Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingericht. Bijvoorbeeld rond asiels, kinderboerderijen, verzorgingstehuizen of winkelcentra. Zaanstad is daar tot dusver niet bij. Dit tot ongenoegen van GroenLinks dat al eerder een voorstel deed om het vuurwerkfeest anders te organiseren. GroenLinks-raadslid Romkje Mathkor pleit in deze Orkaan-Opinie bijdrage opnieuw voor maatregelen tegen vuurwerkoverlast. De Orkaan schreef tweemaal eerder over deze problematiek.

De Rubriek Orkaan-opinie bevat bijdragen van lezers van De Orkaan.

Vuurwerk? Ja, maar dan zonder de overlast!

Het einde van het jaar nadert. Her en der worden we al wekenlang opgeschrikt door reuzenknallen. De officiële afsteektijd van vuurwerk is beperkt tot tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Het aantal verkoopdagen was aanvankelijk ingeperkt tot alleen oudjaarsdag, maar dankzij de lobby van de vuurwerkhandelaren is de verkoop toch weer op drie dagen mogelijk, namelijk vanaf 29 december. Deze maatregelen zetten nauwelijks zoden aan de dijk. De vuurwerkoverlast  wordt er nauwelijks door verminderd.

romkjeDe vuurwerkhandelaren laten niet na om erop te wijzen dat het echte gevaar komt van het illegale vuurwerk. Zeker, daar moeten ook maatregelen tegen komen. Inmiddels geven de handelaren ook toe dat het babypijltje, dat tot nu toe onder het legale vuurwerk viel, zo gevaarlijk is dat het uit de handel genomen wordt.

Gewonden
GroenLinks stelt al jaren de overlast van vuurwerk aan de kaak. Elk jaar vallen er weer honderden gewonden en soms doden. Waarom tolereren we dit, terwijl er op andere terreinen soms op het overdrevene af, zo streng gehandhaafd wordt op veiligheid, zoals terecht vorige week bij Pauw werd opgemerkt. Ter wille van een traditie?? Moeten we slechte tradities in ere blijven houden? Als dat zo is, dan hadden we nu nog steeds middeleeuwse straffen.

Het wrange is bovendien dat het merendeel van de gewonden valt onder de omstanders. Vaak jonge mensen, die voor hun verdere leven een oog of een hand moeten missen.

Afgezien van het jaarlijkse aantal slachtoffers treedt er op 31 december rond de jaarwisseling zo’n luchtvervuiling op dat mensen met astma niet naar buiten kunnen en er voor Nederland een negatief reisadvies wordt afgegeven.

Traditie?
Onze huisdieren worden jaarlijks getraumatiseerd door de knallen. Hondenpoepbakken en brievenbussen worden afgeplakt uit voorzorg, wat wekenlang ongemak oplevert. Bushokjes, verkeersborden en dergelijke worden vernield voor vele duizenden euro’s. Het openbaar vervoer rijdt niet meer vanaf 21.00 uur ’s avonds op Oudjaarsdag omdat de kans op vandalisme te groot is. En dat allemaal vanwege een traditie?

GroenLinks is niet tegen vuurwerk. Maar dan een centraal georganiseerd siervuurwerk, bijvoorbeeld op de Burcht in Zaandam. Een dergelijk centraal vuurwerk vindt al plaats in ons omringende landen als België en Frankrijk. En inmiddels ook in Rotterdam en Amsterdam. Daar moeten wij in heel Nederland naar toe. Verboden om in bepaalde centrumgebieden vuurwerk af te steken kunnen daarbij helpen. Inmiddels zijn er al in 19 Noord-Hollandse gemeenten dergelijke verboden afgekondigd en het worden er elke dag meer. Helaas wil Zaanstad er nog steeds niet aan, evenmin als de andere gemeenten in de Zaanstreek.

Meldpunt
GroenLinks betreurt dat, te meer de meerderheid van de bevolking nu voor een verbod op consumentenvuurwerk is. Uit een recente enquête van Een Vandaag blijkt dat zes van de tien mensen voor een centrale vuurwerkshow zijn. Maar de politiek volgt schoorvoetend. Alweer ter wille van de traditie? Gelukkig wordt er door GroenLinks landelijk binnenkort weer een meldpunt opengesteld voor vuurwerkoverlast. Houd onze website in de gaten voor de opening van het meldpunt.

Met nog meer cijfers in de hand zullen wij ook volgend jaar met voorstellen komen om de overlast in Zaanstad te beperken en te komen tot een centrale vuurwerkshow. Wat zou het fijn zijn om te kunnen genieten van een prachtig vuurwerk zonder gewonden, zonder kruitdamp, zonder valium voor de huisdieren en zonder tonnen schade, en mét openbaar vervoer de hele nacht!