Vacantie aan zee (#5): Koloniehuis ‘Het Zeehuis’, Egmond aan Zee

Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?

Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen. 

De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.

Vandaag Koloniehuis ‘Het Zeehuis’, Egmond aan Zee. Een briefkaart die mijn opa, Gerrit Groot (waarschijnlijk in 1910) schreef aan zijn ouders in aan het Schoolpad in Wormerveer. De kaart was een uitgave van P. Jonker, fotograaf, Egmond aan Zee. De bleekneusjes staan netjes opgesteld voor het huis, links de meisjes (en kleinste jongens), rechts de grotere jongens.

Hier alle Zaanse kust-vacanties.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Astrid Stremming

  Is er misschien nog een ansichtkaart van vakantiekolonie Zwartedijk?
  Ben daar als kind 6 weken geweest.

 • ik las vaccinatie aan zee. Vond het al zo een rare titel, maar tegenwoordig kan je veel verwachten 🙂

 • Roelie Top

  Ik heb er nog een groepsfoto van waarop mijn vader, geboren in 1929, als bleekneusje van een jaar of 5 staat. Liefhebbers wil ik de foto wel per mail sturen.
  Roelietop@gmail.com

 • Margreet Volkers

  Goedemorgen..er is een facebookpag genaamd. Je bent een derper als…
  U zou het op deze pag kunnen.vragen. er is namelijk ook een speciale beeldbank pag met heel veel foto’s van egmond aan zee. Weet u dat er ook een.boek over is gemaakt. Over alle koloniehuizen? Ik hoop dat het lukt. Succes

 • GerritJan Hoek

  Ja er is een boek dat heet Bleekneusjes. Ik zat er zelf ook 6 weken in 1958. Succes verder met speurwerk.
  GerritJan Hoek.

  • Marian de Reuver ,,_Otte

   Beste Gerrit Jan.
   zoals ik mij iets kan herinneren ben ik ook dat jaartal in het Zeehuis geweest.ik ben geboren in 1949 .mijn vraag is of mijn naam jou iets zegt,en heb jij misschien ook foto s daarvan.
   mijn meisjes naam was toen Marian Otte.graag hoor ik van jou.
   mvg Marian de Reuver

 • Mirjam vd Berg

  Mijn ouders waren daar regelmatig huismeester.
  En mijn dochters gingen dan gezellig mee in vakanties. Wij gaan nog regelmatig even herinneringen ophalen

  Mirjam vd Berg

 • Jan Peereboom

  Ik was een jaar of zeven(in 1949)toen ik als mager jochie, die niets luste, naar dit kamp werd gestuurd. Op de slaapzaal boven herinner ik mij de zwaailichten van de vuurtoren. In de middag een paar uur binnen/buiten verplicht rusten. Mijn ouders kwamen mij na drie weken opzoeken. Wij hadden in en na de oorlog een café op de hoek van de Breedstraat in Opmeer.Uiteindelijk 3 ons aangekomen bij mijn afscheid na 6 weken.
  Wel een stukje levenservaring meegekregen.

 • Dirk Van den oudenalder

  ik heb daar als kind in een kolonie gezeten was een heel groot huis met aan de achterkant het bos en aan de voorzijde een heel diep dal daar gingen we paas eieren zoeken

 • Gerrit Vinke

  Het Zeehuis heb ik ook gezeten in 1956 om wat aan te komen. Elke avond een lepel levertraan en je moest net zo lang blijven zitten tot je bord leeg was. Weet nog dat mijn moeder mij naar het station bracht en een vreemde vrouw mij meenam naar de vakantiekolonie, en daar stonden mij 6 weken vakantiekolonie te wachten. Alles ging daar collectief, douchen, eten, sporten, wandelen, levertraan slikken, naar bed, had een Russische Goelag kunnen zijn. De enige Zaankanter die ik daar ontmoette was Jopie Denie, voor de rest kwamen ze uit alle windstreken. Maar heb er geen trauma aan overgehouden, het zal wel goed geweest zijn voor mijn gezondheid als bleekneusje.

 • Lidy Leferink Harbers

  hallo Gerrit,
  ook ik heb omstreeks 1956 in het zeehuis gezeten. mijn meisjesnaam is Lidy Harbers en kom uit Enschede.
  Mijn ervaringen daar zijn verschrikkelijk.
  Een trauma is misschien net iets te veel gezegt maar is er niet ver van af, alleen al dat je een brief naar huis mocht schrijven in groepsverband. Werd door een zuster gelezen, als er iets in stond wat negatief was over hoe het er daar toe ging dan werd de brief verscheurd want dat mocht niet. Als er een beker melk over de tafel ging moest je dat van de tafel op likken. Die tafels werden met liesol schoon gemaakt Ik vond het in een woord verschrikkelijk. Ik zou nog zoveel kunnen op noemen wat zo verschrikkelijk was maar dan wordt het een heel boek werk. Misschien komen er nog meer reacties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *