Vandaag: Irene Waters (Zaans Groen), Alice Pool (het Weefhuis), René Eshuijs, vrouwenkoor Soroki, het Grote Bullebal der Liefde, Out-Cider in de Wormerveerse Vermaning en kindervoorstelling Plons…

Verderop deze week: Tentoonstelling ‘Menno Simons Groen’, Tino Martin in het Zaantheater, weefhuislezing ‘De nieuwe vrouw’, lezing over geschiedenis van de Zaanse ziekenhuizen en koffieconcert met Wouter Habers.

Zondag 23 oktober

 • Irene Waters (UK) exposeert met schilderijen en toegepaste kunst bij Zaans Groen. De expositie ‘Artifartiglitterati – In through the outdoor’ is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. Er is een vrije entree in de weekenden van 22/23 en 29/30 oktober. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • De laatste dag van de expositie ‘Het waarnemen’ van Alice Pool bij het Weefhuis. De expositie is te bezichtigen van 11.00 – 17.00 uur. De entree is vrij. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Alice Pool
 • René Eshuijs treedt op in buurtcentrum de Lorzie. Het optreden is van 15.00 – 17.00 uur. Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop en € 6,50 aan de deur (incl. kop koffie/thee). Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.
 • Een concert van het vrouwenkoor Soroki in het Czaar Peterhuisje. Het is een internationaal gezelschap bestaande uit vrouwen van Russische, Poolse, en Nederlandse afkomst. De solisten van het koor, Raisa Pintchiouk en Reina van den Heuvel, zingen Oekraïense, Russische en Georgische volksliederen van alle tijden. Kaarten kosten € 5,00 voor volwassen en € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar en voor personen van 65 jaar of ouder. Er is inloop met koffie en thee om 14.00 uur. De voorstelling begint om 14.15 uur. Locatie: Krimp 23, Zaandam.
 • Het Grote Bullebal der Liefde in de Bullekerk. Een kleurrijk uniek bal met uiteenlopende Rebellen en Dwarsdenkers uit de media, kunst, literatuur en wetenschap vol columnisten, schrijvers, dichters, kunstenaars, performers en dansmuziek in samenwerking met HP/De Tijd en het Komrijk. Met discussies, zang, dans en voordrachten van 16.00 – 01.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 en zijn te bestellen via Bullekerk – Tickets (weticket.com). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Het Ierse koor Out-Cider speelt in de Wormerveerse Vermaning. De zaal gaat om 13.30 uur open en het optreden begint om 14.00 uur. De toegang is gratis, maar vol is vol. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Kindervoorstelling ‘Plons’ in buurtcentrum De Pelikaan. De voorstelling gaat over de avonturen van een kleine kikker die dapper genoeg is om haar hoofd boven water te steken. De voorstelling begint om 14.00 uur en is voor kinderen vanaf 4 jaar. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen en € 7,00 voor volwassenen. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
Kindervoorstelling Plons, fotograaf: Henk de Reus

Binnenkort kun je ook naar:

Tentoonstelling ‘Menno Simons Groen’ is nog t/m 28 oktober (tussen 14.00 – 16.00 uur) te bezichtigen in Zorgcentrum Mennistenerf en in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam. Aanleiding voor de tentoonstelling is de recente herontdekking van een oer-graan. Deze bijzondere graansoort uit Oekraïne werd in de zestiende eeuw door Doopsgezinde vluchtelingen meegenomen naar Amerika. Sinds 2018 is het graan weer terug in Europa en wordt het verbouwd in Friesland. Er is een vrije entree. Locatie: H. Gerhardstraat 77 & Westzijde 82, Zaandam.

Maandag 24 oktober

 • Tino Martin in het Zaantheater. Om 20.15 uur treedt de populaire volkszanger op met zijn nieuwe show ‘Onderweg naar jou’. Kaarten zijn nog beschikbaar en te koop vanaf € 39,95 (incl. € 2,95 service fee). Bestellen kan via  www.tinomartintheater.nl. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam (Albert Heijnzaal).

Dinsdag 25 oktober

 • Een expositie met foto’s van Hanneke Kruijver en haar fotoclub ‘Klick’ is vanaf vandaag te bezoeken in de Wormerveers Vermaning. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Schoolfotokijkdag in het clubgebouw van de Historische Vereniging Wormerveer (HVW). De HVW hoopt op deze manier zo veel mogelijk namen van leerlingen boven water te krijgen bij de haar in het bezit zijnde schoolfoto’s. Het clubhuis is van 10.00 – 16.00 uur geopend. Locatie: Zaanweg 124, Wormerveer (de ingang bevindt zich in de Steijnstraat naast huisnummer 2).

Woensdag 26 oktober

 • Weefhuislezing door Jan Rudolph de Lorm, de museumdirecteur van Museum Singer Laren. Jan Rudolp komt uitleg geven over de tentoonstelling ‘De Nieuwe Vrouw’, die in het museum te zien is van 13 september t/m 8 januari. De lezing begint om 20.00 uur en is helemaal uitverkocht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het Anna’s huis organiseert in samenwerking met het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis een thema avond voor jongvolwassenen van 18-39 jaar. Het thema is ‘Hoe verder na de behandeling van kanker’.  Er zijn op deze avond van 18.30 – 21.00 uur drie sprekers. De avond is incl. soep en brood en de toegang is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar aya@amsterdamumc.nl. Locatie: Koningin Julianaplein 18, Zaandam (Zorgboulevard).
 • Pianist Wouter Harbers geeft samen met cellist Csaba Erdös en strijkkwartet Romance een koffieconcert in de Bullekerk. Vanaf 10.30 uur is iedereen welkom voor koffie en om 11.00 uur start het concert. De toegang is gratis (collecte na afloop). Het koffieconcert wordt elke laatste woensdagochtend van de maand gegeven. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Pianist Wouter Habers

Donderdag 27 oktober

 • Lezing geschiedenis van de Zaanse ziekenhuizen (van Nederlandse Genealogische Vereniging Zaanstreek-Waterland). Tijdens deze avond vertelt Hans Oomen (oud directeur ZMC) over de activiteiten van de Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen. Marijke van Essen (oud-medewerker ZMC) geeft een presentatie over de geschiedenis van de ziekenhuizen in de Zaanstreek. Daarnaast wordt er een korte film vertoond en een fotopresentatie gegeven. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is vrij. Locatie: Verbeekstraat 35, Zaandam (Wijkcentrum Dirk Prins).
 • Thuistechnologiecafé bij buurthuis De Vuister. Het technologiecafé laat de technologie van vroeger zien, maar met een belangrijke verbinding naar de technologie van nu. Iedereen is van 14.00 – 16.00 uur welkom en de toegang is gratis. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • De voorstelling ‘De wortel van Gras’ door Lion Tokkie bij theater de KunstGreep. De voorstelling laat u zien en ervaren wat de Jodenvervolging in Nederland, de deportaties naar Selezie (nu Polen) heeft betekend voor de overlevenden nazaten. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Op naar het licht! Alle lichtjesavonden, Allerzielen, Allerheiligen en Halloween-vieringen op 28 en 29 oktober & 2 en 4 november.


Zaterdag 5 november

 • Griet Op de Beeck bij de Culturele Raad Zaanstad, Bullekerk

Zondag 6 november

 • Requiem van Faure door COV Zaanstreek, Bullekerk Zaandam, 14:00 uur
 • Zaans Symfonie Orkest, Maria Magdalenakerk Wormer, 14.30 uur

Donderdag 9 november

 • De Kift in Concertgebouw

Zaterdag 12 november:

 • Roots aan de Zaan: Lakshmi (Pasveerzaal/Fluxus, Westzijde 148, Zaandam)

Zaterdag 19 november

 • Blues aan de Zaan

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Tot 4 januari 2023: In de schatkamer van de Verkade Experience in het Zaans Musuem zijn de originele kunstwerken uit Verkade-album ‘Paddenstoelen’ uit 1929 te zien. De informatie over de groeiwijze, de verschillen tussen de soorten en de moeilijke Latijnse namen, wisselt auteur Jac. P. Thijsse af met grappige of opmerkelijke verhalen uit zijn eigen herinnering. Een kaartje voor het Zaans Museum kost € 12,50 voor volwassen, € 6,50 voor kinderen van 4 t/m 17 jaar) en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

De 12e editie van de jaarlijkse expositie ‘Natuurlijk Natuur’ is van 8 oktober tot 24 december te bezichtigen in Kunstgalerie en Lijstenmakerij Staphorsius. De galerie toont een uitgebreide collectie van beelden, tekeningen en schilderijen, allemaal geïnspireerd op de natuur, het landschap en het boerenleven. De expositie is vrij toegankelijk op dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. Locatie: J.J. Allanstraat 287B, Westzaan.

Expositie in Chocolaterie De Cacaoboom: Schilderskring Zaanstreek Noord geeft van 12 oktober t/m 19 november een expositie in Chocolaterie De Cacaoboom. Van 15 leden van de Schilderskring hangt er werk. De diversiteit van werken is groot: er is gebruik gemaakt van potlood tot olie-, plakkaat- en aquarelverf en ze variëren van abstract tot realistisch en van modern tot traditioneel. Kortom: een bezoekje waard! De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

‘Haaldersbroek’ Ine Wolthuis

Expositie Kunstgreep Oostzaan: de expositie ‘De natuur’ van Jan Kleijn en Tine Pauwels bestaat uit drie verschillende genres (fotografie, keramiek en schilderkunst) en is te bezoeken van 19 oktober tot 28 november. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Tentoonstelling ‘Diergeneeskunde in de Zaanstreek 1893-1975′ nog t/m 11 november in de publiekshal van het Stadhuis. De voorwerpen, foto’s en krantenartikelen in deze tentoonstelling laten zien hoe de behandelmethoden, medicijnen, het instrumentarium en de dierenartsenpraktijk zelf in deze periode zijn veranderd.

Komende maanden

Zaterdag 10 december

 • Roots aan de Zaan: Altan (Pasveerzaal/Fluxus, Westzijde 148, Zaandam)