Voor Oostzaan tikt de klok. Financieel staat de gemeente er beroerd voor, de dienstverlening staat onder druk. Burgemeester en wethouders zijn op pad gestuurd om fusie of samenwerking met Zaanstad, Amsterdam, Wormerland of Landsmeer te onderzoeken. Eind 2024 of uiterlijk begin 2025 moet de ‘bestuurlijke toekomst’ duidelijk zijn.

De VVD organiseert vanavond een bijeenkomst over die bestuurlijke toekomst. Maar zelfstandigheid is geen optie meer volgens organisatoren Owen de Dood en Harold van de Kamp, allebei fractie-assistent bij de Oostzaanse VVD-fractie. Owen:

“Als ik het mijn buurman of buurvrouw vraag, zegt die ‘wat een gelul, Oostzaan blijft Oostzaan, dat gaat niet veranderen’. Maar dat kan simpelweg niet. We hebben in dit en het volgende kwartaal (Q1 en Q2) 1,7 miljoen tekort en alleen al in Q4 een tekort van 1,4 miljoen. Dus we hebben gewoon ruim 3 miljoen te kort dit jaar. Dat is nogal wat.

Zelfstandigheid is geen optie. Als we dat zouden zeggen zouden we populisten zijn en dat zijn we niet. Maar het leeft wel. Iedereen die je spreekt in het dorp zegt dat ze willen dat Oostzaan zelfstandig blijft. Dus wij willen uitleggen waarom we niet zelfstandig kunnen blijven.”

Harold van de Kamp:

“We horen niks, we merken niks ons wordt niks gevraagd. We willen de inwoner de gelegenheid te geven om ons te vertellen wat ze willen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen ‘ik wil toch zelfstandig blijven’. We gaan proberen uit te leggen waarom dat in onze ogen niet meer kan.”

Vier varianten

Maar wat kan er wel? Van de Kamp benadrukt dat er in feite nog vier mogelijkheden zijn, behalve fusie met Zaanstad of Amsterdam (waar de VVD mordicus tegen is) zijn dat fusie of een andere vorm van samenwerking met Landsmeer en Wormerland:

“de raad heeft het college de opdracht gegeven om die vier varianten uit te werken, en met die vier gemeenten te praten. Aan de hand daarvan zullen er keuzes gemaakt worden.”

Eerdere signalen vanuit Wormerland duiden erop dat ze daar weinig trek in een fusie hebben. Van de Kamp:

“Het lijkt er inderdaad op dat Wormerland de hakken in het zand zet en blijft zeggen ‘we blijven zelfstandig’. Maar mijn persoonlijke mening is dat als ze dat doen, ze hun eigen graf graven. Dan zullen vanuit de overheid bijvoorbeeld richting Zaanstad geduwd worden.”

De avond is vanavond, 3 juni, in het gemeentehuis van Oostzaan.

Door Piet Bakker. Zie ook eerder nieuws op De Orkaan. Foto van Facebook VVD Oostzaan (links Owen, rechts Harold).