“In every life some rain must fall’, sprak Anton Goudsmit, gitarist en leider van The Ploctones vanmiddag, toen hij stilstond bij het veel te vroege overlijden van jazztrombonist Bart Lust.

“Een fantastisch musicus,” noemde hij deze geboren Zaankanter, “met wie wij allemaal nog in de New Cool Collective Big Band gespeeld hebben”.

Tekst: Winnie de Wit, foto’s: Jan Lapére

The Ploctones droegen dit hele concert op aan Bart Lust, en aan Rob van Loo, eveneens een jazzman die bekendheid genoot in de Zaanstreek. Maar ondanks dat was een swingender start van het nieuwe jazz-jaar niet denkbaar: de band blies de 65 bezoekers gewoon van hun kerkstoeltjes af, in de Zaandamse Vermaning.

The Ploctones hadden eigenlijk maar weinig ruimte, op dat ietwat krappe podium, maar het deerde deze mannen niet. Integendeel: ze zijn zo goed op elkaar ingespeeld, ze hebben zoveel plezier in hun spel, dat ze elkaar in alle opzichten de ruimte gunnen.

Gitarist Anton Goudsmit beweegt aan een stuk door, hij scat (is zingen zonder echte woorden) of fluit erbij, en hij kan soleren en begeleiden tegelijkertijd. Tenorsaxofonist Efraim Trujillo blaast een warm/zachte toon, buigt, gaat door z’n knieën of loopt balancerend langs het randje van het podium naar de zijkant, om daar met gesloten ogen glimlachend te staan genieten van het spel van de anderen.

Bassist Jeroen Vierdag beweegt wat minder – want hij staat ingesloten tussen zijn versterker en zijn voor hem liggende contrabas. Virtuoos spelend afwisselend op de een of op de ander, is hij een rots in de branding. Drummer Martijn Vink is met recht weleens de beste drummer van Nederland genoemd: met een half afwezige blik slaat hij op onnavolgbare wijze de mooiste ritmes.

Er kwamen voor de kenners veel bekende nummers langs, met titels als De Dorst of Paka Marijat. Het concert was een en al afwisseling qua tempo en stijl, eindigend met een ongelooflijk uptempo nummer. Na het enthousiaste applaus van het publiek besloot de band tot een toegift: een rustige ballad.

Gezien: zondagmiddag 7 januari, het Nieuwjaarsconcert van Jazz Inverdan.