Vuurwerk in raad Zaanstad

Niet minder dan zes insprekers treden vanavond aan bij het Zaanstad Beraad om over het Agenda-initiatief vuurwerkverbod van GroenLinks, ROSA, Doen, SP en PvdD te praten. Afgelopen dinsdag spraken enkele ondernemers in.

In het agenda-initiatief dat vanavond besproken wordt, pleiten de indieners voor een ’totaal verbod op alle consumentenvuurwerk’.

In plaats daarvan willen ze ook geen centrale vuurwerkshow, maar liever een laser-show. Ook zien ze niks in het toestaan van alleen siervuurwerk, een verbod op afsteken in parken of vrijwillige vuurwerkvrije zones. Dat laatste werkt niet en de eerste opties zijn niet te handhaven. Een totaalverbod is veel eenvoudiger aldus Romkje Mathkor (GL), Mariska Schuttevaer (ROSA), Anna de Groot (SP), Melchior Mattens (PvdD) en Elif Hotaman (Doen).

“De jaarwisseling 2019/2020 heeft alle records gebroken. De ambulance moest in de Zaanstreek 107 keer uitrukken tegen 91 keer vorig jaar en de brandweer 78 keer tegen vorig jaar 51 keer. Om nog maar niet te spreken van het aangedane dierenleed, de geweldige luchtverontreiniging en alle materiële schade.

Ook het hinderen van hulpverleners neemt nog steeds toe ondanks de strengere wetgeving. Tevens is het bijzonder dat er op oudjaarsnacht kennelijk geen rekening gehouden wordt met schadelijke stikstofuitstoot.”

Vuurwerkgigant

Dhr. Erken van de Vuurwerkgigant Zaanstreek (Krommenie) zal een lans breken voor de vuurwerkbranche. Volgens hem is de overlast vooral het gevolg van illegaal vuurwerk en niet aan consumentenvuurwerk. Een verbod van het laatste zal meer illegaal vuurwerk opleveren. Uit zijn tekst:

Cijfers, peilingen en rapporten worden verkeerd door diverse politieke partijen geïnterpreteerd en hierdoor worden er verkeerde conclusies genomen. Wij hebben u hiervan geprobeerd te overtuigen door een juiste voorstelling van cijfers in een onafhankelijk rapport op te nemen. Ook de vooringenomen mening van de media doet onze handel niet veel goeds. Het gevolg is dat een verkeerde voorstelling van zaken aan de burgers wordt overgebracht.

Ten opzichte van de ons omringende gemeenten doet de gemeente Zaanstad het qua cijfers prima de laatste jaren. Geen grote problemen en geen agressie tegen hulpverleners. Reden voor de gemeente Zaanstad om haar vuurwerkverkopers recentelijk een 10-jarige verkoopvergunning te verlenen. De gemeente had blijkbaar vertrouwen in haar ondernemers en in de toekomst van consumentenvuurwerk in haar gemeente.

Maar waarom dan een dergelijk initiatief van de diverse partijen? Ik begrijp het niet. De ondernemers hebben namelijk met deze vergunning reeds hun meerderjarige plannen en grote investeringen gemaakt. En wie gaat hun compenseren als de gemeente Zaanstad, na 190 dagen (want zo jong is de afgegeven verkoopvergunning), waardeloos maakt door het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden? Verkopen mag, maar afsteken niet.”

Ultrafijnstof

Winnie de Wit spreekt in op persoonlijke titel, uit haar tekst:

“Op YouTube vind je op ‘De Universiteit van Nederland’ een zeer heldere uitleg over de schadelijkheid van vuurwerk. Hoogleraar Preventieve Geneeskunde, Onno Van Schayck van de Universiteit van Maastricht, concludeert daarin: het is heel schadelijk! En dat komt omdat het gaat om verbrandingsprocessen met schadelijke uitstoot!

En hij vertelt dan wat er vrijkomt bij afgestoken vuurpijlen en rotjes. Dat blijken allerlei zware metalen te zijn: soorten kaliumverbindingen – waarvan sommige onschuldig – maar ook minder onschuldige als kaliumchloraat – schadelijk bij opname door de mond, denk aan dieren, die inname niet kunnen vermijden – of kaliumperchloraat – dat de schildklier aantast. Verder nare stoffen als zwavel – denk Tata Steel! – koolmonoxide –dat onzichtbare, dodelijke gas! – maar ook stikstof – dat in de natuur zorgt voor uitsterving van soorten door verzuring – en CO2, de bekendste aanjagende stof waar het om de klimaatcrisis gaat.

Zelf vind ik bovenstaand rijtje al gevaarlijk genoeg om een algeheel verbod op consumentenvuurwerk te rechtvaardigen.  Maar we zijn nog niet klaar: er komen nog twee onzichtbare sluipmoordenaars vrij, nl. fijnstof en ultrafijnstof, en deze tasten onze longen, hart en bloedvaten aan.

Voor ultrafijnstof zijn er normen: een van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO – n.l. 10 microgram per kubieke meter – en een van de EU: die is 25. Gemiddeld zitten we in NL al op de helft boven die meest veilige WHO-norm, n.l op 15.

Tijdens oudejaarsnacht loopt het percentage ultrafijnstof enorm op: in de oudjaarsnacht van 2008 werden uurgemiddelden van tegen de 2000 gemeten, in de oudejaarsnacht 2016 meer dan 1000 micorgram.”

KMZ

Rita Melk wilde inspreken namens Kontakt Milieubeheer Zaanstreek, zij kan vanavond niet aanwezig zijn wegens persoonlijke omstandigheden, maar heeft wel een tekst aangeleverd, daaruit:

“we willen geen vervuiling meer en daaraan gekoppeld ook geen ongelukken en overlast van deze zwaar vervuilende en gevaarlijke hobby. Ook met de gewoonte van het overal mogen roken is gebroken. Bij vuurwerk afsteken vallen er jaarlijks ettelijke gewonden en heel veel mensen zien al maanden van tevoren op tegen de jaarwisseling, terwijl dat eigenlijk een feest zou moeten zijn.

Enkele gevolgen van het afsteken van consumentenvuurwerk:
1.    Jaarlijks een groot aantal gewonden, waarvan de meesten met blijvend letsel (hoge kosten voor de zorg);
2.    Sterke luchtvervuiling, waarbij de zware vervuilende deeltjes nog maanden in onze atmosfeer rond blijven cirkelen waardoor mensen met COPD binnen moeten blijven en extra medicatie moeten gebruiken;
3.    Door de harde knallen durven veel ouderen rond de jaarwisseling niet meer naar buiten;
4.    Kans op branden, zoals in diverse binnensteden (Alkmaar) heeft plaatsgevonden;
5.    Dieren raken al vanaf november zeer gestrest en hebben kalmeringsmedicatie nodig of raken zoek of gewond;
6.    Grote materiële schade aan gemeentelijke en particuliere eigendommen;
7.    Heel veel troep op straat waardoor de rioleringen verstopt raken met allerhande gevaarlijke en milieuonvriendelijke stoffen en hoge kosten voor verwijdering.”

Ook wordt gesproken door mevr. Ronner namens Dierenzorg Zaanstreek, mevr. Schuttevaer namens Plus Dierenklinieken en mevr. De Ronde en dhr. Sluis op persoonlijke titel.

De inspraak is om 18.00, de behandeling in Zaanstad Beraad om 21.30. Het gaat in beide gevallen om digitale bijeenkomsten die online meegekeken kunnen worden.

Foto boven: Romkje Mathkor (GL), Marianne de Boer (toen nog VVD, nu LZ) plaatsen een bord voor een vrijwillig vuurwerkvrije zone bij het Veldpark.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Berry van Halderen

  Maar wel een biomassa centrale, maar niet een avondje vuurwerk. Waar komt die absurde houding toch vandaag bij de policiti en media die mensen willen dwingen in een linkse, anti-liberale houding?

  Lekker de planeet kapot vliegen, en in een gesubsidieerde electrische auto naar het werk? Geschiedenis en nederlandse cultuur vernietigen. Naar de mond praten van anti-vaxxers. Geweld, samenscholing en intimidatie vanuit de ene hoek wel toestaan maar intolerant van een andere?

  En terug naar de topic. Een groot vuurwerk vanuit de gemeente is slechts goed voor een veel kleinere groep. De jongeren die in Zaandam wonen. Maar met kleinere kinderen, ouderen, en zelfs mensen die geen zin hebben te reizen en in een massa te kleumen. Die kunnen het vergeten. Die grote vuurpijlen en grote knallen, dat mag wel wat minder, maar een klein matje of siervuurwerk, kom op….

  Maar laten we ondertussen gezellig de open haard aansteken, beste hypocrietjes…

 • hans van loo

  En ach die paar ogen minder en die paar miljoenen schade, dat mag de pret toch niet drukken?

  • Berry van Halderen

   Ik zou dan eerst keukentrapjes verbieden.
   https://www.trouw.nl/nieuws/de-keukentrap-is-pas-echt-gevaarlijk~b132fbbb/

   Let wel, het gaat om legaal gebruik van vuurwerk. Illegaal vuurwerk, experimenteren met vuurwerk, ook het legale is waar het veel fout gaat. Maar daar wordt nauwlijks tegenopgetreden. In plaats van eerst de huidige regels goed te handhaven, gaan we de goede burgers straffen door hun dingen te verbieden voor zaken wat idioten nu doen die zich niet aan de regels houden.

   Kijk zo krijg je een samenleving die stuk is en waar mensen kwaad worden.

 • massie de wit

  LEEF EN LAAT LEVEN!!
  Gun elkaar vuurwerk.
  Gun elkaar een hond of kat.
  Beide zijn alleen bedoeld voor ons eigen genot,
  Beide zijn geen levensbehoefte, maar we worden er zo blij van!!
  Beide vervuilend. Huisdieren daarentegen echt heel vervuilend,
  Maar gun elkaar iets.
  Gun elkaar licht in de ogen.
  De wereld wordt er zoveel mooier van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *