Plan Langepad Zaandijk moet in 2027 klaar zijn

Op het voormalige Pielkenrood-terrein in Zaandijk (later Ardagh) komt een nieuwe wijk met 67 woningen: 20 appartementen voor sociale huur en 47 koopwoningen.

Het Pielkenrood-pand op de hoek van de Willem Dreeslaan en de Arie de Bruijnstraat wordt gesloopt. Ook de karakteristieke gevel verdwijnt.

Het plan moet in vier jaar (2023 – 2027) gerealiseerd worden. Volgens Zaanstad zijn er geen stikstofproblemen bij de bouw te verwachten. Er is wel ‘ernstige’ bodem- en grondwaterverontreiniging. Daarom komt er een plan “om passende maatregelen te nemen zodat de gronden gebruikt kunnen worden voor wonen met tuin. Indien nodig zal de vervuiling opgeruimd worden danwel worden opgehoogd met een leeflaag. Het doel zal zijn om de risico’s terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau.”

Het terrein ligt achter Brouwerij Hoop en de Zaandijkerkerk. In het plan van ontwikkelaar Blue Banner en Kuin Vastgoedontwikkeling komen 20 appartementen in de sociale huursector, 10 vrijstaande woningen, 30 twee-onder-een-kapwoningen en 7 geschakelde woningen. Er worden 135 parkeerplaatsen nodig volgens de gemeentelijke parkeernorm: 100 openbare parkeerplaatsen en 35 op het eigen terrein bij de woningen.

Gevel

PIELKENROOD VATEN verdwijnt maar ‘eenzelfde type gevel’ wordt een stukje verderop weer opgebouwd:

“Binnen het plangebied is een deel van de oorspronkelijke fabrieksgevel van Pielkenrood nog aanwezig in het fabriekscomplex. Na cultuurhistorisch onderzoek naar de waarde en kwaliteit van de gevel (opgenomen als bijlage 3 bij het bestemmingsplan) is besloten om de gevel net als de rest van het fabriekscomplex te slopen.”

Hier de documenten over het ontwerpbestemmingsplan Langepad Zaandijk.

Door Piet Bakker. Bron: persbericht en stukken over bestemmingsplan, eerder nieuws op De Orkaan, afbeeldingen uit plannen en persbericht, Pielkenrood-foto van De Orkaan (2019).

Deel dit artikel:

Een reactie

  • P. Hoogkamer

    “Risico’s terug brengen naar
    een aanvaardbaar niveau ”
    Hoeveel personen met een kwaadaardige ziekte tgv smeerlapperij in de grond zijn dat.??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *