Vogelgriep bij De Veldmuis, alle vogels geruimd

Op wijkboerderij De Veldmuis in Zaandam (Westerwatering) is vorige week vogelgriep geconstateerd.

Afgelopen zaterdagochtend zijn alle vogels geruimd. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toonde aan dat het om een voor vogels zeer besmettelijke variant ging.

De NVWA neemt bij besmettingen strenge maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein.

Na een besmetting mag een bedrijf – dus ook de wijkboerderij – opnieuw vogels gaan houden maar dat gaat om strenge voorwaarden. Over het algemeen wordt vogelpest aangetroffen bij pluimveebedrijven, dat gebeurt enkele malen per maand in Nederland. Sinds oktober 2020 gelden extra strenge maatregelen.

De Veldmuis schrijft dat het voorval “grote impact op onze vrijwilligers en vaste bezoekers” heeft. De wijkboerderij hoopt veel steun te ontvangen. Een herstelplan moet nog opgesteld worden. Ook de financiële consequenties zullen groot zijn: “Financiële steun is daarom meer dan welkom. Dit kan op IBAN NL09 INGB 0004194429 ten name van De Veldmuis.”

Nadere informatie via info@develdmuis.nl

Foto’s van wijkboerderijdeveldmuis.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *