Verkeersremmers… bobbeltjes in de Czaar Peterstraat

De Zaandamse Czaar Peterstraat is sinds de herinrichting van 2017 een doorgaande fietsroute geworden door het centrum van Zaandam. Ook maken brommers en scooters gebruik van de route hoewel dat niet is toegestaan. Bewoners protesteerden tegen de overlast – vooral van (bezorg)scooters – door de straat.

Zaanstad wilde de doorgaande route niet anders laten lopen. Ze wilden die wel ‘onlogisch en onaangenaam’ maken. Dat is de afgelopen week gebeurd: de straat heeft op twee plekken ‘bobbeltjes’ gekregen (familie van de fliebertjes?).

De bobbels (drempels noemt Zaanstad ze) zouden eerst alleen in het midden komen, bij de fiets-chicane. Maar ze zijn nu ook bij het Rustenburg aangebracht (daar zou een ‘extra bochtje’ komen, maar dat hebben we niet kunnen vinden).

Ook zijn er extra ‘onlogische en onaangename’ hekken of struikgewas bij de Czarinastraat aangekondigd. Ook daar wacht de buurt nog op.

Bewoners vonden de maatregelen onvoldoende, ook de Fietsersbond was tegen. Maar ze liggen er nu wel.

Lees ook:

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jan ter Wisscha

  In Bergen aan zee hadden de bewoners van het fietspad de zelfde probleem. En dat is twee jaar geleden ook zo opgelost de snelheid wordt er wel door uitgehaald.

 • Rens Kamminga

  Van de week fietste ik door deze straat en had het gevoel dat ik over een wasbord reed. Je wordt dus wel gedwongen om in de remmen te knijpen (of te trappen al naar gelang het type fiets). De richels vallen wel goed op overdag, maar of dat in het donker ook het geval is moeten we nog even afwachten. Met sneeuwval zal het helemaal oppassen zijn. Er zal vast nog wel eens een berichtje over in De Orkaan verschijnen.

 • Het alternatief voor fietsers is over de Rozengracht. Daar is het op sommige momenten erg gevaarlijk: het is een smalle weg met een paar gemene geulen tussen weg en stoep, waar ook toeleveranciers voor de winkels rijden. Mijn dochter van 10 is er laatst een keer, in zo’n geul, gevallen terwijl er een busje achter haar reed. Gelukkig een rustige en oplettende chauffeur.

  Maar er hoeft maar één keer een ongeduldige afgeleide chauffeur te zitten bij zo’n ongeval en er gebeurt iets afschuwelijks.

  Zaanstad heeft helaas wel vaker laten zien dat ze ongevallen amper serieus nemen (#wilhelminabrug). Ik vind het vreselijk om te zien dat een goede, rustige fietsverbinding wordt opgeofferd omdat Zaanstad niet kan of wil handhaven tegen bezorgbrommers.

 • Bep Hogendorp

  Dit is een prima maatregel tegen scooters hoor, snap de onvrede niet zo.

 • Mario van Schsik

  Over de bobbels (drempels) 5 jaar gestudeerd?

 • J. ploeg

  vind het eigenlijk wel lekker gaan, snelheid houden en even van je zadel af. roetsen maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *