Op de plek van het oude postkantoor aan de Noorderhoofdstraat in Krommenie zijn resten gevonden van funderingen, houten palen, een beerput of waterberging en diverse gebruiksvoorwerpen.

Gemeentearcheoloog Piet Kleij van Zaanstad denkt aan de resten van een terp op deze plek.

Een bijdrage van Jaap de Jong

Als de archeologische opgravingen naar sporen van de Romeinse tijd een tien behalen op de schaal van 0 tot 10, dan scoren de vondsten op het terrein van het oude postkantoor in Krommenie een 7 of een 8.

Dat zegt gemeentearcheoloog Piet Kleij. De werkzaamheden in het centrum van Krommenie bieden een unieke gelegenheid om in de bodem naar sporen uit het verleden te zoeken. ‘Het is het oudste deel van Krommenie. We krijgen niet vaak de kans om daar onderzoek te doen.’ Hij verwacht eerst de bodem af te graven tot een diepte van een meter en daarna nog eens veertig centimeter.

Kleij vermoedt hier resten van een terp aan te treffen, de oudste vorm van funderen in veengrond voordat er werd geheid. Bij het ontginnen van het moerasgebied bij Krommenie zijn kades en dijken aangelegd. Boerderijen en huizen werden op terpen gebouwd. Aan de Noorderhoofdstraat en de Vlusch zijn eerder resten van terpen gevonden.

Zo’n vondst is vooral interessant om nog meer aan de weet te komen over de herkomst van de Zaanstreek. Kleij:

“Het lijkt een interessante locatie, maar wat er gevonden is, biedt niet de garantie dat we bijzondere ontdekkingen zullen doen.”