Verblifa-theater Krommenie wordt gesloopt

Laten we het meteen maar eerlijk toegeven. Als we de website van ROSA niet bezocht hadden, was ons dit nieuws volledig ontgaan: theater gesloopt! (het gebouw was ook een fietsenstalling – maar “fietsenstalling gesloopt!” klinkt natuurlijk een stuk minder dramatisch).

Een theater waar wij – ondanks onze decennialange culturele ervaring in de gehele Zaanstreek (van het Zonnehuis tot buurthuis De Horn) – nog nooit van gehoord hadden.

In januari is een sloopvergunning voor het gebouw aangevraagd. De afdeling monumenten van Zaanstad heeft onderzoek gedaan. Het was weliswaar een historisch pand, maar het was al te zeer vervallen. De sloopvergunning is dus verleend. ROSA:

“Jammer, dit gebouw had een mooi historisch onderdeel kunnen vormen van een toekomstig woongebied.”

 

 

14 februari Update: de slopers zijn gestart: vandaag is het gebouwtje helemaal plat gegaan (video)

Zaanstad:

“uit het onderzoek blijkt dat het pand enerzijds cultuurhistorisch voldoende waarde heeft voor eventuele aanwijzing als gemeentelijk monument. Echter, de slechte staat is daarmee in tegenspraak en leidend in dat opzicht. Restauratie van het pand zal voornamelijk betekenen: sloop en nieuwbouw. Daarmee zal het authentieke materiaal als drager van de cultuurhistorische waarde verloren gaan.”

Het hele onderzoek is via de website van ROSA te bekijken. Foto’s komen uit het rapport.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jaap de Jong

  De historische waarde van het Blikzaaltje kan ik niet beoordelen. De sentimentele waarde des te meer. Hier werden bijvoorbeeld de schooluitvoeringen gehouden van School B. Zenuwachtige kindertjes die voor hun ouders en familieleden een toneelstukje of een andere vorm van zinvol vermaak moesten verzorgen. In het Blikzaaltje is mijn toneelcarrière begonnen en dezelfde avond in de kiem gesmoord. Ik vervulde samen met een aantal lotgenoten de rol van kip. Dat wil zeggen dat wij met een laken om (mijn moeder had mij op mijn hart gedrukt om het niet vuil te maken) en een kartonnen snavel op onze neus de rol van school gaande kippen moesten vervullen. De tekst kan ik nu nog dromen, maar wilde mij op dat cruciale moment niet te binnen schieten, ondanks de herhaalde repetities: Meester leert ons allemaal, rekenen, lezen, kippetaal, TOKTOKTOKTOKTOK.
  Er is hier ook menig educatieve lezing gehouden onder auspiciën van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (Godfried Bomans met mooie herinneringen aan zijn oom die pastoor te Krommenie was en Annie M.G. Schmidt met Simon Carmiggelt. Het gebouw kun je slopen. De herinneringen blijven gelukkig.

 • Wim Andrea

  Mooie herinneringen Jaap. Het Blikzaaltje, ook wel de Concertzaal van de Verenigde Blikfabrieken genoemd, was een onderkomen voor veel Krommenenieër verenigingen. Er zijn heel wat muziek- en toneeluitvoeringen gehouden. Neem bijvoorbeeld de uitvoeringen van OKV (Ontspanningsvereniging Krommenie Vooruit). Ook veel jubileumfeesten (brandweer, zeeduivels, winkeliers, speeltuinverenigingen etc.). Jammer dat het niet behouden kan blijven, maar het staat eigenlijk al jaren te verpieteren en valt eigenlijk niet op. En ik denk dat alleen de oudere Krommenieërs zich het zaaltje nog zullen herinneren. Na renovatie/herstel moet je er wel een bestemming voor weten te vinden, anders heeft het niet zo veel zin. Jammer dat dit zaaltje gaat verdwijnen. Het is niet anders. Maar het geeft ook aan dat we zuinig moeten zijn met de historie van (niet alleen) Krommenie en tijdig moeten handelen om nog iets te behouden voor het nageslacht.

 • Tineke Alberts

  Wat spijtig dat dit met de grond gelijk gemaakt wordt. Wij van Stichting BouleVaart zagen dit als een pareltje van hetcentrum van Krommenie en hebben geprobeerd menigeen te charmeren om dit pand weer in de oude luister te herstellen.
  Jammer! JAMMER!

  • Henk Jansen

   Heeft u helemaal gelijk in commissie Zaans erfgoed en Historisch genootschap crommenie hebben zitten slapen

  • Toon Al

   Er staan nog meer van die pareltjes in het gebied westelijk van de Nauernasche Vaart. Als daar de aandacht op gevestigd wordt zou gemeentelijke dienst monumenten kunnen zorgen voor een gemeentelijke monumentenstatus Zelf heb ik deze dienst via Ruud Pauw van Rosa ingeseind zodra ik over de voorgenomen sloop van dit pand hoorde. De gemeentelijke dienst is daar toen ook gelijk gaan kijken. Het tijdsbestek was echter te kort om nog een goed plan van aanpak neer te leggen. By the way; ik heb niets gelezen over een afgegeven sloopvergunning. Maar die was er vrijwel zeker gekomen. We hadden eerder in actie moeten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *