Vragen over Olam (filmpje)

Olam Cocoa draait al jaren zonder de vereiste natuurvergunning in een woonwijk in Koog aan de Zaan. Deze week bleek dat Olam alsnog een vergunning kreeg.

Anna de Groot (SP) gaat Zaanstad vragen stellen over de zaak.

Wij vroegen haar waarom en na het filmpje tikken we monter door.

De cacaoverwerker belandde in 2017 in de Top-5 van de grootste ammoniak-uitstoters van Nederland.

Het bedrijf heeft nu naast een vergunning voor een nieuwe biomassacentrale waarin cacaodoppen worden verbrand, ook een vergunning voor ‘de exploitatie van de gehele inrichting’ aangevraagd. Zo’n vergunning ontbeerde het bedrijf al sinds 1998.

Deze vergunningen zijn inmiddels verleend door de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, tegen dat besluit kan nog wel bezwaar worden aangetekend.

Volgens de nieuwe vergunning mag Olam ruim 60.000 kilo stikstofdioxide en meer dan 80.000 kilo ammoniak per jaar uitstoten. Die 80.000 is aanzienlijk meer dan het in het ‘kroonjaar’ 2017 werd uitgestoten.

De Groot gaat haar vragen over Olam niet alleen bij de gemeente stellen, de SP gaat de zaak ook aankaarten bij de Provincie. Jos Kerkhoven van DZ heeft Zaanstad al vragen gesteld over gezondheidsonderzoek in de omgeving van Olam.

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Eric van Es

    Treurig dat alleen de SP hier vragen over stelt. Een beetje volksvertegenwoordiger, ongeacht wat voor partij, zou hier in het belang van de inwoners alles uit de kast moeten halen om dit besluit terug te draaien ongeacht de gevolgen voor Olam, argumenten over werkgelegenheid wegen niet op tegen volksgezondheid! En hoe kan het dat dit bedrijf jaren en jarenlang heeft kunnen draaien zonder een vergunning? Een grof schandaal is het!!

  • Helen de Visser

    Ik woon in de Lindenlaan te zaandijk en zie nu tot mijn grote afschuw dat Olam cacao en mega uitbreiding aan het bouwen is. En dat in een oude woonwijk nabij de Zaanse schans waar de gemeente genoeg aan verdient! Ik begrijp niet dat aan de ene kant de Shell en Tata Steal wordt aan gepakt en hier in de smerigste gemeente van Nederland (Zaanstad) gewoon een biomassa centrale gebouwd wordt 😢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *