Meer dan de helft (56%) van de boetes die in Zaanstad worden uitgedeeld voor het illegaal dumpen van afval zijn in Poelenburg en Peldersveld terecht gekomen.

In eerste drie maanden van 2018 zijn in deze wijken 229 boetes uitgedeeld, 30 keer werden dumpers op heterdaad betrapt. Inmiddels wordt 50% van het grof afval op de juiste manier aangemeld volgens Zaanstad.

In de beide wijken zijn sinds 2017 12 hennepplantages opgerold. Ook zijn er door de politie veelvuldig verkeerscontroles uitgevoerd.

Dat blijkt uit de tussenrapportage over het Actieplan Poelenburg Peldersveld dat vandaag door de gemeente openbaar is gemaakt. Volgens Zaanstad zijn de “eerste stappen naar duurzame verbetering” gezet, maar “tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan om een echte blijvende verandering in de wijken tot stand te brengen.” Wijkwethouder Sanna Munnikendam:

“Aan de ene kant gaat het lang niet snel genoeg, wanneer wij de resultaten leggen naast onze ambitie. Aan de andere kant weten wij dat het bereiken van veranderingen een taai proces is en simpelweg tijd en geld kost. Het is dus een kwestie van een lange adem.”

Het taaltraject verloopt succesvol:

“per 1 mei 2018 zijn 255 bewoners in Poelenburg en Peldersveld actief in een taaltraject. Op zeven locaties in Poelenburg en Peldersveld (vijf basisscholen en twee buurthuizen) vinden taalactiviteiten plaats. Daar komen de komende maanden nog nieuwe locaties bij.”

Sociale Wijkteams roepen bewoners met een uitkering op om ze te activeren om te gaan participeren, 19 inwoners zijn doorverwezen naar Werkom en 26 anderen naar een taaltraject. Van 11 inwoners is de uitkering gestopt wegens uitkeringsfraude of doordat men inmiddels aan het werk is. Dit levert een jaarlijkse besparing op van € 159.500.

Op 19 maart heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken toegezegd dat Zaanstad de Wbmgp (de ‘Rotterdamwet’) mag inzetten en vrijkomende huurwoningen toewijzen aan mensen die bijvoorbeeld inkomen uit arbeid hebben. In juli 2018 start deze werkwijze.