Zaandammer blijft in hechtenis bij grote drugszaak

Gisterochtend – maandag 10 juni – diende bij de meervoudige kamer in Haarlem een drugszaak. Verdachte K. wordt beschuldigd van diverse misdrijven, waaronder bezit en de handel in 62 kg heroïne in Zaandam. De Orkaan was bij de rechtszaak.

Verzoek tot schorsing

In april 2020 werden twee mensen gearresteerd in een woning aan de Aalbersestraat in Zaandam. Verdachte K. wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het bezit en de handel in 62 kg heroïne en het witwassen van ongeveer € 230.000,- in 2020. Op 19 april 2023 werden bij hem ook een vuurwapen en kogels aangetroffen.

Tijdens de vondst werd een drugshond ingezet, die de drugs ontdekte in een verborgen ruimte. De verdachte pakketjes werden aangetroffen met een sticker erop waarop ‘kebab’ stond. De politie was zich echter snel bewust van de ware inhoud.

Kebab, jaja. Wij zijn niet van gisteren!

Epilepsie

Tijdens de pro formazitting* heeft de advocaat van de verdachte verzocht om schorsing van het voorarrest van de cliënt. In het verzoek wordt benadrukt dat, ondanks de ernstige bezwaren, de cliënt niet in hechtenis gehouden hoeft te worden. Volgens de advocaat is bewijsmateriaal afkomstig uit het chatprogramma Encro problematisch en dat er verder onderzoek nodig is.

Daarnaast verwijst hij naar vergelijkbare zaken waarin zelfs grotere hoeveelheden drugs betrokken waren en waarbij de verdachten in vrijheid werden gesteld tijdens de voorlopige hechtenis. Ook de verdachte zelf benadrukte zijn sterke wens om bij zijn gezin te zijn.


“Ik wil bij mijn gezin zijn. Mijn vrouw is ziek en onze dochter heeft epilepsie. Ik werk volledig mee aan het proces.”

Het verzoek tot schorsing is uiteindelijk door de rechtbank afgewezen, waardoor de verdachte in hechtenis blijft. De regiezitting staat gepland op 26 september, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.

EncroChat

EncroChat was een chatplatform dat populair was onder criminelen. Het werd gebruikt om versleutelde berichten uit te wisselen en werd beschouwd als een veilig communicatiemiddel voor georganiseerde misdaad. Het platform bood verschillende beveiligingsfuncties, zoals het automatisch vernietigen van berichten en het verbergen van gebruikersidentiteiten.

In juni 2020 werd EncroChat echter ontmanteld door een gezamenlijke operatie van de Franse en Nederlandse politie. De autoriteiten wisten toegang te krijgen tot de versleutelde communicatie en miljoenen chatberichten te onderscheppen. Deze gegevens werden gebruikt om talloze criminele activiteiten aan het licht te brengen en arrestaties te verrichten, waaronder deze zaak. 

* Pro forma-zaken zijn strafzaken waarbij de verdachte vastzit en waarbij de zaak nog niet inhoudelijk behandeld kan worden omdat er bijvoorbeeld nog onderzoeken moeten worden afgerond of getuigen worden gehoord. De zaak is nodig om de verdachte vast te houden.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Bronnen: rechtszitting, informatie rechtbank, Facebookpagina Politie Basisteam Zaanstreek. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *