Vragen over biomassacentrale Zaandam (EenVandaag tv)

De bewoners van de De IJdoorn vrezen overlast, wethouder Sanna Munnikendam zegt dat de biomassacentrale aan alle wettelijke voorwaarden voldoet, onderzoeker Johan Vollenbroek zegt dat er “heel veel viezigheid” uit de centrale komt, Jaap Koppejan van bouwer Bioforte vindt dat koudwatervrees en Jos Kerkhoven van DZ wil desnoods via rechtszaken de centrale stoppen.

Dat zijn de hoofdrolspelers met hun voornaamste rollen in het item van EenVandaag maakte over de komst van de biomassacentrale naar Zaandam.


Aanvulling: lees bij de comments hieronder een reactie van Jaap Koppejan van Bioforte, opgevraagd door Peter Goldstein.


De centrale, waar houtsnippers worden verbrand die water moeten opwarmen dat dan weer via het warmtenet woningen moet verwarmen, komt er volgens de wethouder: “we hebben de opdracht vanuit Parijs en het klimaatakkoord.”

De biomassacentrale wordt nu gebouwd naast het sportveld van het Pascal College bij de Gouw, ter hoogte van het ZMC.

Bekijk het item bij EenVandaag of hieronder.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Bep Hogendorp

  Dat Waanstad maar snel mag imploderen als het op deze weg doorgaat.

 • Bart Prins

  Ik krijg een steeds grotere hekel aan Parijs en het klimaatakkoord. Dit kan hier alleen gebouwd worden met miljoenen subsidie.

  En dan ook nog uitstoot van allerlei gassen, midden in de woonwijk. Alsof de overheid is gestopt met nadenken.

 • Jaap J. Boot

  Houtsnippers verbranden omdat het zogenaamd CO2 neutraal zou zijn, we planten er weer bomen voor terug, dus doorschuiven naar de toekomst en dat willen we toch niet, doorschuiven naar de toekomstige generaties.

  Net zoiets als het buiten beschouwing laten van de CO2 uitstoot veroorzaakt door het vliegverkeer.
  In beide gevallen hoeft het niet bijgeteld te woorden om de klimaat doelstellingen te halen, zo komen we er wel.
  Maar wel iedereen van het gas af.
  Over gas gesproken, nee ik zeg het maar niet.

 • yvonne Valk

  Houtsnippers….komen van bomen… die we nodig hebben voor een gezonde lucht.
  Wanneer gaan we nadenken? We houden geen boom meer over als we zo doorgaan. En maar wijzen naar Indonesië en Brazilië die hele oerwouden omkappen. Ben Parijs meer dan beu maar ook de EU met al die subsidies. Als je het niet kan kopen moet je het laten.

 • Peter Goldstein

  Al wordt de uitstoot van deze “houtkachel” nog zo goed gefilterd, dit project stinkt aan alle kanten:
  – inderdaad keurt hier de slager zijn eigen (verbrande) vlees; Koppejan mag dan een deskundig en ervaren ingenieur zijn, hij is niet alleen de onderzoeker en de opsteller van het rapport, maar ook de leverancier van zijn eigen centrale plus de komende 12 jaar de leverancier van de brandstof.
  – die – trouwens zwaar gesubsidieerde – brandstof komt gegarandeerd uit Nederland, zo belooft hij, maar is er ook een garantie dat het al die tijd NEN-NTA8080 gecertificeerd – dus duurzaam verkregen dan wel bosgecompenseerd is? Of wordt daarmee hoogstens gegarandeerd dat Zaanstad de komende 12 jaar medeplichtig is aan de verdere ontbossing van Nederland?
  – Krieger noemt zijn onderzoek desondanks onafhankelijk, maar hij is zelf allerminst objectief. Hij heeft als verantwoordelijke voor de komst van de biowarmtecentrale in Purmerend immers een reputatie te bewaken…
  – de centrale was volgens de “ruimtelijke onderbouwing uit 2014 gedimensioneerd voor “waarschijnlijk” een deel van het ZMC, de Evean Overgouw, het Pascalcollege en de IJdoorflat. 1 van de 2 biomassaketels moest uit kunnen voor onderhoud, de gasketel was bedoeld als backup voor als het te koud wordt (of het hout op is?). Inmiddels zijn daar – om het – zoals natuurlijk te verwachten was – toch weer veel duurder geworden warmtenet te kunnen bekostigen – alle ERA flats, 2 nieuwbouwwijken en in de nabije toekomst de 4-kleurenflats, een heus zwembad, een sporthal, nog 2 scholen en nog meer nog te bouwen nieuwbouw aan toegevoegd. Daarmee is het warmtenet veel langer dus het transportverlies nog veel groter en de warmtevraag vele malen hoger geworden. Al draait die gasketel volledig en continu mee, dat gaat ie nooit trekken… Waarom heb ik daar tot op heden nog nooit iemand vragen over horen stellen?
  – En als daar wél rekening mee gehouden is, waar is dan het aangepaste plan met de aangepaste capaciteit? Waar zijn de daarop aangepaste cijfers m.b.t. de milieueffecten? Hoeveel vrachtwagens hout gaan er dan werkelijk dagelijks in? En waarom zaten de cijfers – noch de oorspronkelijke, noch de nieuwe – niet eens bij stukken van de raadsvergadering waarin het plan door bijna alle – duidelijk ondeskundige – raadsleden is goedgekeurd?

 • Peter Meulenkamp

  40 jaar geleden geloofde de overheid, sterk beïnvloed door lobbyisten van de tabaksindustrie, nog dat roken niet schadelijk was….de geschiedenis herhaald zich nu weer maar nu heet het sprookje biomassa centrale! Droom rustig verder!

 • Peter Goldstein

  Ik heb zojuist de stoute schoenen aangetrokken en Jaap Koppejan gebeld.
  Dat was een heel interessant en verhelderend gesprek en na al zijn informatie wil ik een aantal van mijn veronderstellingen alvast bijstellen. Samenvattend:
  – In het contract is niet alleen vastgelegd dat de houtsnippers uit Nederland gaan komen, maar ook wel degelijk dat ze NTA8080 gecertificeerd zijn.
  – Staatsbosbeheer mag dan wel inmiddels inderdaad uitverkocht zijn, maar hun “leveringscapaciteit is vergeleken met ander “producenten” in Nederland maar klein. Bovendien exporteert Nederland nu nog altijd ca. de helft van de beschikbare hoeveelheid houtsnippers naar het buitenland. Hij verwacht dan ook niet dat we ons zorgen hoeven te maken om een tekort aan (echt) duurzame houtsnippers.
  – De capaciteit van de centrale was in het oorspronkelijke plan met al ca. 2 X zo groot als nodig was voor de toen beoogde afname van ca 2,4 MW. Met het afvallen van het Zaans Medisch Centrum en door de beschikbare capaciteit volledig te gaan benutten, de gasketel te vervangen door een 3e biomassaketel en dan (op gas) bij te stoken met (helaas alweer) nieuwe en grotere en op het warmtenet aangesloten gasketels in de flats kunnen alle gecontracteerde extra afnemers (de nieuwbouwwijken en de ERA flats) wel degelijk van voldoende warmte (ca 3,2 MW) worden voorzien. Dat zal wellicht inderdaad niet gelden voor de andere genoemde afnemers in de nabije toekomst (de 4-kleurenflats, het zwembad, de sporthal, de later te bouwen nieuwbouwwijken) en daarvoor zullen dus nieuwe warmtebronnen moeten worden bedacht en gevonden.
  – Er zijn dus ook meer houtsnippers nodig dan aanvankelijk begroot maar dat zullen nog steeds maar 1 tot hoogstens 2 (in zeer koude periodes) vrachtwagens per (maar dan wel elke) dag zijn.
  – Ook zou dat tot hogere uitstoot leiden. In het oorspronkelijke plan was dat voor alle stoffen al 2 X lager dan de normen en dat blijft door nóg betere technieken toe te passen ook nu het geval.
  – Ik heb me alvast opgegeven voor een rondleiding door in de (qua grootte vergelijkbare) biowarmtecentrale in Apeldoorn, zoals hij dat ook al aan de buurtbewoners had aangeboden. Daar was echter tot nu toe nog nauwelijks respons op gekomen, maar het aanbod staat nog steeds…

  • Meneer Koppejan CEO van BioForte die zijn eigen vlees keurt ….met zijn magic filter
   Inmiddels zijn de technische vragen beantwoord vanmiddag en bestuderen momenteel deze vragen. Kan wel vast zeggen dat het nogal wat stof doet opwaaien.

 • Flip Hoedemaeker

  Ik ga graag met je mee Peter, laat maar weten wanneer en hoe

  • Peter Goldstein

   Beste Flip, ga je me nu vertellen dat de raadsleden daar niet al lang gezamenlijk op werkbezoek zijn geweest? Hebben ze dan vrijwel unaniem ingestemd
   met een plan waarvan ze geen idee hebben hoe het er in de praktijk uit ziet?
   En dus zelfs jij, terwijl je notabene duurzaamheid en transitie in de portefueille hebt ook niet? Goh, is Sanna eigenlijk wel al eens wezen kijken?
   Hoe dan ook, ik heb zelf nog geen idee wanneer en hoe; Jaap Koppejan gaat dat nog organiseren en zei dat er nog een aankondiging op de websites van de gemeente en van Bio Forte komt…

 • Hans Dykhuizen

  Wat mij betreft onmiddellijk sluiten deze luchtvervuiler!!!

 • Sonja

  Ik woon er verdorie bijna naast en heb astma – écht heerlijk, maar ja….’t kan écht geen kwaad hoor!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *