‘Selectieve woningtoewijzing’ Poelenburg: nieuwe huurders gescreend

Zaanstad mag van minister Ollongren de ‘Rotterdamwet’ gaan toepassen in Poelenburg en Peldersveld. Bewoners die geen werk of diploma’s hebben, of eerder overlast hebben veroorzaakt of een strafblad hebben, kunnen worden geweerd.

Ook mag de gemeente voorrang geven aan bepaalde groepen die een huurwoning zoeken, zoals agenten, verpleegkundigen en onderwijzend personeel.

Wie in de bijstand zit maakt minder kans op een sociale huurwoning in Poelenburg en Peldersveld. Mensen met een diploma kunnen voorrang krijgen. De maatregel geldt voor vier jaar.

In Poelenburg heeft bijna 12% van de inwoners een bijstandsuitkering, in Peldersveld 11%, het gemiddelde in Zaanstad is ruim 5%. In de wijken woont 10% van de inwoners van Zaanstad maar 21% van de bijstandsgerechtigden. In Poelenburg leeft één op de vier huishoudens onder de armoedegrens.

Zaanstad heeft de maatregel aangevraagd in het kader van het Actieplan Poelenburg met een scala van maatregelen tegen verpaupering van de wijk. De aanleiding was de commotie rond de filmpjes van vlogger Ismail Ilgun. Sindsdien staat Poelenburg op de kaart.

MInister Ollongren motiveert de maatregel door te wijzen op de talrijke problemen die de wijken hebben. Op het gebied van leefbaarheid en veiligheid scoren de gebieden slecht. Er zijn signalen van overbewoning, woonfraude en illegale onderverhuur en drugshandel. Zo’n 20% van alle inbraken en diefstallen van motorvoertuigen wordt in Poelenburg en Peldersveld gepleegd.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Peut

    Voorrang voor agenten! Dat is hetzelfde als voor een Palestijn in een Joodse nederzetting een woning reserveren.

    Nee, serieus, niemand wil in Poelenburg wonen. Heb je een baan, kan je weg? Dan ga je ook weg! Bovendien vind ik het prima dat deze sociale onderklasse lekker bij elkaar zit. Alstublieft niet gaan verspreiden over Zaanstad, want daarmee exporteer je alle genoemde en niet-genoemde problemen naar andere Zaanse plaatsen, die nu nog enigszins bewoonbaar zijn. Want als de probleemgevallen Poelenburg verlaten, zijn het nog steeds probleemgevallen. Die veranderen niet.

  • Er zijn signalen van overbewoning, woonfraude en illegale onderverhuur en drugshandel.

    Hoe moeilijk moet dit voor gemeente, belastingdienst en politie op te lossen zijn??

    #AlsJeMaarwil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *