Vanaf 2026 alleen ‘schone’ vrachtauto’s in Zaanse winkelgebieden – check je kenteken

In de winkelgebieden van Zaandam, Wormerveer en Krommenie worden vanaf 1 januari 2026 alleen maar ‘schone’ vracht- en bestelauto’s toegelaten. Bedrijven en winkels moeten met ‘uitstootvrije’ auto’s worden bevoorraad.

De ‘Zero-Emissiezone’ (ZE-zones) moeten winkelgebieden ‘schoon en leefbaar’ houden volgens de gemeente die bedrijven daarover een brief stuurde. Schoon betekent elektrisch, voertuigen op ‘groen gas’ of per bakfiets.

Niet alles wat niet 100 procent ‘schoon’ is, wordt meteen geweerd, er is een overgangsregeling. Nieuwe auto’s (kenteken na 1 januari 2025 afgegeven) moeten sowieso Zero-Emissie zijn, oudere auto’s worden tot eind 2026, eind 2027 of begin 2030 onder bepaalde voorwaarden toegelaten.

Mag je vanaf 2026, 2028 of 2030 nu wel of niet met je vracht- of bestelauto in die winkelgebieden? Check dan hier je kenteken.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Dirck Jonker

  De winkelgebieden moeten “schoon en leefbaar” worden.
  Alsof het nu een onleefbare teringzooi is. De tijd van vervuilende diesels ligt echt wel achter ons.
  Bovendien, auto’s die op “groen” gas rijden vervuilen de directe omgeving net zo hard als auto’s op niet-groen gas. Gas is gas.
  Typisch weer een beleid verzonnen door een stelletje deugkneuzen, niet gehinderd door enige kennis en realiteitszin

  • Niek A.F. Grandiek

   Alweer de volgende beperkende maatregel voor de ondernemers. De ‘grote jongens’ hebben hier beduidend minder last van de kleintjes. Dus op lange termijn weer een doodsteek voor het mkb. Goed gregeld Zaandam. Electrische busjes? En waar komt die stroom vandaan? Juist ja, uit een met kolen gestookte centrale. Heel milieu bewust…

 • JP de Jong

  En dan ook schone en geluidloze brommers en motoren

 • Gerie loupatty

  Ik ben het helemaal eens met Niek elektrische auto is ook niet schoon en als de accu op is afvoeren naar afrika zeker lekker schoon

 • Jaap Meeuwsen

  Voorlopig, en dat blijft ook nog wel even zo, is het meest duurzaam nog steeds je prima rijdende auto helemaal op te rijden i.p.v. hem in te ruilen voor een zogenaamd schone elektrische auto.
  Bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto voeg je er tenslotte weer een toe aan het wagenpark terwijl de ingeruilde auto ook gewoon blijft rijden.
  Een elektrische auto is nog steeds van geboorte tot sloop maar heel weinig duurzamer dan een brandstofauto om maar niet te spreken waar deze stroom vandaan komt zoals Niek terecht al opmerkt.
  Alles wat je vervangt is niet per definitie duurzamer wanneer het oude nog prima werkt, wel even voor je eigen portemonnee natuurlijk maar dat is kortetermijndenken. En dat geldt voor alle apparaten.
  Nee, we hebben nog een lange weg te gaan, tegenwoordig moeten alle energieproblemen liefst gister opgelost zijn maar helaas zijn Keulen en Aken ook niet op één dag gebouwd.
  We schieten gewoonlijk weer lekker door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *