie of familiebezoek door de

“douane aangehouden en verhoord worden. Het is dan de vraag hoe lang zij vastgehouden gaan worden. Dat kan soms heeeel lang duren in Turkije :))”

De Lang Arm heeft ook een website met een klik-formulier waarop Gülen-aanhangers kunnen worden aangegeven.

Burgemeester Geke Faber heeft toegezegd te willen bemiddelen bij het conflict tussen De Roos en de ouders die campagne voeren.

Foto van Sükran Ince (lichtbruine hoofddoek) en Erdogan van Twitter account van Sükran Ince.

Hier het item van 1Vandaag over het conflict.