‘Vrijheidskaravaan’ Baudet bij Zaanbajes

Ik ben Thierry Baudet en ik doe Donald Trump na…’ Zo zouden we de Zaanse bijeenkomst van Forum misschien het beste kunnen samenvatten.

Door: Merel Kan

We willen ons op de borst slaan omdat we erbij waren en onze Zaanse collega’s niet. Maar het was puur toeval dat we, op weg naar een ander klusje, met de Orkaan-mobiel tussen de karavaan van Baudet belandden. Dat gebeurde op de Joop den Uylbrug.

Om eerlijk te zijn, en dan zijn we nu heel even eerlijk, wisten we niet dat De Thier Zaanstad zou doen. Onder hun livestream lezen we achteraf:

‘De FVD Vrijheidskaravaan trekt heel het land door. Nu zijn we in Zaanstad. Overal waar FVD komt, komen honderden mensen die helemaal klaar zijn met de lockdowns van VVD, CDA en alle andere partijen.’

We zijn er getuige van dat ze met enige moeite hun luxe verrijdbare uitklappodium opbouwen op een drassig veld in industriegebied Hoogtij in Westzaan. De bewoners van Justitieel Complex Zaanstad kunnen vanuit hun cel het circus volgen.

Dat van die ‘honderden mensen’ is een Trumpje: we tellen er naar boven afgerond op het hoogtepunt nog geen 120. ‘Maar,’ zegt Baudet monter ‘Er mochten er maar 150 komen, we gaan van deze bijeenkomst de meest intieme bijeenkomst maken tot nu toe.’

Toch geeft hij even toe dat de lokatie en opkomst teleurstelde. Er werd getwijfeld of ze het circus af moesten blazen, maar om de een of andere reden was het gebrek aan publiek te wijten aan het kartel:

‘We gaan niet buigen voor het kartel’

Dus het ging door. Niet veel later vertelt hij zijn willige publiek dat het eigenlijk juist een hele grote opkomst is:

‘Het is trouwens grappig, we hebben een maximum van ik dacht 150 man, en daar zitten we bijna aan, dus het is echt bijzonder hoe populair onze bijeenkomsten zijn…’

Wij hebben het even bij Zaanstad gecontroleerd, maar er is een vergunning aangevraagd voor 200 mensen.

Verderop doet Baudet overigens nog een keer een overtuigende Trump-imitatie. Hij houdt zijn mensen voor:

‘Ik ben de minst rascistische persoon die je in de Nederlandse politiek kan tegenkomen.’

Dit omdat hij ‘vriendinnetjes heeft gehad uit alle delen van de wereld.’

Livestream

Even vooraf: we streamden een groot deel live, en we geven grif toe dat de journaliste van dienst, ikke dus, hier en daar een persoonlijke mening liet doorschemeren. Ter verdediging: tegen zoveel opgeblazen gelul kan deze autonoom validerende mediatrut niet op. Volgende keer zal ik mijn mondkapje diep in m’n keel proppen. Kijk hier terug

PS. Uiteindelijk kunnen we nog een klein happy end melden. Tijdens het wegrijden kreeg ik een welgemeend applaus. Dat is terug te zien op de stream van Forum. Doorscrollen naar 52:20 minuten.

De foto boven werd gemaakt door Orkaankracht Bas Sommeijer.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jaap van Velzen

  Heb genoten van je commentaar. Af en toe iets te eigen mening, maar dat werd op het podium ook gedaan, (maar dan alleen verkondigd als waarheid).

  • Joy plompere

   Merel Kan, wie ben jij eigenlijk? Ben je uit op een baantje bij de NPO? Dan zou ik (als ik jou was) twee mondkapjes over elkaar heen doen. Uit op sensatie Merel? Dat dan zou ik (als ik u was) tussen het Kabinet, het RIVM, of het OMT gaan zitten. Ik zal aan Eva Jinek of OP1 vragen jij daar eens aan tafel mag zitten want dat jij 3x links ben is wel een feit. Als je nog eens bijscholing journalistiek wild hebben? Zou zeggen meld je bij mij, want je bent nog minder als een amateur.

   • Merel Kan

    Hoi Joy,

    Dat is een hele reactie met meerdere vragen of stellingen.
    Om te beginnen vind je mijn berichtgeving niet best. Ik kan niet anders dan je gelijk geven: ik zakte door het ijs als neutrale brenger van nieuws. Dat geef ik ook toe in het stuk: ‘tegen zoveel opgeblazen gelul kan deze autonoom validerende mediatrut niet op.’
    Voor wat betreft de ambitie om bij de NPO aan de slag te gaan: nee, ik ben niet uit op een baantje daar. Bij De Orkaan zit ik prima op mijn plek.
    ‘Drie keer links’ snap ik niet helemaal: waar kom je dan uit?
    Ten slotte bied je aan om me bij te scholen. Lief, maar dat aanbod sla ik af. Je reactie bestaat uit net geen 100 woorden, en daar staan zoveel fouten in dat ik gestopt ben met tellen. Als ik bijscholing wil (leren is altijd goed), zal ik kijken naar iemand die onze taal beheerst.

    Een groet van Merel

 • Rein Bakker

  Ik heb een deel van de livestream gevolgd tijdens m’n werk. Vond het commentaar van Merel zeker onderhoudend. En een prestatie van formaat natuurlijk om een uur lang dat gebral van deze narcist – ‘het ligt aan het kartel, de media, de regering etc.’ – aan te horen.

 • Marcel van Kampenhout

  Vriendinnetjes uit alle delen van de wereld hadden de VOC-lieden ook. Of dàt nu een pre is, mijnheer Baudet?! Misschien is het niet verkeerd, om hier te vermelden, dat de Baudets een tijdje geleden natuurlijk ook gewoon asielzoekers uit Frankrijk waren… En ten slotte, een ‘vrijheidskaravaan’ voor de gevangenis is een gotspe.

 • Mooi dat hem tegen kwam op uitgerekend de Den Uylbrug. Zou hij dat ook geweten hebben?

 • G. Koekkoek

  Helaas mocht ik van facebook maar een klein stukje van het geheel zien en van Youtube mag je niets zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *