Vacantie aan zee (#7): Koloniehuis ‘Kerdijk’, Egmond aan Zee

Toen je vacantie nog met een c schreef, buitenlandse reizen voor bijna niemand waren weggelegd en de fiets het belangrijkste vervoermiddel was, gingen Zaankanters vooral in eigen provincie op vakantie. 

Wijk aan Zee, Bakkum en Egmond waren populaire bestemmingen. En dat zijn ze nog steeds. Waarom naar Aruba, Thailand of Kreta als de mooiste stranden ter wereld om de hoek zijn?

Vakantie betekende vroeger vooral vakantie in een tent of huisje – of in een merkwaardige mengvorm: het tenthuisje. Behalve op kampeerterreinen in de duinen werd ook op het strand van Egmond en Wijk aan Zee gekampeerd. In Egmond waren er ook ‘vacantiekolonies’ waar bleekneusjes uit de grote stad op krachten konden komen. 

De komende dagen ansichtkaarten op De Orkaan van de ‘Zaanse Noordzeekust’. Ze komen uit het familiealbum van Orkaanredacteur Piet Bakker. De oudste ansichtkaarten dateren uit het begin van de vorige eeuw.

Kerdijk

Vandaag Koloniehuis ‘Kerdijk’ in Egmond aan Zee. Mijn opa Gerrit Groot stuurde die op naar de familie C. Bak in Krommeniedijk. De kaart was een uitgave van P. Jonker en Zoon in Egmond aan Zee.

Hier alle Zaanse kust-vacanties.

Deel dit artikel:

18 reacties op Vacantie aan zee (#7): Koloniehuis ‘Kerdijk’, Egmond aan Zee

 1. C. Belleman- Beentjes schreef:

  Vakantiekolonie Egmond aan den Hoef is momentaal in bezit van fam. Belleman

 2. Petra Lodewijk schreef:

  Mijn moeder en haar zuster moesten na de oorlog hier naar toe om aan te sterken, m’n moeder vond het vreselijk. Ze hebben daar 6 weken gezeten.

  • ria rietmeijer schreef:

   vreselijke nonnen werd in een kast opgesloten omdat ik in mijn bed plaste 6 jaar was ik in 1951 6 weken moest ik blijven ..en na het eten een schep levertraan .ria rietmeijer-bodaar

 3. Rob Boere schreef:

  Heb het “genoegen” gehad om 6 weken in Zwartendijk te verblijven: havermoutpap met dikke klonten, levertraan……. maar ook lange strandwandelingen, begeleid door een juf en een zwarte bouvier. Het was in de winter van 1950/51.bepaald niet de vrolijkste weken in mijn jeugdjaren. Maar, ik was na dit verblijf een stuk aangekomen en niet meer zo nerveus: volgens de schoolarts dus.

 4. Halina François schreef:

  Ik denk dat veel kinderen het eng vinden in dit spookhuis. Ik ken t uit m’n jeugd,ik logeerde bij tante Lien Zwart en kinderen liepen elke dag in rijen door de prins hendrikstr.

 5. Huub van steenberen schreef:

  Ik kan dat ben daar ook geweest om aan te sterken .zal wel geholpen hebben , weet alleen dat toen de zee bevroren was toen die tijd en het eten niet echt lekker vond.
  Is nu niets meer van te zien dat ik aan moest sterken.

  • Ab de Ruiter schreef:

   Ook ik ben 6 weken in Zwartendijk geweest, om zogenaamd aan te sterken. Heb er alleen slechte herinneringen aan ober gehouden, strenge begeleiding, vies eten en elke dag verplicht rusten na het middageten. Als klap op de vuurpijl is bovendien mijn postzegelverzameling gestolen, de leiding vond het niet nodig daar actie op te nemen.
   Wat was ik blij om weer naar huis te gaan.

 6. Yvonne byl schreef:

  Hier ook geweest (9 maanden+)met mijn tweelingzus en 1 jaar jongere zusje 72-73 leuke herinneren maar ook minderen!!

 7. Trijntje Starrenburg schreef:

  Mijn moeder heeft in zwartedijk gezeten
  Ze had het er vaak over veel havermout eten om aan te sterken
  Zij zat er na de oorlog
  Ze is in 2015 overleden

 8. Helena de Hond schreef:

  Héle nare flashback, nu ik opeens de naam Kerdijk langs zie komen.
  Moest daar 3 opeenvolgende zomervakanties van 6 weken heen ivm exceem en astma ( genezende werking zee_water en lucht).
  Genadeloos beleid voor de jonge kinderen. Heimwee, huilen, verdrietig .nooit van gehoordbeleid en wordt niét getolereerd of getroost.
  1 x per week schoon ondergoed, in je broek geplast op maandag…gewoon aanhouden…de verdere week. Nachstraf, bed uit en de hele nacht op de betonnen vloer van de wasruimte zitten.
  Postelein kooklucht (ranzig dus)….brengt altijd deze herinneringen weer direct op mijn netvlies.
  Maar, als op zondag het bezoek mocht komen, dan hadden we opeens een totale omschakeling in de houding van de medewerksters aldaar.
  Alle cadeautjes én etenswaren werden door de leiding aangepakt om later
  Over allemaal verdeeld te worden..ja, mijn hoela! 1 persoon nam een keer een hele kist sinaasappels mee, om te verdelen aldaar. Dus niet, geen sinaasappel gekregen en velen met mij mij óók dus niet.
  De leiding spitten de zondagsgeschenken door voor:
  Zichzelf uiteraard en hun “lievelingskindjes”, waar ik dus niét bij hoorde!
  Heb later voor mijzelf het hoofdstuk KERDIJK maar geplaatst onder jeugdtrauma. Laag cement erover en nóóit meer aan denken.
  Dagje strand, super, maar nóóit naar Egmond aan Zee.

 9. Rita Harren Bonenkamp schreef:

  Hebben jullie ook foto’s van vakantie kolonie mooi Gaasterlan? Ik heb daar 6 weken gezeten maar weet echt niet meer hoe het er uit ziet,

  Alvast bedankt Rita Harren bonenkamp

  • Els van den Boogert schreef:

   Als Amsterdams-bleekneusje ben ik daar op 3,4en 5jarige leeftijd zomers ook geweest heb er ook geen fijne tijd gehad als je echt iets niet verdroeg er ziek van werd kreeg je het in je gezicht gesmeerd het is jaren een trauma voor mij geweest.

 10. kees de ridder schreef:

  ik ben er in 1942 6 weken geweest.
  met de bus van uit haarlem.
  het laatste stuk lopen de bus kon niet verder van wegen sneeuwhopen.
  heb het niet leuk gevonden.
  was 1 ons aangekomen.
  ik heb nog een foto van de deelnemers.

 11. Ab de Ruiter schreef:

  Misschien een leuk onderwerp voor een artikel over de “ beruchte” kindervacantie kolonies?

 12. Bert Garagoski schreef:

  Egmond aan Zee, huize Zeezicht, nare herinneringen, moest ‘s-nachts plassen maar dat mocht niet, dus heb ik heb buiten mijn bed gedaan. Straf de hele dag zonder hemd of onderbroek op de gang gestaan, zeer vernederend. Eten als je iets niet vond kreeg geen ander eten als dat. Ik moest naar de vakantie kolonie om aan te sterken, kwam met minder kilo’s uit Huize Zeezicht als dat ik werd opgenomen. Verder denk niet graag meer aan deze tijd, ik vond het een strafkamp waarbij wij kinderen voor oud vuil werden behandeld, tijd juni-juli 1956, Bert Garagoski

 13. Els Pinter schreef:

  Ik was daar ook 6 weken, moest aankomen. Het ergste was de gorte pap. Ik ril er nog van. Maar wel de zee dat vond ik geweldig

 14. Rob Vermeulen schreef:

  Ook ik heb op Kerdijk gezeten, maar liefst 9 maanden. Kijk er gelukkig gevoelloos op terug.

 15. Chris van den Wijngaard schreef:

  Ik heb er 6 weken gezeten vanwege eczeem. Was 8 jaar en mocht ook ’s nachts niet uit bed om naar de wc te gaan. Heb toen in mijn broek gepoept en moest dit zelf schoonmaken. Ik werd ook nog bij mijn achternaam genoemd. Inderdaad altijd vieze pap eten met vel en klonten. Als je in de wekelijkse brief aan je ouders deze vervelende dingen schreef, moest je een nieuwe brief schrijven die wel positief was. Ik had van mijn opa en oma een mooie pen gekregen; deze werd ingepikt. Hele slechte herinneringen aan.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *