Vandaag o.a.: Sinterklaasintocht, Country K, Wijnproeverij in Franse sferen, Winterfair, StroomLezing David Galjaard & Bert Verhoeff, FBI Jazzband, TJ’s Pretty People, Special bij De Fabriek, Rommelmarkt, AVALON, Lezing Rob Hendriks, Feestelijke eucharistieviering en exposities bij Zaansgroen (foto) en het Weefhuis…

Verderop deze week: Duurzaamheidscafé, Historisch Café, Vonk Debat, lezing ‘Scheppingsverhalen uit de hele wereld’, Zaanse tentoonstelling Remmet Jacobus Ouwejan, Opening Taalcafé Assendelft, Kerstmarkt Odion Zonnehoek, koffieconcert Wouter Harbers en Oleg Lysenko, Specials bij De Fabriek en een jubileumconcert van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor.

Zondag 26 november

 • Sinterklaasintocht in Oostknollendam.
 • De Zaanse band Country K fungeert vanmiddag als levende ‘Country Jukebox’ in café het Pand. Voor € 1,00 per nummer speelt Country K country-klassiekers (keuze uit 40 nummers). Het optreden begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Zuiddijk 7, Zaandam (onder een optreden in maart 2023 in het Pand).
 • Operettekoor Bel Canto speelt de hilarisch operette van Gilbert & Sullivan: De Piraten van Penzance. De voorstelling in theater de KunstGreep begint om 14.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.4
 • Wijn aan de Zaan organiseert van 15.00 – 18.00 uur een wijnproeverij in Franse sferen in ’t Reghthuys. Jennifer en Gwen vertellen iets over hoe je wijn proeft en de band Coeursief brengt op eigen wijze Franse chansons ten gehore. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • De tentoonstelling ‘Vilt Veelzijdig’ met een aantal indrukwekkende objecten, die de veelzijdigheid van vilt duidelijk illustreren. Daarnaast zijn 20 exposerende ‘vilters’ aanwezig om meer te vertellen over deze techniek. De tentoonstelling het het Weefhuis is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Beleef de magie van de Winterfair in Krommeniedijk. Creativiteit en gezelligheid komen samen bij dorpshuis De Horn. De Winterfair is van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Krommeniedijk 131, Krommenie.
 • Rob de Vries is, met zijn fotorealistische schilderijen een regelmatig terugkerende gast bij Zaansgroen. Dit weekend laat hij wat oud en wat nieuw werk zien uit de series Herinneringen aan een fijne jeugd, Geef mij maar Amsterdam!, en Nostalgisch Amsterdam. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam. (foto boven)
 • StroomLezing David Galjaard & Bert Verhoeff in het Zaans Museum. De documentair fotografen geven een inkijkje in de totstandkoming van de exposite ‘Stroom. De Zaan in beweging’. De lezing begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 16,50 (incl. museumbezoek). Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • De Franklin Beaufort International (FBI) Jazzband treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. De jazzband brengt diverse stijlen, eigen arrangementen, verrassende solo’s en hilarische zangpartijen. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
FBI Jazzband
 • De band TJ’s Pretty People geeft een concert in de Wormerveerse Vermaning. Jong talent met een mix van klassiek, jazz en meer. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 10,00 voor scholieren en studenten).
 • De Special ‘Callas – Paris, 1958’ bij De Fabriek. Deze concertfilm van bijna 65 jaar geleden wordt tweemaal teruggebracht op het grote doek. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 2 december om 19.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Rommelmarkt bij buurthuis Het Brandtweer van 11.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Breestraat 110, Koog aan de Zaan.
 • Orkest ZFCZaandijk gaat samen met verteller Giovanni Masetti en kunstenares Linda Willemszoon naar het betoverende AVALON. Een land van o.a. elfjes, tovenaars en heksen gaat maar eenmaal open. Om 17.30 uur gaat de poort naar AVALON voor altijd dicht. De voorstelling start om 16.00 uur in de Kogerkerk. Kaarten kosten € 15,00 (€ 2,50 voor kinderen t/m 17 jaar). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan. uitverkocht (nog enkele kaartjes aan de deur te koop, op = op!)
 • Lezing door Rob Hendriks over de Zaanse Pophistorie bij de HV Koog-Zaandijk. De lezing begint om 14.30 uur. Locatie: Lagedijk 34, Koog aan de Zaan.
 • De katholieke kerk viert, met het hoogfeest van Christus Koning, het einde van het kerkelijk jaar. De feestelijke eucharistieviering vindt om 10.00 uur plaats in de Sint-Bonifatiuskerk, met medewerking van het Opmeers Vocaal Ensemble. Locatie: Oostzijde 14, Zaandam.
 • De tweede dag van het festival Cirque Mystique op het Hembrugterrein. Het terrein wordt omgetoverd tot een muzikaal circus. Het festival is een mix van elektronische muziek met bijzondere acts is. Een belevingsfestival met onder andere circusartiesten, vuurspuwers en een human discoball. Het festival is vandaag van 13.00 – 23.00 uur. Locatie: Hemkade 16, Zaandam.

Verderop deze week:

Maandag 27 november

 • Duurzaamheidscafé van 19.30 – 21.00 uur in het Sociale Winkeltje. Kom binnen, stel je vragen of kom gewoon luisteren. Als bezoeker neem je je eigen ideeën, vragen en energie mee om zaken aan te pakken. Wijkmanager Erik van Druenen is aanwezig. Locatie: Kaaikhof 7, Assendelft.
 • Bert Verhoeff komt bij het Historisch Café in buurtcentrum De Bovenkruier meer vertellen over de totstandkoming van de tentoonstelling ‘STROOM, De Zaan in beweging’. Deze fototentoonstelling is de hele winter in het Zaans Museum te bezoeken. In deze lezing volg je van 14.00 – 16.00 uur door de ogen van de fotografen de vele veranderingen in de Zaanstreek. De toegang is gratis. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
Verlaten pakhuis aan de Zaan in Wormer, foto Bert Verhoeff
 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘AI: een vloek of een zegen?’ in café De Fabriek. Is AI een existentieel risico of biedt het de samenleving juist volop kansen? Krijg meer achtergrond informatie over kunstmatige intelligentie en praat mee. Het debat begint om 20.15 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en de toegang is gratis (aanmelden via website van De Vonk). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Eerdere editie van het Vonk De Debat

Dinsdag 28 november

 • Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema geeft de lezing ‘Scheppingsverhalen uit de hele wereld’ in De Stolp. De lezing is van van 14.00 – 16.00 uurLocatie: Kerkstraat 12, Koog aan de Zaan.
 • Vanaf vandaag zijn de potloodtekeningen van Oostzaan van Remmet Jacobus Ouwejan uit 1948 te zien in de KunstGreep. Een Zaanse tentoonstelling met ook foto’s van Norma Lo Fo Wong. De expositie is tot 9 januari 2024 van maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur te bezoeken. Ook te bezichtigen tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Woensdag 29 november

 • Feestelijke opening van het Taalcafé in Het Sociale Winkeltje in Assendelft. Van 19.15 – 21.15 uur kan iedereen binnenlopen. Locatie: Kaaikhof 7, Assendelft.
 • Jaarlijkse kerstmarkt bij Odionlocatie Zonnehoek. Net als voorgaande jaren hebben cliënten hard gewerkt aan prachtige en fantasievolle producten. Er is voor ieder wat wils! Van 13.00 – 15.00 uur kun je alvast de kerstsfeer proeven. (let op: pinnen is niet mogelijk) Locatie: Populierenlaan 46, Krommenie.
Kerstmarkt Odion Zonnehoek
 • Het maandelijkse koffieconcert van Wouter Harbers. Samen met de Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko verzorgt hij vandaag een Oekraïens Herdenkingsconcert. De situatie in Oekraïne vormt het vertrekpunt voor een uur troostrijke klanken. Het concert is van 11.00 – 12.00 uur en de toegang is gratis (vrijwillige bijdrage na afloop). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Fabriek verzorgt een eenmalige vertoning van de film ‘Inside Aut’ in samenwerking met het Zaans Autisme Loket. Vooraf zal er een korte inleiding gegeven worden en na afloop is er ruimte om na te praten en vragen te stellen. De film begint om 19.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam. uitverkocht
 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Zaans Interkerkelijk Mannenkoor

Donderdag 30 november

 • De film ’50+ Rocco & Sjuul’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 1 december

 • 10 Jaar De Flux met Ten-Hut en The Damned & Dirty. Het jubileum wordt vanaf 19.30 uur gevoerd met bands van het eerste uur. De toegang is gratis. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • De Queen tribute band ‘Queen Must Go On’ treedt op in de Bullekerk. De vier bandleden Ward Palmen (zang), Ralph Derksen (gitaar), Geert Horvers (bas), Mick Gravéé (drums) maken voor de echte Queen-sound gebruik van dezelfde instrumenten en versterkers zoals Queen die ook gebruikte. Het staconcert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht

Zaterdag 2 december

 • Hemlab – Helaas Speculaas! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In het speciale Sint-Test-Lab kunnen kinderen onderzoek doen naar de echtheid van gevulde speculaas, onderzoek doen naar pepernoten en roet maken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Marianne van Houten geeft de kindervoorstelling ‘Oh, Kom er eens kijken’ bij theater De Kaasfabriek. Een voorstelling vol interactie, verpakte educatie, mooie sinterklaasliedjes en zonder spanning voor Sint en Piet. De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Joanne Zegers – Spanning
 • Trio Abril, een combinatie van twee saxofoons en een piano, bij de MuziekHaven. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00 (€ 10,00 voor jongeren t/m 30 jaar). Locatie: Papenpad 12, Zaandam.
 • Jazz in de Winkel 2023 met optredens van Trijntje Oosterhuis, Maite Hontele & NJJO, ZO! Gospel Choir en Zuco 103. Vanaf 15.00 uur wordt nieuw talent en gevestigde namen gepresenteerd op de pop-up locaties Westzijde, Bullekerk, Zaanse Vermaning, Playroom en Fluxus Pasveerzaal. Kijk voor meer informatie en kaarten op Jazz in de Winkel.
 • Op de verjaardag van Maria Callas wordt de concertfilm ‘Callas – Paris, 1958’ van 65 jaar nog een keer op het grote doek getoond. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Genootschapsdag Historisch Genootschap Wormer in de Stoomhal. Uitreiking van het Jaarboek 2023 aan de leden en expositie van afbeeldingen uit het Jaarboek 2023. Naast het jaarboek wordt ook het boek ‘Het koffertje van de burgemeester’ gepresenteerd. Leden en niet-leden zijn allemaal welkom van 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Pakhuisplein 44, Wormer.
 • Rob Kamphues geeft de cabaretvoorstelling ‘Droom op wielen (try out)’ in dorpshuis Oostknollendam. De voorstelling (naar het gelijknamige boek dat Rob Kamphues heeft gepubliceerd) begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 3/9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Rafael Calvo Torrico
 • Rundfunk geeft de voorstelling ‘Schau (try out)’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 23,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. uitverkocht
 • Bob en de Blueband treedt op in de Dorpstaveerne / Koppiebar. Het optreden begint om 21.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Dorpsstraat 350, Assendelft.

Zondag 3 december

 • De expositie ‘CONNECTED VI’ door Zegers en Hille in het Weefhuis. Eens per jaar nodigt Joanne Zegers (woonachtig in Zaandijk) een voor haar onbekende kunstenaar uit die niet om de hoek woont. Dit jaar nodigde zij de Duitse fotografe Ute Hille uit. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Ook te zien op 9/10 december. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van het ‘Spoken Quartet’. Het kwartet bestaat uit Gijs Levelt, Stefan Schmid, Mark Haanstra en Joost Lijbaart. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Spoken Quartet – fotograaf Thomas Huisman
 • Zangeres en cabaretière Mylou Frencken geeft de voorstelling ‘Minnares’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten €18,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mylou Frencken – fotograaf Anne van Zantwijk
 • Royal Opera House: Don Quichot bij De Fabriek. De film begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 6 december

 • Joanne Zegers neemt je in de lezing ‘Kleur’ in het Weefhuis mee in de wereld van kleuren. Ze stipt de betekenis van kleur aan in vroeger tijden en wandelt zo door de geschiedenis van kleuren maken en bekijken. De lezing is van 19.30 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Lezing Kleur door Joanne Zegers

Donderdag 7 december

 • In het kader van de Internationale dag voor de rechten van de mens komt Sinan Çankaya op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland naar De Fabriek. Hij vertelt over zijn boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Voorafgaand wordt de documentaire ‘De Blauwe Familie’, over uitsluiting bij en door de politie, vertoond. Het programma begint om 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De film ’50+ Coup de chance’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Roon Staal toert met zijn nieuwe kerstprogramma door Nederland en komt vandaag naar de Jisper Kerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (12,50 voor jongeren t/m 17 jaar). Reserveren kan via de website van Roon Staal. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.

Vrijdag 8 december

 • Dansavond met dj Patrick in de Bullekerk. Van 20.30 – 00.00 uur swingen op muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Elektronisch lawaai (Raven in DGW) in De Groote Weiver. Een derde editie met Hard techno, Hardstyle Classics en een keiharde Hardcore afsluiter. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Evgenia Brendes, Willem Voogd e.a. geven de voorstelling ‘Baba’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Feestdagen Pubquiz bij dorpstheater TOWN. Deze editie staat bol van de leukste weetjes en feitjes over de Decembermaand. Deelname kost € 5,00 per persoon en een team mag uit maximaal 6 personen bestaan. Locatie: Wijdewormerplein 3, Wijdewormer.

Zaterdag 9 december

 • De Aya Memoriam Foundation organiseert vanaf 18.00 uur de herdenking Lichtjes in de Vermaning. Tijdens de herdenking worden namen genoemd van degene die u zich wil herinneren, een lichtje wordt aangestoken. Er wordt live muziek verzorgd door Ed. Locatie: Noorderhoofdstraat 46, Krommenie.
 • Saskia Voorbach geeft vandaag en morgen van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. Zijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Redo, Denden en Het Amsterdams Andalusisch Orkest geven de autobiografische voorstelling ‘REMLA’ bij theater De KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Mieke Cosemans
 • Bert Heerink & Martijn v/d Zande (Akoestisch Classic Country) treden op in De Groote Weiver. Het optreden begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 10,00 in de voorverkoop (€ 15,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Theater van Vrienden geeft de voorstelling ‘Kunstgalerie’ in de Bullekerk. Het is een theatervoorstelling van een groep jonge Oekraïners die door de oorlog in Nederland terecht zijn gekomen. Zij brengen een voorstelling waarin de schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Vermeer en anderen tot leven komen. De voorstelling begint om 17.00 uur en kaarten kosten € 9,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Theater van Vrienden – Kunstgalerie
 • Mindfulness dag van 10.00 – 16.00 uur in de Kooger Vermaning. December is een drukke feestmaand en geeft soms zoveel stress dat dit ten koste gaat van plezier en verbinding. Tijdens deze middag worden verschillende, voor iedereen toegankelijke oefeningen gedaan. Deelname kost € 25,00. Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan.
 • Terugkeer naar Roots aan de Zaan van een band die in de jaren zeventig middeleeuwse-Renaissance-muziek versmolt met folk en (later) prog rock: Gryphon. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,00 (€19,00 voor donateurs). Kaarten reserveren kan via Roots aan de Zaan. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 10 december

 • Wereldlichtjesdag, een herdenkingsbijeenkomst voor ouders en familie van overleden kinderen, in De Vermaning. Tussen 18.15 – 18.45 uur kan iedereen een kaarsje aansteken. Om 19.00 uur volgt een bijeenkomst waarin kinderen bij naam worden herdacht, omlijst met troostende woorden, muziek en gedichten. Een naam doorgeven kan door een e-mail (wereldlichtjesdag-zaanstreek@outlook.nl) te sturen vóór 1 december. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
 • Saskia Voorbach geeft van 12.00 – 16.00 uur een expositie in ’t Reghthuys. Tijdens de expositie gaat Saskia ook optreden met haar ensemble Kobra, bestaande uit 7 zangeressen die a capella zingen. De toegang is gratis. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan.
 • Rafael Calvo Torrico geeft de expositie ‘Syncopische Transities’ bij Zaansgroen. ijn werkproces heeft een constante dynamiek: Veranderend naar het nieuwe om weer terug te keren naar het vertrouwde. Dit in aritmische bewegingen. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen en de toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Overdromen Overdurven Overdoen’ in het Weefhuis gaat Over drie vriendinnen en Over meerdere technieken. Het werk van Judy Arends, Mieke Cosemans en Letty Hesselink is van 12.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Werk van Letty Hesselink
 • In Café Fabriek is een kerst wijnproeverij onder bezielde leiding van Zaandammer Ed Carper (vinoloog van het jaar 2020). Vanaf 15.00 uur word je meegenomen in de wondere wereld van wijnen en passeren 12 wijntjes de revue. Om 17.00 uur begint de smakelijke Franse film ‘Le-Pot-au-Feu’, over een romance tussen gerechten en wijnen in de Franse keuken. Deelname aan deze middag kost € 22,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) voert in de Bullekerk een Zuid-Amerikaans programma uit met de missen van Ramirez en Palmeri, afgewisseld met twee instrumentale stukken van Piazolla. Het concert begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Winter bij de Poelboerderij met van 10.00 – 15.00 uur o.a. stalletjes, vuurschalen, glühwein en zoldersale. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 11 december

 • Babel organiseert de jaarlijkse Jaap Schipperlezing in de Bullekerk. Sprekers zijn Klasien Horstman en Arne Lijbers en het thema ‘De gezonde stad’ staat deze keer centraal. De inloop begint om 19.30 uur en de toegang is gratis na aanmelding. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Woensdag 13 december

 • Winter knutsel voor kinderen van 5 – 10 jaar bij de FluXus locatie Verkadefabriek. Kinderen kunnen van 15.00 – 16.00 uur bij docenten Tsira en Palina tekenen en een sneeuwpop kerstbal maken met het thema ‘winter’. Deelname kost € 10,00 en aanmelden per e-mail is verplicht.

Donderdag 14 december

 • Operazangeres Viktoria Pankratova geeft in het Honig Breethuis een masterclass voor iedereen die wil zingen. Pianiste Irina Parfenova zorgt voor de begeleiding. De masterclass begint om 16.00 uur en deelname is gratis. Reserveren kan via de website van het Honig Breethuis. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
Viktoria Pankratova

Vrijdag 15 december

 • Thuisbakker Rutger van den Broek en theatermaker Mark Haayema vertellen in de verrukkelijke kinderbakshow (6 t/m 13 jaar) alles over bakken. Het is een interactieve en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, te proeven, te luisteren, te kijken en te voelen. De bakshow begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • FluXus Talentenconcert bij FluXus Muziekschool. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • Festival Haltpop Winterfest 2023 bij podium de Flux. Meer informatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien 16 december om 20.15 uur en 17 december om 15.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)

Zaterdag 16 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is op 16/17/23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is vandaag en morgen van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Stichting Nederlied komt met een theatraal levenslied over 100 jaar Johnny Jordaan naar dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint vanavond om 20.15 uur en morgen om 15.00 uur. Kaarten kosten € 23,50 en zij te bestellen via de website van Nederlied. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan. (en op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam)
 • Concerten bij Kaarslicht met blaasensemble Amsterdam Wind Quintet in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn per e-mail (reserveren@concertjisp.nl) te reserveren. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Gospelkoor G’Roots treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten koste € 24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Gospelkoor G’Roots
 • De Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili (piano) en Birthe Blom (viool) geven een concert bij Maroeska Metz. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Noorddijk 90, Wormerveer.
 • Het Gat Door (de Dijk tribute) bij De Groote Weiver. Eén grote De Dijk Tribute, met maar liefst vier bands en ex-De Dijk bandlid Bert Stelder. Het optreden begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (beperkt verkrijgbaar aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 17 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 23/24/30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek exposeren in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is vanaf vandaag tot en met 16 februari 2024 te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.
 • Choreografiegroep Odion geeft en matinee wintervoorstelling bij theater De Kaasfabriek. De groep heeft zich laten inspireren door de compositie stukken van Tsjaikovski en laat mooie dansen zien uit de hele wereld. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • 100 jaar Johnny Jordaan in dorpshuis De Kwaker. De sfeermusical over het leven van Johnny Jordaan begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 23,50. Ook te zien op 3 februari in het Zaantheater, Zaandam.
 • Dienstbode Guurtje maakt het Honig Breethuis op voor de Kerst. Van 13.00 – 16.00 uur is er een vrije inloop. Locatie: Lagedijk 80, Zaandijk.
 • Het New Moon Orchestra (NMO) treedt op in de Groote Weiver. In dezeband spelen Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud, en amateurs en professionals samen muziek uit de hele wereld op instrumenten uit de hele wereld. Het optreden begint om 16.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 12,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • De expositie ‘Van Meuk en Zooi naar Leuk en Mooi’ in het Weefhuis. Deelnemers van dagbesteding van stichting Leviaan Upcyclen sinds enige tijd artikelen. Tijdens de expositie laten zij zien wat er allemaal mogelijk is en beantwoorden ze alle vragen. Ook is er de mogelijkheid om Upcycle producten te kopen. De expositie is van 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Trio Saen Amare en Carmen Jansen geven een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. koffie/thee). Reserveren kan door een e-mail (kerkvankrommeniedijk@live.nl) te sturen. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • De KerstFabrieksKlassieker is de kerstfilm ‘It’s a Wonderful Life’. De film begint om 13.50 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • ‘Muziek op schoot’ is het interactieve concert voor en mét kinderen van 1 tot 4 jaar in de Wormerveerse Vermaning. Voor de dreumesen van 1 – 2,5 jaar is het van 09.30 – 10 uur en voor de peuters is het van 10.15 – 10.45 uur. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 10,00 voor volwassenen. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Diane Johnston zang, Maartje Peek klarinet en Njola Ritzen dwarsfluit 

Dinsdag 19 december

 • De jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz in Café De Fabriek. De tijd vliegt rap richting 2024, maar wat gebeurde er in 2023 in de Zaanstreek? Weet jij nog wat er allemaal is gebeurd, schrijf je dan gratis in met een team van maximaal 5 personen. Inschrijven kan via info@deorkaan.nl o.v.v. ‘OEN’, met daarbij de teamnaam en de naam van de kapitein. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 20 december

 • Afgelopen week startte de expositie ‘Zaans Inspireert’ bij Fluxus Verkadefabriek. Vandaag vindt om 18.00 uur de feestelijke opening van de expositie plaats. Nog t/m 16 februari 2024 te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Donderdag 21 december

 • Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt de Dag van de Korte Film gevierd bij De Fabriek. Om 20.10 uur start een speciaal filmprogramma met onder andere de korte dansfilm ‘Lucid Dreaming’ en de komische film ‘Ik ben geen robot’. Kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Vrijdag 22 december

 • Folkballades met De Flux op locatie, in de Wormerveerse Vermaning. The Lasses geven een concert met Wintersongs. Het concert begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Kaarten zijn uitsluitend te koop via De Flux. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Zaterdag 23 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 24/30/31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatermijn verzorgt een een Kerstvoorstelling in de Zuidervermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur (voorlopige aanvangstijd en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Disco Soul Train Show met Iva Wonder in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Iva Wonder

Zondag 24 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is ook op 30 en 31 december te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De Special bij De Fabriek is vanmiddag ‘Royal Opera House: De Notenkraker’. De voorstelling begint om 13.00 uur en kaarten kosten € 17,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Maandag 25 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is tijdens kerst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Dinsdag 26 december

 • Kerstexpo 2023 van de Zaanse Schilderskring in het Weefhuis. Dit jaar is geen speciaal thema gekozen; de schilders maakten werk naar eigen gekozen onderwerp, stijl en techniek. Voor ieder wat wils, dus. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Woensdag 27 december

 • Oudejaarsexpositie van Ger Zaagsma in het Weefhuis. Naast vroege schilderijen zijn nieuwe werken te zien zien vanaf vandaag t/m 30 december. De expositie is geopend van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Ger Zaagsma – Kleurrijk

Donderdag 28 december

 • Een Music & Movie Night bij De Fabriek met de concertfilm ‘Stop Making Sense’. Het hoogtepunt van de New Wave, de leden van van de Zaanse band First E zijn ermee opgegroeid. Vooraf aan de film spelen ze enkele nummers in de zaal, naderhand spelen ze uitgebreider in het café. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.
 • Melissa Venema en Marco Bakker spelen in de Bullekerk een Oudejaarsconcert. Ze worden daarbij begeleid door het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong en Ruud Luttikhuizen op piano. Ook Dub de Vries zal begeleiden op het orgel. Het 65-jarig jubileum van Dub de Vries als organist en tevens zijn 80e verjaardag wordt eveneens gevierd. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema en Marco Bakker 

Zaterdag 30 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is vandaag en morgen nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.

