Vereniging Zaans Erfgoed 60 jaar (filmpje)

Vandaag viert Zaans Erfgoed dat ze op de dag af 60 jaar geleden als Vereniging Vrienden van de Zaanse Schans ontstonden. 

De vereniging bleek door de jaren heen ijzersterk op de inhoud. De liefde voor de Zaanse identiteit, en het tastbare dat daaraan herinnert loopt als een groene draad door haar eigen geschiedenis. Minder sterk waren ze in opscheppen: het zichtbaar maken van wat de eigen vereniging realiseerde. 

Want wie weet nog dat Zaans Erfgoed aan de wieg stond van de Zaanse Schans? Of dat ze een ijzersterke rol speelden in het behoud van veel panden op het Hembrugterrein, de Zaandijker kerk, de nieuw herrezen molen De Pauw… 

Niet alle inspanning voor ons erfgoed werd een succesverhaal. Zo sneuvelde onder meer de bakkerij in Westknollendam, het Ijspakhuis en de watertoren van Van Gelder. In een recent traject brachten mensen van Zaans Erfgoed gebouwen uit de naoorlogse wederopbouwarchitectuur in kaart. De Beatrixtoren naast De Fabriek aan de Oostzijde van de Zaan kwam als bijzonder uit de bus. Helaas is zopas aangekondigd dat B&W van zins is de geplande sloop evengoed door te zetten. 

Omdat door de corona niet duidelijk was hoe de viering van het 60-jarig jubileum in te vullen zou zijn, is gestart met het interviewen van betrokken lui. In onderstaand filmpje interviewt Lean van ‘t Hooft, redactielid van het tijdschrift van Zaans Erfgoed, Peter de Vries. Peter is stichter van het Hembrug Museum: 

Als er meer filmpjes komen, dan plaatsen we ze graag. Hier vind je meer over Zaans Erfgoed. 

De foto boven is gemaakt door Jan Lapère. Het filmpje ook.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Wendy Kind

    Gefeliciteerd! En ook het nieuwe nummer is weer erg interessant en ziet er mooi uit. Dank!

  • Ingrid Jahn-van Binsbergen

    Gefeliciteerd en nog vele jaren erbij. Jullie zijn een Top team waar wij trots op zijn.

  • Ik denk dat ik wel namens heel Historisch Zaandam mag spreken en jullie geluk mag wensen met zoveel jaren inzet voor de historie van onze mooie streek. Ik moet er niet aan denken als er 60 jaar geleden geen initiatief was genomen om na te denken over behoud van het erfgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *