Verder lopen/rijden naar de Bieb

In Zaanstad moeten inwoners gemiddeld 2,8 kilometer lopen, fietsen of autorijden naar een vestiging van de Bieb. Dat is ruim 30 procent meer dan in 2014 toen het nog zo’n 2 kilometer was.

Die 2,8 kilometer is boven het Nederlands gemiddelde van 2 kilometer.

Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS op basis van data van de Koninklijke Bibliotheek.

In Wormerland is de afstand 1,5 kilometer, in Oostzaan 3,1.

In de afgelopen jaren zijn in Zaanstad vestigingen van de Bieb gesloten (Westerkoog, Zaandam Zuid-Oost) en is de Bieb in Zaandam verhuisd van de Vermiljoenweg. Eerder verdwenen ook vestigingen in het Kalf en Wormerveer.

Foto: De Orkaan (april 2021)

Deel dit artikel:

8 reacties

 • M. vd Poel

  Je werkt bij het CBS, en je denkt wat zal nu maar weer eens onderzoeken. Jaja, de Zaankanters zitten 0,8 km gemiddeld verder van een Bieb vergeleken met 2014. Tjonge tjonge.

 • E. Renkema

  Vestiging Oostzaan is geen bezetting. Helaas is bij diverse het abc nog niet volledig bekend en stoppen ze de teruggebrachte boeken maar ergens tussen.

 • Jaap Meeuwsen

  Maar dat niet alleen
  Wij kregen bericht van de Bieb dat vanaf 1 september met ons huidige abonnement ( Compact, € 21 per jaar ) er nog maar 6 e-books per jaar ! geleend kunnen worden, drie weken te lezen.
  Was 10 e-books per keer voor drie weken.
  Moeten nu over naar een Compleet abonnement van € 42 per jaar om 10 e-books te lenen, ook voor drie weken.

  Dat is een fikse prijsverhoging ! Dat is dus twee keer zo duur geworden.

 • coby voorn

  In de Zaanstreek zijn een aantal jaren geleden bibliotheekvestigingen gesloten.
  Deze sluiting door een brute bezuinigingsmaatregel heeft mij altijd verbaasd.
  Door het sluiten van verschillende filialen worden een heleboel mensen benadeeld, vooralouderen, lager opgeleiden, mensen uit andere culturen en laaggeletterden.
  Dit heeft ernstige gevolgen voor onze samenleving.
  Een kwart van de vijftienjarigen is laaggeletterd. Zij kunnen een brief van de overheid niet begrijpen en
  zullen moeite hebben om kritische berichten te lezen, met alle gevolgen van dien.
  Amsterdam heeft 1 bibliotheek per 30.000 inwoners en hoewel daar het openhouden van filialen ook regelmatig onder druk staat is die beschikbaarheid nog steeds vele malen groter dan in Zaanstad.
  Door de geografische samenstelling van onze gemeente zullen een heleboel mensen niet meer naar de bibliotheek gaan.
  De meesten om een boek te lezen of te lenen maar ook als sociale ontmoetingsruimte voor bijvoorbeeld ouderen is de bibliotheek een
  geschikte ruimte om elkaar te ontmoeten.
  Dit geringe publieke aanbod zorgt voor een tweedeling in de maatschappij, zij die lezen en zij die de faciliteiten niet hebben om zich te ontwikkelen.
  Onderzoeken hebben uitgewezen dat onze samenleving benadeeld wordt met een maatschappij waar laaggeletterdheid groot is.

 • Fred Blijestein

  Nou zeg,op dit onderzoek hebben wij lang moeten wachten.Wat interessant zeg, wij lopen 800mtr gemiddeld meer naar een bibliotheek tjonge . Zou de onderzoeker nu nooit eens gedacht hebben:Waar ben ik eigenlijk mee bezig en wie is hier in hemelsnaam in geïnteresseerd??

 • Ed Renkema

  Beste heer Blijestein, waarschijnlijk maakt het u ook niets uit omdat u de mogelijkheid hebt dit te doen middels een auto of ander vervoer. Maar wat dacht u van oudere mensen, gehandicapten, slecht ter been zijnde enz. die geen auto of ander vervoer hebben? Zij mogen nu dus ca. 2.8 km lopen naar de Bieb om hun lectuur te halen. Wat u waarschijnlijk ontgaat is dat deze ouderen ook nog eens terug moeten, dus 2 x 2,8 km = 5,6 km. Maar misschien bent u bereid om als vrijwilliger op te treden?

 • Gerard Koekkoek

  Wat was ook al weer de reden de verhuizing van Vermiljoenweg naar Westzijde ? De huurkosten, mogelijk zelfs opzeggen huurovereenkomst. De Westzijde stond leeg daar kon dus goedkoop worden gehuurd. Bij de Vermiljoen weg was een personen lift op de Westzijde mag je met de goederenlift.
  Met de fiets kom eenvoudig op de Westzijde. Maar de mensen met een medisch mobiliteitsprobleem worden te kort gedaan. Zij die nog kunnen autorijden of ander vervoermiddel moet gebruiken om ergens te komen is een lastig punt. Met de ouder wordende inwoners op termijn, worden dus niet echt bediend tov de locatie Vermiljoenweg. Als je alleen dus op de kosten let dan komt de Bieb tzt op een nog meer achteraf locatie terecht. Mijn indruk is dat het drukker op de Vermiljoenweg was als nu op de Westzijde.
  Vraag is hoeveel goedkoper per abonnementhouder is de Westzijde locatie tov die van Vermiljoenweg geweest? Hoeveel abonnementhouders zijn er nu verloren gegaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *