Volkskrant: vluchtelingen Zaandam ‘mogelijk’ banden met IS

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, heeft gister bij de presentatie van het nieuwste dreigingsbeeld gezegd dat “vele tientallen” terroristen onderweg zijn naar of zich al schuilhouden in Europa, mogelijk ook in Nederland.

“Zeker weten we het nog niet, maar mogelijk hebben vluchtelingen die in Zaandam en Heumensoord verbleven, banden met IS” zegt Schoof in de Volkskrant. Drie zaken zijn nog in onderzoek, aldus Schoof.

Eerder was er al sprake van dat een IS-strijder zich onder de asielzoekers in Zaandam zou bevinden, maar dat bleek niet te kloppen. De man had overigens wel opgeschept dat hij die banden had.

In het laatste rapport over het “Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland” worden veel slagen om de arm gehouden:

Het dreigingsniveau in Nederland blijft substantieel, niveau 4 op een schaal van 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen om in Nederland een aanslag te plegen.

Jihadistische organisaties maken onder meer gebruik van dezelfde reisroutes als asielzoekers. Inmiddels is gebleken dat ISIS-operatives veelvuldig gebruik hebben gemaakt van de vluchtelingenstroom om op heimelijke wijze naar Europa te reizen. In enkele gevallen vroegen operatives ook asiel aan in Europese landen, waaronder mogelijk ook in Nederland.

dreiging rapport

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *