Vacantie aan zee (#3): Koloniehuis, Egmond aan den Hoef

Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?

Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen. 

De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.

Vandaag een kaart die mijn opa, Gerrit Groot, op 17 augustus 1908 schreef aan zijn ouders in Wormerveer “Ik ben goed aangekomen in vacantie Koloniehuis Egmond aan den Hoef, voor moeder en vader”. De kaart ( P. Jonker & Co., Egmond a.d. Hoef) werd op dezelfde dag afgestempeld in Wormerveer.

Hier alle Zaanse kust-vacanties.

Deel dit artikel:

5 reacties op Vacantie aan zee (#3): Koloniehuis, Egmond aan den Hoef

 1. Peter singels schreef:

  Ik ben daar 2ker geweest.Ik heb er soms nachtmerries van.

 2. Peter Schaap schreef:

  Ik lees steeds vaccinatie aan zee.
  (Ik ben een beelddenker volgens mijn zus die er in doorgeleerd heeft.)

 3. E. Peters schreef:

  Bruynzeel had een paar huisjes en caravans aan de kust.Via zijn werk kon mijn vader daar wat huren.In ’61 en ’62 brachten wij de zomer door in Egmond in plaats van op 2 hoog op Hof van Zaenden. In ’63 hadden we een huis op de grond en een volkstuin im Poelenburg. Toen hoefden we ’s zomers niet meer op vakantie…

 4. Ronald groot schreef:

  Mijn moeder was daar een dienstmeisje,ze heet,Treinie bijl woonde op de Molenkade in Ouddorp

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *