De 16-jarige Yassin en 18-jarige Mads uit Zaandam die worden verdacht van het doodsteken van de 16-jarige Nick Bood uit Assendelft blijven voorlopig vast zitten.

Dat hebben ze gister na de pro-formazitting bij de rechtbank in Haarlem te horen gekregen aldus NH Nieuws. De rechtszaak zou binnen drie maanden moeten beginnen.

De zaak tegen de destijds 15-jarige Yassin is vanwege de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren behandeld. Volgens het Dagblad Zaanstreek zouden Mads en Yasin samen met een groepje anderen Nick Bood hebben opgewacht op hem een lesje te leren: “wraak” omdat Nick ze geld schuldig was dat hij had geleend om wiet te kopen. Yasin zou degene zijn die zou hebben gestoken.

Vanwege dat plannen vooraf is er niet alleen sprake van doodslag maar ook van voorbedachten rade, wat in juridische zin moord op zou kunnen leveren. Dat zou ook de langere voorlopige hechtenis van de 18-jarige verdachte verklaren.

Zijn advocaat eiste vrijlating omdat het duidelijk zou zijn dat hij niet gestoken heeft terwijl er ook andere jongeren bij de steekpartij aanwezig waren die niet vervolgd worden.

Verslaggever Koen Nederhof was in de rechtbank namens De Telegraaf. Hij twitterde:

Nick Bood werd in de nacht van 29 april doodgestoken op de Savornin Lohmanstraat in Zaandam.