Verdachten steekpartij Nick Bood langer vast

De 16-jarige Yassin en 18-jarige Mads uit Zaandam die worden verdacht van het doodsteken van de 16-jarige Nick Bood uit Assendelft blijven voorlopig vast zitten.

Dat hebben ze gister na de pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem te horen gekregen aldus NH Nieuws. De rechtszaak zou binnen drie maanden moeten beginnen.

De zaak tegen de destijds 15-jarige Yassin is vanwege de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren behandeld. Volgens het Dagblad Zaanstreek zouden Mads en Yasin samen met een groepje anderen Nick Bood hebben opgewacht op hem een lesje te leren: “wraak” omdat Nick ze geld schuldig was dat hij had geleend om wiet te kopen. Yasin zou degene zijn die zou hebben gestoken.

Vanwege dat plannen vooraf is er niet alleen sprake van doodslag maar ook van voorbedachten rade, wat in juridische zin moord op zou kunnen leveren. Dat zou ook de langere voorlopige hechtenis van de 18-jarige verdachte verklaren.

Zijn advocaat eiste vrijlating omdat het duidelijk zou zijn dat hij niet gestoken heeft terwijl er ook andere jongeren bij de steekpartij aanwezig waren die niet vervolgd worden.

Verslaggever Koen Nederhof was in de rechtbank namens De Telegraaf. Hij twitterde:

Nick Bood werd in de nacht van 29 april doodgestoken op de Savornin Lohmanstraat in Zaandam.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Willemsen

    Zou toch eigenlijk standaard moeten zijn in dergelijke best wel redelijk duidelijke situaties ic doodslag of zelfs moord. Maar uiteraard moet de advocaat zo snel mogelijk weer pleiten voor (voorlopige) in invrijheidstelling.

    • Bruce

      Nee, het is in Nederland juist té standaard; voorlopige hechtenis zou eigenlijk de uitzondering moeten zijn. Want het blijft zo dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen, dus alleen in uitzonderlijke situaties zouden mensen voorafgaand aan een einduitspraak van de rechter gevangen moeten worden genomen. Natuurlijk anders als er risico is dat iemand zal vluchten, of in de georganiseerde misdaad druk uit zal oefenen op getuigen o.i.d., maar wat is nu precies het voordeel van verdachten opsluiten in afwachting van het proces? Langer zijn ze er niet mee van de straat, want het wordt toch afgetrokken van de straf die wordt opgelegd. In dit geval kan ik me er nog iets bij voorstellen dat er grote kans op maatschappelijk onrust is als deze jongens in de nabijheid van vrienden/familie van het slachtoffer wonen. Maar ‘standaard’ zou het niet moeten zijn, wat het in Nederland inmiddels wel is geworden voor alle feiten waar 4 jaar of meer op staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *