Het Gemeentearchief Zaanstad en Hans Pielkenrood laten de film ‘Van Zaandijk naar Assendelft’ (1955) op zondagmiddag 7 april zien in filmtheater De Fabriek. De film is gemaakt door Siem Pielkenrood (jr.).

Siem Pielkenrood sr., exploiteerde onder de naam Firma Jb. Pielkenrood onder meer een smederij annex constructiewerkplaats aan de Kerkstraat, hoek Lagedijk in Zaandijk,. Jaap, zoon van Siem, studeerde na de oorlog af aan de HTS en pakte vanaf 1948 de zaken van zijn vader anders en groter aan. Op ‘t Landje achter de kerk in Zaandijk werden ketels en apparaten voor de chemische- en levensmiddelenindustrie gebouwd. Ook werd gestart met de toepassing van kunststoffen onder de naam Vinitex. In 1955 werd aan de Industrieweg in Assendelft een modern fabriekspand gebouwd. Daarbij werden de spanten gebruikt van een te slopen rijstpakhuis aan de Oostzijde in Zaandam.

Siem Pielkenrood jr., die zijn broer Jaap vanaf 1953 terzijde stond, maakte een 8mm film van de bouw onder de titel: ‘Van Zaandijk naar Assendelft’. De film begint met de sloop van het rijstpakhuis en eindigt met de officiële opening van het nieuwe pand in januari 1956. Daartussen zijn we getuige van onder meer het spectaculaire vervoer van de spanten, de verschillende bouwfasen, de omstandigheden waaronder het steeds uitdijende bedrijf in het hart van Zaandijk functioneerde en de ingebruikname van de nieuwbouw in december 1955. De arbeidsomstandigheden leveren soms ijzingwekkende filmbeelden op.

De film bestaat uit vier delen met een totale duur van 94 minuten. Naast Siem Pielkenrood staat ook Remmet Ouwejan jr. achter de camera. Geluid (muziek) is van P. Lap en Remmet Ouwejan. Tekst en montage: Remmet Ouwejan. De film zal worden ingeleid door Frans Hoving (Gemeentearchief Zaanstad) en Hans Pielkenrood.

De film begint om 14.10 uur – meer informatie en kaartverkoop bij De Fabriek.

Door redactie De Orkaan. Bron: persbericht Gemeentearchief.