Zondag 31 december

 • 2de Kans Kunst, kunst die te veel is en waar geen plek meer voor is in huis of atelier, wordt tijdens de verkoopexpositie voor kleine prijsjes aangeboden bij Zaansgroen. De expositie is alleen vandaag nog te bezoeken. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het goede doel: de huttenbouwdorpen in de Zaanstreek. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Ger Zaagsma geeft een oudejaarsexpositie in het Weefhuis. Ger heeft de kwast weer opgepakt en inspiratie genoeg: prachtige en soms boosaardige wolken en stormluchten. De expositie is tussen 12.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Herfstland door Ger Zaagsma

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 3 november t/m 26 november is in het Monetatelier de expositie van kunstatelier ‘THUIS met zorg Zaanstreek’ te bezoeken. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door schilderijen van Monet. Daarvoor hebben zij verschillende technieken gebruikt zoals keramiek en etsen. Het Monetatelier is open van vrijdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 14d, Zaandam.

Van 13 oktober t/m 30 november geeft de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De 16 actieve leden beheersen allerlei technieken en hebben zo ieder hun eigen kleurenpalet. Voor de expositie hebben zij zich laten inspireren door fabeldieren en Mythologie. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. In het Bartel Jacobsz Centrum op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. In theater de KunstGreep van 17 oktober t/m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12 / Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 27 oktober t/m 30 november is de expositie van Katrien van Klaveren, gecureerd door Kinga Wieczorek Art, te zien bij De Fabriek. De werken zijn gemaakt in corona tijd en geschilderd over on-affe schilderijen op foam, van leerlingen van het Zaanlands Lyceum. Kunstdocente Katrien van Klaveren vond het zonde om dat weg te gooien. Bij alle werken zie je fragmenten van die schilderijen van leerlingen. Het zijn een soort dagboeken geworden. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden van De Fabriek en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 42, Zaandam.

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 30 oktober t/m 14 december geven cursisten van André Huisman een expositie bij FuXus Verkadefabriek. Andre Huisman geeft al sinds 1990 teken en schilderles, in verschillende technieken voor zowel jong als oud. De expositie is van maandag t/m zaterdag dagelijks gratis te bezichtigen tijdens openingstijden. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Vanaf 9 november t/m 30 december is het werk van Gerdien Biersteker te zien in Chocolaterie de Cacaoboom. Figuratieve kunst heeft haar voorliefde en zij probeert dat ook in haar werk te gebruiken. Haar uitdaging is om karakteristieke gebouwen te transformeren naar haar eigen stijl en kleur. Deze is gebaseerd op strakke lijnen, symmetrie, vlakken en basiskleuren. Het liefst schildert ze met acrylverf. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142 b, Zaandijk.

Gerdien Biersteker – De Vrede

Van 28 november tot 9 januari 2024 zijn de potloodtekeningen van Oostzaan van Remmet Jacobus Ouwejan uit 1948 te zien in de KunstGreep. Een Zaanse tentoonstelling met ook foto’s van Norma Lo Fo Wong. De expositie is van maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur en op vrijdag tot 12.30 uur te bezoeken. Ook te bezichtigen tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vanaf 24 november t/m 19 januari 2024 zijn Guisveld-etsen uit de jaren ’70 van Frans Room te zien in de publiekshal van het Stadhuis. Frans Room (Wormer, 25 februari 1939) was beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren ’80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken (en bekend van de Wonderland Lightshow). De expositie is open op werkdagen. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

De dijk: de autosnelweg tussen Koog-Zaandijk en Westzaan, met de antenne van de brandweercentrale te Westzaan die boven de weg uitsteekt.

Van 17 december t/m 16 februari 2024 geven de leerlingen van beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek een expositie in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien. Ze zijn gemaakt vooral met acryl en olieverf. De expositie is van maandag t/m zaterdag tijdens openingstijden gratis te bezichtigen. Locatie: Westzijde 168, Zaandam.

Van 26 oktober 2023 t/m 5 maart 2024 geeft de Wormerse Marja van Gompel een exposeitie in bezoekerscentrum De Poelboerderij. Van Gompel tekent en schildert al van jongs af aan. Ze heeft gaandeweg een eigen stijl ontwikkelt en werkt met verschillende materialen zoals karton, textiel, kurk en gedroogde planten. Ze gebruikt zowel olieverf als inkt en acrylverf. De expositie is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezoeken. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl