Trombonist Bart Lust (50) overleden

Trombonist Bart Lust is op 31 december 2017 na een kort ziekbed in Amsterdam overleden. Lust, geboren in 1967 in Zaandam, was één van meest vooraanstaande jazztrombonisten van Nederland.

Lust speelde onder meer in de New Cool Collective Big Band en leidde zijn eigen Bart Lust Quintet. Op 9 januari wordt er muzikaal afscheid genomen in het Zaantheater

Bart Lust studeerde aan het Hilversums Conservatorium, en in de VS in New York en Miami. Hij speelde ook bij de Konrad Koselleck Big Band, de Holland Big Band en trad onder meer op met de Swinging Soul Machine, Jan Akkerman, Dutch Jazzorchestra, Jazzorchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest, Orkater, Caro Emerald en Blaudzun.

Op website Jazzenzo werd met verslagenheid op het overlijden van Lust gereageerd:

“Ongeloof. De hele band is van slag. Bart heeft vele malen bij ons ingevallen als trombone 1-speler. (…) We genoten van zijn spel, zijn solo’s en zijn heerlijke droge humor! We zullen hem enorm missen.”

“Wat een vreselijk treurig bericht, Bart was een overal gewaardeerd musicus met een veelheid aan capaciteiten. Als persoon was hij geestig, warm en intelligent en altijd overal voor in vanwege zijn enthousiasme en positieve instelling.”

Saxofonist Benjamin Herman, ook met Zaanse roots, schreef op Instagram:

“We’ve been friends since we were thirteen and he was the lead trombone player in New Cool Collective Big Band for over twenty years. My old buddy Bart Lust passed away this morning after a short sickbed. Thoughts go out to his wife Patrícia, father Rob, sister Corine and all familiy and friends. He will be dearly missed.”

Herman plaatste bij het bericht een krantenknipsel van één van de eerste bands waar hij en Bart Lust in zaten, de Burtel’s Band.

Op het YouTube-knaal van Bart zijn diverse filmpjes van zijn optredens te zien. Op de site van het VPRO-programma Vrije Geluiden zijn ook twee filmpjes van hem te zien. Lust gaf ook les via Fluxus.

Zaantheater

Voor de Concertzender maakte hij sinds januari 2015 het maandelijks programma Latin Jazz, op de site zijn in memoriam:

“Bart was een uitstekend en veelzijdig trombonist die in vele combinaties optrad en was een geestige, warme en intelligente persoonlijkheid. Hij maakte waaruit zijn grote belangstelling en kennis van zaken bleek. Wij zijn hem zeer dankbaar en zullen vaak aan hem blijven denken.”

Op dinsdag 9 januari wordt er vanaf 13:00 muzikaal afscheid genomen van Bart Lust in het Zaantheater, na afloop is er een informeel samenzijn waar herinneringen aan deze veelzijdige musicus gedeeld kunnen worden.

De foto boven is van Michel Derix.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Jan Schoen

    Treurig bericht. Bart speelde al bij de presentatie van de eerste, de papieren, Orkaan in De Waakzaamheid.

  • Henk Heijnen

    Ach, wat een jammerlijk verlies. Bart was een groots muzikant.

  • Willem van Manen

    Wat treurig, Bart was een all-round trombonist, een lieve geestige en slimme man. Als collega ging ik wel naar concerten van hem toe. Bovendien had hij een geweldige inbreng bij de Concertzender met het programma Latin Jazz. Zijn programma’s worden nog steeds herhaald, we blijven hem missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *