Ik ben Thierry Baudet en ik doe Donald Trump na…’ Zo zouden we de Zaanse bijeenkomst van Forum misschien het beste kunnen samenvatten.

Door: Merel Kan

We willen ons op de borst slaan omdat we erbij waren en onze Zaanse collega’s niet. Maar het was puur toeval dat we, op weg naar een ander klusje, met de Orkaan-mobiel tussen de karavaan van Baudet belandden. Dat gebeurde op de Joop den Uylbrug.

Om eerlijk te zijn, en dan zijn we nu heel even eerlijk, wisten we niet dat De Thier Zaanstad zou doen. Onder hun livestream lezen we achteraf:

‘De FVD Vrijheidskaravaan trekt heel het land door. Nu zijn we in Zaanstad. Overal waar FVD komt, komen honderden mensen die helemaal klaar zijn met de lockdowns van VVD, CDA en alle andere partijen.’

We zijn er getuige van dat ze met enige moeite hun luxe verrijdbare uitklappodium opbouwen op een drassig veld in industriegebied Hoogtij in Westzaan. De bewoners van Justitieel Complex Zaanstad kunnen vanuit hun cel het circus volgen.

Dat van die ‘honderden mensen’ is een Trumpje: we tellen er naar boven afgerond op het hoogtepunt nog geen 120. ‘Maar,’ zegt Baudet monter ‘Er mochten er maar 150 komen, we gaan van deze bijeenkomst de meest intieme bijeenkomst maken tot nu toe.’

Toch geeft hij even toe dat de lokatie en opkomst teleurstelde. Er werd getwijfeld of ze het circus af moesten blazen, maar om de een of andere reden was het gebrek aan publiek te wijten aan het kartel:

‘We gaan niet buigen voor het kartel’

Dus het ging door. Niet veel later vertelt hij zijn willige publiek dat het eigenlijk juist een hele grote opkomst is:

‘Het is trouwens grappig, we hebben een maximum van ik dacht 150 man, en daar zitten we bijna aan, dus het is echt bijzonder hoe populair onze bijeenkomsten zijn…’

Wij hebben het even bij Zaanstad gecontroleerd, maar er is een vergunning aangevraagd voor 200 mensen.

Verderop doet Baudet overigens nog een keer een overtuigende Trump-imitatie. Hij houdt zijn mensen voor:

‘Ik ben de minst rascistische persoon die je in de Nederlandse politiek kan tegenkomen.’

Dit omdat hij ‘vriendinnetjes heeft gehad uit alle delen van de wereld.’

Livestream

Even vooraf: we streamden een groot deel live, en we geven grif toe dat de journaliste van dienst, ikke dus, hier en daar een persoonlijke mening liet doorschemeren. Ter verdediging: tegen zoveel opgeblazen gelul kan deze autonoom validerende mediatrut niet op. Volgende keer zal ik mijn mondkapje diep in m’n keel proppen. Kijk hier terug

PS. Uiteindelijk kunnen we nog een klein happy end melden. Tijdens het wegrijden kreeg ik een welgemeend applaus. Dat is terug te zien op de stream van Forum. Doorscrollen naar 52:20 minuten.

De foto boven werd gemaakt door Orkaankracht Bas Sommeijer.